Natt til tirsdag ble Line Lima Johansen og hennes forlovede Leif Henning Tofte satt på glattcelle ved Trondheim politistasjon uten å få noen forklaring. Johansen hadde vært vitne til en mann som hang fast i en stige på kaikanten og hadde ringt nødnummeret for å varsle om hendelsen. Begge ble sittende på glattcelle i nærmere halvannen time.

- Jeg ringte nødtelefonen fordi jeg trodde et liv var i fare, og takken var å bli mistenkeliggjort og buret inne hos politiet. Jeg hadde håpet på et klapp på skuldra, sa Johansen til Adressa.no etter den ubehagelige opplevelsen.

- Overgrep fra politiet

Den erfarne trondheimsadvokaten Christian Wiig har aldri opplevd en lignende sak i sin lange karriere.

- Jeg forstår hvorfor politiet innbrakte melder, men forstår ikke hvorfor vedkommende ble satt på glattcelle. Det mener jeg er et overgrep fra politiets side. Å sette forloveden på glattcelle forstår jeg ingenting av, sier han.

Påtaleleder Harald Moholt i Sør-Trøndelag politidistrikt henviser til politiloven paragraf 8, som sier følgende:

«Politiet kan innbringe til politistasjon, lensmannskontor eller annet lokale som benyttes under polititjenesten ... den som treffes på eller ved et sted der det må antas å være begått en forbrytelse umiddelbart forut».

- Folk kan nok føle seg litt dårlig behandlet, men alt dette er gjort slik lovgiver har bestemt at vi skal opptre, sier han.

Selv om man er melder av en ulykke eller forbrytelse, så betyr det ikke at man er suspandert fra å bli med til politistasjonen ifølge Moholt.

- Uavhengig av hva man har gjort av gode eller dårlige gjerninger i forkant, så må man regne med å bli innbrakt hvis man befinner seg på et sted hvor det kan ha skjedd en forbrytelse, forklarer Moholt.

- Svært belastende

Den døgnåpne kriminalvakta burde gjort et avhør av Johansen, og så løslatt henne ifølge Wiig.

- Mannskapsmangel i politiet må ikke føre til at man plasserer folk på glattcelle bare fordi man ikke har avhørspersonell for øyeblikket, sier han.

Å være på glattcelle kan være svært belastende ifølge Wiig.

- En fengselcelle er rene hotellværelset i forhold. Politiet burde komme med en beklagelse til melder. Det er ikke dette som er meningen med denne paragfrafen i politiloven, sier Wiig bestemt. Han frykter at det nå kan bli en oppfatning blant folk flest at man risikerer å havne på glattcelle hvis man melder ifra om en forbrytelse.

- Setter folk for lett på glattcelle

Den samme bekymringen deler advokatkollega Arve Opdahl.

- Nå kan folk bli innbrakt bare fordi de er på feil sted til feil tidspunkt. Den uønskede konsekvensen kan bli at folk ikke ringer inn nødanrop, sier han.

Opdahl mener politimyndighetene mangler en mellomting mellom korridor og glattcelle.

- Jeg reagerer generelt på at politiet for lett setter folk på glattcelle. For de aller fleste menneskene er det et stort inngrep å bli satt på glattcelle, sier han

Dersom paret har fast bopel, mobiltelefon og kan fremvise identitetspapirer så ser han ingen grunn til at de skulle bli innbrakt i det hele tatt.

- For meg virker det som om man har gått voldsomt til verk. Dersom de hadde noe mer å spørre om så hadde de klart å oppnå kontakt med paret, sier han.

Line Lima Johansen ble vitne til at en mann hang fast i en stige (helt til høyre i bildet) etter å ha vært ute i Kanalen. Hun slo raskt alarm til nødetater, men ble uventet satt på glattcelle i om lag halvannet time før hun fikk forlate politistasjonen. Foto: CHRISTINE SCHEFTE
Advokatene Christian Wiig (t.v.) og Arve Opdahl reagerer på behandlingen politiet ga paret som bor på husbåten i Kanalen. Foto: ADRESSEAVISENS ARKIV