forsiden / Nyheter / Trondheim

Student føler seg uthengt av statsministeren

Samejenta Eli Anne Nystad (23) fra Karasjok ventet på en venninne utenfor et utested i Trondheim da hun ble offer for mobberne. Foto: Overvåkningsvideo

Student føler seg uthengt av statsministeren

Samiske Eli Anne Nystad (23) ble hedret av statsministeren i nyttårstalen. Studenten som tente på jentas jakke mener han selv ble trakassert og føler seg uthengt av Jens Stoltenberg.
Trondheimsstudenten som her tenner på jakken til Nystad er bøtelagt for hendelsen. 

Trondheimsstudenten som her tenner på jakken til Nystad er bøtelagt for hendelsen. 

Første døgn med over 1000 nye smittede i Trondheim

Det opplyser kommunen i en pressemelding fredag morgen.

Nå er det så mye smitte i skolen at de legger ny testplan

- Det ryr ut hurtigtester til skolene og folk for øvrig, sier kommunikasjonssjef Harry Tiller.

666 smittet i Trondheim onsdag

Trondheim kommune melder om 666 nye smittede onsdag.

- Det er forferdelig glatt her

En lastebilsjåfør fikk merke det vanskelige føret i Trondheim.

AtB innstilte alle avganger i Trondheim - disse settes igang igjen nå

AtB stanset alle busser i byen på grunn av svært vanskelige kjøreforhold onsdag kveld. I 21-tiden startet trafikken gradvis opp igjen.

Eli Anne Nystad stiller seg uforstående til påstandene. 

Eli Anne Nystad stiller seg uforstående til påstandene. 


– Jeg er ikke stolt av det jeg gjorde mot jenta, men statsministeren burde ha sjekket saken bedre. Den har to sider, sier studenten i 20-årene til Adresseavisen.

Rett før jul ble mannen bøtelagt for å ha tent på jakken til samiske Eli Anne Nystad fra Karasjok. Boten på 8000 kroner har den unge mannen ennå ikke bestemt seg for om han vil vedta.

– Jeg dummet meg ut

Studenten i 20-årene mener at versjonen av det som skjedde utenfor utestedet Downtown natt til fredag 5. oktober i fjor, har blitt helt forvrengt både i media og i statsministerens tale. Han føler seg veldig uthengt.

LES OGSÅ: Samiske Eli Anne hedret av Jens Stoltenberg

LES OGSÅ: Her er hele Stoltenbergs nyttårstale

– At dette dreier seg om hatkriminalitet stemmer ikke i det hele tatt. Jeg er andregenerasjons innvandrer, og vet hvor mye slike kommentarer og handlinger kan såre. Jeg har også blitt utsatt for rasisme i store deler av oppveksten min, sier han.

Studenten hevder det var kvinnen som først tok kontakt med ham, og han oppfattet det som at hun kom med rasistiske skjellsord. Ifølge han var dette bakgrunnen for det som siden skjedde. Her har partene vidt ulike versjoner.

– Når man er beruset og tror man har full kontroll, så hender det man drar en spøk. Men dette ble mer alvorlig enn jeg trodde. Jeg dummet meg ut, men slukket flammen med en gang, sier han.

Samiske Nystad ble i statsminister Jens Stoltenbergs nyttårstale løftet frem for å ha stått opp mot mobbing: «Hun ble trakassert og forsøkt påtent av en guttegjeng. 23-åringen fant seg ikke i det. I stedet for å bøye hodet, tok hun et offentlig oppgjør med mobberne. Eli Anne snudde en personlig ydmykelse til en opinion mot mobbing. Og ble et forbilde», sa statsministeren.

LES OGSÅ: Her forsøker guttene å tenne på Eli Anne

Overvåkningsvideo

Saken har vært etterforsket som hatkriminalitet, men politiet fant ikke dette bevist. En overvåkningsvideo viser at gutten forsøker å tenne på pelskragen to ganger, og at Nystad senere blir løftet opp og sluppet ned i bakken av andre gutter på stedet. Men ingen «guttegjeng» er stilt til ansvar for sine handlinger.

