- Organisert dopingmiljø i 12 år i Trondheim

Røttene til dopingnettverket ser ut til å stikke dypere enn antatt.

GJENNOMBRUDD: Avsløringen av pilleproduksjonen i Trøndelag bringer etterforskningen i Operasjon Gilde videre. 

Saken oppdateres.

- Kall det gjerne et gjennombrudd, sier politiadvokat Bente Bøklepp ved Sør-Trøndelag politidistrikt om avsløringen av mannen i 40-årene som har brukt garasjene sine som dopingfabrikker i årevis.

LES MER OM DETTE I FREDAGENS PAPIRUTGAVE AV ADRESSEAVISEN

Mye tyder nå på at det har eksistert et organisert, kriminelt dopingmiljø i Trondheim over lengre tid enn man har hatt grunn til å tro.

- Det ser ut til å ha vært et organisert miljø i Trondheim i 10-12 år, sier politiadvokat Bente Bøklepp ved Sør-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

«Trykkern»

Mannen i 40-årene skal ha erkjent at han har trykket dopingtabletter i to garasjer tilknyttet husene han har bodd i. Produksjonen har foregått over veldig mange år.

SE BILDENE FRA PILLEFABRIKKEN HER

LES OGSÅ: - Unødvendig mye isolasjon

Siktelsen mot mannen går helt tilbake til 2003. Familiefaren skal ha erkjent at han begynte i en slags lagerfunksjon før han etter hvert tok mer og mer over.

- Han innser at han har vært med på noe dumt, sier advokat John Reidar Aae til adressa.no.

Etter pågripelsen av «trykkern», et dekknavn politiet knytter ham til, blir to andre menn arrestert. En av dem, en 26-åring, pågripes for tredje gang i Operasjon Gilde og varetektsfengsles. Sistemann, en 27-åring, fengsles også.

Må tilbringe jul i fengsel

De to er, i likhet med mannen i 40-årene, siktet for grov omsetning av doping og for å være del av en organisert, kriminell gruppe.   

27-åringen ble først pågrepet i de innledende politiaksjonene i februar. Han satt fengslet i nesten fem måneder. Mannens forsvarer, Ole Petter Drevland, reagerer sterkt på at hans klient ble fengslet igjen.

- Jeg har lite forståelse for at han varetektsfengsles på nytt, sier Drevland til adressa.no.

27-åringen erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen mot ham. Det gjør heller ikke 26-åringen, ifølge hans forsvarer Sol Elden. Advokaten opplyser at mannen benytter seg av retten til ikke å forklare seg ytterligere for politiet.

19 og 20. desember ble varetektsperiodene utvidet med fire nye uker. De to mennene må tilbringe jul og nyttår i fengsel. Begge anket tingrettens beslutning til lagmannsretten.

LES MER OM DETTE I FREDAGENS PAPIRUTGAVE AV ADRESSEAVISEN

Dette har skjedd i Operasjon Gilde

Operasjon Gilde er trondheims-politiets opprulling av flere norske dopingnettverk.

 

 • 1. desember 2011: Politiet i Trondheim begynner en omfattende etterforskning mot et dopingnettverk med hovedsete i byen.
 • 15. februar 2012: 100 politimenn er involvert i aksjoner mot flere adresser i Trondheim. Over ti menn og kvinner pågripes.
 • 17. februar: Seks menn varetektsfengsles av Sør-Trøndelag tingrett.
 • 18. februar: I en artikkel omtaler Dagens Næringsliv at bakteppet for politiaksjonene er et miljø som knyttes til dopingbørsen Anabolic Forums på nettet.
 • 15. mars: Hemmelige rettsdokumenter Adresseavisen skaffer tilgang til, viser at en mann (25) fra Trondheim erkjenner å ha opprettet Anabolic Forums i overgangen til 2011.
 • 30. mars: I flere slettede skjermbilder Adresseavisen henter ut fra internasjonale internettarkiv forteller flere av mennene som er siktet i Operasjon Gilde om dopingsalg så langt tilbake som til 2005.
 • 13. juni: Politiet stenger Anabolic Forums og beslaglegger databasen med informasjon om tusenvis av norske dopingbrukere.
 • 4. juli: Operasjon Gilde har vokst voldsomt. 14 politidistrikt er involvert i saken. Rundt 70 personer er siktet over hele landet.
 • 13. november: En mann som knyttes til dekknavnet «trykkern» pågripes. Han erkjenner å ha produsert dopingtabletter i garasjene sine i årevis.
 • 20. november: En mann (26) pågripes for tredje gang i Operasjon Gilde.
 • 29. november: En 27-åring pågripes. Han ble opprinnelig pågrepet i februar. Begge mennene varetektsfengsles.
 • 19. og 20. desember: De to varetektsfengsles igjen i fire uker. Begge anker beslutningen til lagmannsretten.
 • 11. januar 2013: 98 personer er siktet i Operasjon Gilde. 21 av dem for organisert kriminalitet.
 • 15. januar: Mennene fremstilles for varetektsfengsling i fire nye uker. De blir imidlertid løslatt av tingretten.
 • 7. februar: En lærer pågripes på en skole i Bodø. Han fengsles i Trondheim.
 • 8. februar: Fem menn og en kvinne pågripes på Innherred i Nord-Trøndelag. To menn fremstilles for varetektsfengsling i Steinkjer.
 • Mars: Læreren løslates i Trondheim, i Nord-Trøndelag løslates begge mennene. En 38-åring sitter i varetekt i 1,5 måned.
 • 25. april: En betrodd leder i Trondheim kommune dømmes for uaktsom hvitvasking i forbindelse med dopingsaken.
På forsiden nå