- Unødvendig mye isolasjon

Advokat oppgitt over politiets bruk av tvangsmidler.

KRITISK: Advokat Ole Petter Drevland, forsvarer for en siktet 27-åring, er oppgitt over politiets bruk av tvangsmidler i Operasjon Gilde. 

Saken oppdateres.

Siden de innledende politiaksjonene i Operasjon Gilde (se faktaboks) har en rekke menn sittet varetektsfengslet i månedsvis. Flere av dem har også tilbrakt tiden i fullstendig isolasjon, uten kontakt med medfanger.

LES MER OM DETTE I FREDAGENS PAPIRUTGAVE AV ADRESSEAVISEN

- Det har vært unødvendig mye isolasjon. Det er en ekstrem belastning, sier advokat Ole Petter Drevland.

Reagerer på tvangsmidler

Drevland er forsvarer for en 27-åring. Mannen satt isolert i over tre måneder i vår. Han ble pågrepet igjen etter at politiet avslørte dopingfabrikken til en mann i 40-årene som knyttes til dekknavnet «trykkern». I slutten av november ble 27-åringen varetektsfengslet på ny. Ifølge rettsdokumentene har 27-åringen medgitt at han har kalt seg Dreams og Karma, to dekknavn som er ansett som sentrale. Han erkjenner uansett ikke straffskyld etter siktelsen. 

LES OGSÅ: Trykket hundretusenvis av piller i garasjen

LES OGSÅ: - Organisert dopingmiljø i Trondheim i 10-12 år

- Han har ikke foretatt seg noe etter løslatelsen som skal danne grunnlag for ny fengsling, etter vår oppfatning. Jeg stusser over bruken av tvangsmidler, sier Drevland.

- Isolasjon nødvendig

Politiet har grunngitt isolasjonsbruken med faren for bevisforspillelse: Svært mange av de siktede i Operasjon Gilde har kommunisert gjennom krypterte eposter. Epostkontoene er beskyttet av et passord. Dersom passord kommer på avveie, kan viktige bevis bli slettet. Derfor er det ikke tilstrekkelig med brev- og besøkskontroll, mener politiadvokat Bente Bøklepp ved Sør-Trøndelag politidistirkt.  

- Hvis de kun har brev og besøkskontroll så kan andre innsatte brukes til å kommunisere ut av fengslet. Isolasjon er helt nødvendig for å sikre bevisene, sier hun.

Adressa.no kjenner til at bevismateriale har blitt slettet tidligere i Operasjon Gilde, blant annet i forbindelse med epostkonti knyttet til dekknavnet «Karma».

LES MER OM DETTE I FREDAGENS PAPIRUTGAVE AV ADRESSEAVISEN

Dette har skjedd i Operasjon Gilde

Operasjon Gilde er trondheims-politiets opprulling av flere norske dopingnettverk.

 

 • 1. desember 2011: Politiet i Trondheim begynner en omfattende etterforskning mot et dopingnettverk med hovedsete i byen.
 • 15. februar 2012: 100 politimenn er involvert i aksjoner mot flere adresser i Trondheim. Over ti menn og kvinner pågripes.
 • 17. februar: Seks menn varetektsfengsles av Sør-Trøndelag tingrett.
 • 18. februar: I en artikkel omtaler Dagens Næringsliv at bakteppet for politiaksjonene er et miljø som knyttes til dopingbørsen Anabolic Forums på nettet.
 • 15. mars: Hemmelige rettsdokumenter Adresseavisen skaffer tilgang til, viser at en mann (25) fra Trondheim erkjenner å ha opprettet Anabolic Forums i overgangen til 2011.
 • 30. mars: I flere slettede skjermbilder Adresseavisen henter ut fra internasjonale internettarkiv forteller flere av mennene som er siktet i Operasjon Gilde om dopingsalg så langt tilbake som til 2005.
 • 13. juni: Politiet stenger Anabolic Forums og beslaglegger databasen med informasjon om tusenvis av norske dopingbrukere.
 • 4. juli: Operasjon Gilde har vokst voldsomt. 14 politidistrikt er involvert i saken. Rundt 70 personer er siktet over hele landet.
 • 13. november: En mann som knyttes til dekknavnet «trykkern» pågripes. Han erkjenner å ha produsert dopingtabletter i garasjene sine i årevis.
 • 20. november: En mann (26) pågripes for tredje gang i Operasjon Gilde.
 • 29. november: En 27-åring pågripes. Han ble opprinnelig pågrepet i februar. Begge mennene varetektsfengsles.
 • 19. og 20. desember: De to varetektsfengsles igjen i fire uker. Begge anker beslutningen til lagmannsretten.
 • 11. januar 2013: 98 personer er siktet i Operasjon Gilde. 21 av dem for organisert kriminalitet.
 • 15. januar: Mennene fremstilles for varetektsfengsling i fire nye uker. De blir imidlertid løslatt av tingretten.
 • 7. februar: En lærer pågripes på en skole i Bodø. Han fengsles i Trondheim.
 • 8. februar: Fem menn og en kvinne pågripes på Innherred i Nord-Trøndelag. To menn fremstilles for varetektsfengsling i Steinkjer.
 • Mars: Læreren løslates i Trondheim, i Nord-Trøndelag løslates begge mennene. En 38-åring sitter i varetekt i 1,5 måned.
 • 25. april: En betrodd leder i Trondheim kommune dømmes for uaktsom hvitvasking i forbindelse med dopingsaken.
På forsiden nå