– Politiet har ikke funnet grunnlag for å si at det er en guttegjeng som har trakassert henne på grunn av hennes samiske bakgrunn. Vi mener heller ikke at det lå rasistiske ord og uttrykk bak. Her er det én person som har fått et forelegg på 8000 kroner for å ha tent på kragen hennes. Denne boten har ikke noe med rasisme å gjøre, sier politiinspektør Alf Rune Nilsen ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

– Visste ikke hun var samisk

Studenten hadde aldri tidligere møtt Nystad da hendelsen skjedde på byen denne høstnatten i fjor.

– Jeg visste ikke at hun var samisk. Det fikk jeg vite mandagen etter, da jeg leste om det som hadde skjedd i avisene. Dette var en krangel under påvirkning av alkohol – ikke større enn det, sier studenten, som meldte seg til politiet etter at de etterlyste gjerningsmenn i mediene:

– Jeg angrer veldig, og er ikke stolt av det gjorde. Jeg føler at jeg gjorde det riktige ved å komme frem og ta skylden. Nå vil jeg bare blir ferdig med denne saken, sier studenten.

Advokat Torfinn Svanem forsvarer den bøtelagte studenten. Han reagerer sterkt på at statsministeren i nyttårstalen uttaler seg om en konkret straffesak som ennå ikke er rettskraftig avgjort, og mener at gjengivelse av sakens realiteter ikke er riktig.

– Det har vært et rådende prinsipp i norsk samfunnsliv at politikere ikke bør promotere og gi til kjenne personlig syn på saker som er under etterforskning av politi og påtalemyndighet, konstaterer Svanem.

Han mener også at Jens Stoltenberg i intervjuer etter dommen mot Vågå-ordføreren Rune Øygard ikke ville kommentere de strafferettslige sidene ved ordførersaken, på grunn av dette prinsippet.

– Det fremstår derfor som uforståelig at statsministeren i denne saken på en slik måte omtaler og nærmest slår fast at saken omhandler et forsøk på å sette fyr på fornærmede og at saken har rasistiske overtoner.

LES OGSÅ: Meldte seg etter påtenningsforsøk

Stoltenberg avviser

Overfor adressa.no avviser Statsministerens kontor at Stoltenberg har hengt ut mannen.

- Statsministeren var opptatt av at Eli Anne Nystad viste mot ved å ta et oppgjør med det hun opplevde som mobbing. Han har ikke gått inn i andre sider av saken, sier statssekretær Hans Kristian Amundsen adressa.no.

Svanem opplyser at han i samråd med klienten tidlig i etterforskningen besluttet at de ikke ville bidra til at detaljer om hendelsen ble formidlet til media – dette for blant annet å unngå å påvirke vitner.

– Min klient har ennå ikke tatt endelig stilling til om han vil vedta forelegget slik det er formulert. Det er derfor per dato usikkert om saken vil ende med en domstolsbehandling eller ikke. Han har ikke erkjent at han med vitende og vilje forsøkte å tenne på pelskragen, men at en liten del av denne tok fyr ved et uhell, noe som fornærmede ikke engang merket før senere.

– Skjelte ikke ut noen

Eli Anne Nystad stiller seg helt uforstående til versjonen den unge studenten kommer med.

At hun skal ha kommet med rasistiske skjellsord, avviser hun blankt.

– Jeg bruker aldri å kalle noen slikt. Jeg går i en klasse med folk fra mange andre land, og en av venninnene mine er fra Pakistan. Jeg er ikke en som kjefter eller provoserer andre. Jeg bare sto der og ventet på bestevenninna mi. Det han sier stemmer ikke. Jeg begynte jo å gråte, de sto og lo alle sammen. Man ser på videoen at de ler av meg, sier Nystad.

LES OGSÅ: - Jeg ble hånet og angrepet fordi jeg er same

Overvåkningsvideoen viser at en annen person løfter henne opp og slipper henne slik at hun faller. Hun er ikke i tvil om at hun ble trakassert på grunn av sin samiske bakgrunn.

Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss: