Over halvparten av landets sexkjøp avslørt i Trondheim

I år er det registrert 339 sexkjøpssaker i Norge. Politiet i Trondheim har avdekket 171 av dem.

Politiet i Trondheim har i år avdekket flere tilfeller av ulovlig sexkjøp fra prostituerte enn politiet i både Oslo, Bergen og Stavanger til sammen. De to politimennene på bildet har avslørt 171 sexkjøpsaker. 

Saken oppdateres.

Politioverbetjent Torgeir Moholt ved Sentrum politistasjon i Trondheim er ikke i tvil om årsaken.

- Sør-Trøndelag politidistrikt har avsatt to faste tjenestemenn gjennom «Pimpit» – Politiets innsats mot prostitusjon i Trondheim. De har fokus på å oppsøke de prostituerte for å se at de har det bra. I tillegg jobber de med å forhindre at gateprostitusjon oppstår i byen, samt å avdekke hallikvirksomhet og menneskehandel. Det er ikke noe mål å oppdage flest mulig sexkjøpssaker, men i forbindelse med sitt oppsøkende arbeid kommer politimennene over disse sakene, sier Moholt.

13 sexannonser

Til sammenligning har politiet i Oslo har så langt i år avdekket 83 sexkjøpssaker, mens politiet i Hordaland og Rogaland har 24 saker til sammen. De 171 anmeldelsene for ulovlig sexkjøp registrert i Trondheim er fordelt på 76 sexkunder. Disse er avslørt av etterforskerne tilknyttet «Pimpit».

De to etterforskerne, som av hensyn til arbeidsområdet sitt ønsker å være anonyme, begynner som vanlig arbeidsdagen med å sjekke sexannonser på internett. I flere år har de kartlagt disse annonsene. Dette er det viktigste verktøyet de har for å ha kontroll på sexmarkedet i Trondheim.

Det er samtidig disse listene sexkundene benytter når de vil ha kontakt med de prostituerte.

Skal være lite attraktivt

Denne dagen er det 13 kvinner som annonserer sine tjenester i Sør-Trøndelag – de aller fleste er tilreisende og befinner seg i Trondheim.

Etterforskerne prøver nemlig til enhver tid å ha oversikt over de prostituerte i trondheimsområdet, og oppsøker helst de ukjente jentene for undersøke om eventuelle bakmenn utnytter dem. Samtidig er det viktig å gjøre byen så lite attraktivt å jobbe i som mulig for de prostituerte. Det gjør de ved å oppsøke dem, og ved å ta kundene deres.

Den ene etterforskeren tar frem mobilen, ringer en kvinne og utgir seg for å være sexkunde:

- Hello, are you in Trondheim? May we meet? Do you have a place? How much? What does that include?

Gir bøter

Politimannen gjør ingen avtale om å møte den prostituerte, men har etter samtalen nok kunnskap til å skjønne hvilket hotell i Trondheim sentrum kvinnen befinner seg i. Han tar en telefon til resepsjonen, og får oppgitt navnet hennes. De spaner på hotellrommet.

- Politiet skal forebygge straffbare forhold, og det skjer stadig oftere at vi tar kunder før de går inn til den prostituerte hvis det er åpenbart hvilket ærend vedkommende er ute i. Da blir det bot for forsøk på sexkjøp, sier den ene etterforskeren.

Kvinnen blir kontrollert, og forlater hotellet.

I Adresseavisen mandag kan du lese hele saken der vi er med politiet i jakten på prostituerte.

På forsiden nå