Høyre vil straffe horekundene

Trondheim Høyre er det første lokallaget i Høyre som nå vedtar at de ønsker en kriminalisering av horekunder.

Saken oppdateres.

Tidligere er det bare Kristelig Folkeparti som har vedtatt at de ønsker et forbud mot sexkjøp.

Trondheim Høyres vedtak mandag kveld vil danne grunnlaget for debatten om kriminalisering av horekunder som skal skje på Høyres sentralstyremøte i juni.

Under jorda

Leder i Trondheim Høyre, Yngve Brox, tror kriminalisering vil føre til at en lettere kan ta bakmenn i menneskehandel. Politiet har tidligere sagt at de stiller seg kritisk til et forbud, og det aksepterer lokallagslederen.

- Vi har vært kritisk til det selv, men slik det er i Trondheim, er prostitusjonen gått under jorda, sier han.

- Politiet har sagt den ikke er synlig, men at de har kontroll over prostitusjonsmarkedet. Hva sier du til det?

- Den som er i prostitusjon, er i en tvangssituasjon av ulike grunner. Vi ønsker ikke at en horekunde skal ha tilgang på dette markedet.

Sterk tvil

Årsaken til at Trondheim Høyre tok opp kriminalisering nå er at en rekke kvinner stilte spørsmålet på landsmøtet i mai. Det var sterk tvil og lange debatter før flertallsvedtaket var et faktum.

- Tiden er inne for et forbud. Avsløringer den senere tiden viser at annen organisert kriminalitet er knyttet til prostitusjon. Dette vil bringe fram debatten i flere politiske partier tror Brox.

Ove Sem stasjonssjef ved Sentrum politistasjon sier at en kriminalisering av horekunder i utgangspunktet er verdipolitisk korrekt og tiltalende. Han tror likevel at et forbud vil føre til at horene får større behov for en organisert virksomhet og knytte til seg halliker.

Frykter tilsløring

- De aller fleste som driver med prostitusjon, er ikke offer for menneskehandel. De driver selvstendig. Vi har i dag en høy tillit mellom politi og de prostituerte, sier Sem, som frykter et tilslørt marked som følge av et forbud mot sexkjøp.

- Vi må stille oss et prinsipielt spørsmål: Er det kunden som skaper markedet, eller er det markedet som skaper kunden? sier Sem.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå