- Det sier kanskje noe om samfunnet vårt at man skal kunne ta korte veier til anerkjennelse og selvhevdelse, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre, til adressa.no.

SE OGSÅ: Vi ble med på «Øysteins» lengste dopingkur

Da Støre tok over departementet fra Anne-Grete Strøm-Erichsen 21. september, tok han også over stortingsmelding 30 som blant annet foreslår å kriminalisere kjøp og bruk av anabole steroider i Norge.

«På tvers av alle samfunnslag»

I høst har dopingforbudet vært ute på høring. Sør-Trøndelag politidistrikt, som i ett år har jobbet med å knuse norske dopingnettverk gjennom den mye omtalte Operasjon Gilde (se faktaboks), skrev blant annet dette i sitt høringssvar:

«På bakgrunn av det bildet politiet i Sør-Trøndelag sitter med, må doping anses som utbredt i Norge, på tvers av alle samfunnslag, roller og funksjoner i samfunnet.»

Gilde har fått et voldsomt omfang. Over seksti personer er siktet for dopingkriminalitet, over hele landet. Helseministeren er opptatt av følgene dopingbruken kan ha for alle brukere, enten de har vært på mange steroidkurer eller vurderer å ta sin første.

- Doping er et tragisk fenomen. Det kan ha kortids- og langtidsvirkninger som kan få store følger for fysikken og for psyken, sier Gahr Støre.

- Bør bekjempes

Ifølge Antidoping Norge er hjerte- og karsykdommer, lever-, muskel og seneskader, kviser, håravfall, strekkmerker, vekstforstyrrelser, sterilitet, mindre testikler, angst, humørsvingninger, depresjon og psykose mulige bivirkninger etter bruk av anabole steroider.

Det er ventet at et endelig forslag som vil kriminalisere dopingkjøp og bruk i Norge, kommer i løpet av våren.

- Jeg tenker at enten må det være slik at alt må være lov, eller så må det være et forbud. Og jeg tror forbud er den riktige veien. Doping er noe jeg mener samfunnet med stor trygghet kan gå inn å bekjempe, sier Gahr Støre.

«Øystein» forteller om sin dopingkur mens politikerne kjemper for å gjøre anabole steroider ulovlige i Norge.