Hotellet Clarion Hotell & Congress Trondheim på Brattøra reklamerte for spritholdig drikke og en alkoholholdig drink på sin egen facebookside.

Innholdet i meldingen var at en av bartenderne hadde vunnet en konkurranse med en drink han lagde. På facebooksiden la hotellet ut bilde av drinken sammen med en flaske rom. I teksten under skrev hotellet at drinken kunne kjøpes i hotellets restaurant.

Ulovlig reklame

- Dette er ulovlig alkoholreklame, sier juridisk rådgiver i salgs- og skjenkesaker, Marte Bjørnsen, i Trondheim kommune.

Avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet er også tydelig på dette.

- Det er forbudt å reklamere for alkoholholdige drikkevarer i Norge. Alkoholreklame i sosiale medier, som for eksempel Facebook, Twitter og Youtube omfattes av reklameforbudet.

Hun forteller at flere skjenkesteder, produsenter eller importører av alkoholholdig drikk etablerer seg med profiler, grupper og sider i sosiale medier.

- Beklagelig glipp

Direktør ved Clarion Hotell og Congress Trondheim, Stig Hillestad, beklager det han beskriver som en glipp fra hotellets side.

- Dette var en beklagelig glipp som skjedde i et ellers lykkelig og hektisk øyeblikk da vår bartender vant i Trondheim Open, sier Hillestad.

Både bildet og teksten om den aktuelle drinken ble fjernet fra hotellets facebookside etter at Adresseavisen først kontaktet Hillestad onsdag kveld.

Dette er forbudt

Ifølge Helsedirektoratet vil reklameforbudet først og fremst ramme følgende aktiviteter:

  • Direkte reklame for alkoholholdige drikkevarer i form av produktinformasjon og/eller bilder av produktene.

  • Generell salgsfremmende omtale/avbildning av den typen alkoholholdige drikkevarer som produseres/importeres/skjenkes av den aktuelle aktøren.

  • Annonsering av «happy hour», nedsatte priser, rabatter, «to for én» eller lignende.

  • Reklame for ulike arrangementer ved henvisning til for eksempel lansering av bestemte alkoholprodukter og/eller billig alkohol.

- Overfor kommunale bevillingshavere er det kommunen som håndhever reklameforbudet og alkohollovens øvrige bestemmelser, skriver Hafstad i e-posten.

- Ofte slike brudd

Trondheim kommune kommer ikke til å reagere på alkoholreklamen til hotellet på Brattøra, men opplyser at de får en del tips om lignende tilfeller.

- Dette er en type alkoholreklame vi ser veldig ofte. Normalt tar vi kontakt med bevillingshaver og gjør vedkommende oppmerksom på at dette er et brudd. Når de da fjerner det, gjør vi ikke mer med det, sier Marte Bjørnsen.

Hun forteller at kommunen skiller mellom grove og mindre grove brudd på alkoholloven.

- Overskjenking og skjenking av mindreårige er grove brudd. Det Clarion-hotellet har gjort er et mindre grovt brudd. Jeg kan ikke huske at vi har hatt andre tilfeller med dem, sier Bjørnsen til adressa.no.