- Denne gangen skal jeg klare det

Per Morten (45) er dømt 20 ganger. Nå håper han det er siste gang han soner.

Per Morten har blitt dømt for 20 lovbrudd. Her har han fått ta med seg pizzarester etter markeringen for avslutningen av et sinnemestringskurs. 

Saken oppdateres.

- Jeg gruer meg litt til jeg slipper ut, spesielt til den dagen jeg går ut portene her.

Det sier Per Morten, som er i ferd med å sone ferdig en dom på åtte måneders fengsel for vinningskriminalitet.

LES OGSÅ: - Vold og konflikter er vanlig i Trondheim fengsel

Bak seg har han en brokete historie. Han startet den kriminelle veibanen allerede som 16-åring. På den tiden var han et fotballtalent over gjennomsnittet, og var blant annet innom Rosenborgs juniorlag.

Var fotballtalent

Men andre ting enn fotball tok etter hvert over hverdagen hans.

- Fra jeg var 16 til 21 år var jeg inn og ut av fengselet hele tiden, sier 45-åringen, som etter hvert fikk skikk på livet sitt. Fra 1991 til 1998 klarte han å holde seg unna både rusmidler og kriminalitet. Helt til han i 1998 ble rammet av en personlig tragedie.

Derfra var veien kort tilbake til det kriminelle livet igjen, og en hverdag med tyverier og innbrudd for å skaffe midler til narkotika.

Dommen han nå snart har sonet ferdig er hans 20. Denne gangen satser han alt på at det tallet ikke skal begynne ferden mot 30.

- Jeg er veldig klar over at det ikke vil bli enkelt. Men jeg har et reelt håp om at det skal gå bra denne gangen, av flere årsaker, sier han, og lister opp hvorfor han mener sjansen er større denne gangen:

* Har for første gang et opplegg rundt seg, med hjelp fra Nav som har skaffet ham jobb.

* Skal gå til terapi hos Furulund (Frelsesarmeens rusomsorgssenter i Trondheim)

* Får leilighet

- Dette har jeg ikke hatt tilbud om tidligere. I tillegg har jeg blitt eldre og mer moden, og det har nok også en del å si. Men jeg har lært meg å trives med meg selv i det siste, det har jeg ikke klart tidligere, sier Per Morten.

Har gått sinnemestringskurs

Underveis i soningen denne gangen har han i tillegg gjennomført et sinnemestringskurs. I utgangspunktet var han ikke kvalifisert for deltakelse, men han meldte seg på selv og fikk plass.

- Bare det at han melder seg på selv sier mye. Per Morten har tatt grep. Starten på en endring i livet kommer den dagen du erkjenner problemene dine, og det har Per Morten gjort, sier aktivitør Wenche Pedersen i Trondheim fengsel.

Pedersen har vært en av kurslederne i de fem månedene det har pågått.

- Det er et tøft kurs å gjennomføre, og vi bruker mye tid på å kartlegge hvor motiverte hver enkelt er. Så starter jobben med å finne ut bakgrunnen for sinnemestringsproblemene før vi ser på hva de selv må gjøre for ikke å ende opp i voldssituasjoner igjen, sier Pedersen

- Jeg meldte meg på selv fordi jeg hadde et sinneproblem da jeg var i 20-årene og begynte å kjenne det igjen. Kurset har vært veldig bra, og mye mer omfattende enn jeg hadde forventet, sier Per Morten.

Hver femte begår nye lovbrudd

Så får tiden vise om Per Morten klarer å få skikk på livet sitt denne gangen. Statistikken viser at cirka 20 prosent av de som har sonet i fengsel begår nye lovbrudd etter at de har sluppet ut.

I en undersøkelse Adresseavisen har gjennomført blant de innsatte i Trondheim fengsel på Tunga, svarer kun syv prosent at de helt sikkert kommer til å begå nye, kriminelle handlinger den dagen de har sonet ferdig.

32 prosent svarer at de er usikre, mens de resterende 61 prosentene svarer at de ikke kommer til å begå nye, kriminelle handlinger.

- Fra jeg var 16 til 21 år var jeg inn og ut av fengselet hele tiden, sier Per Morten 

- Fra jeg var 16 til 21 år var jeg inn og ut av fengselet hele tiden, sier Per Morten 

Aktivitør Wenche Pedersen har vært en av kurslederne i sinnemestringskurset. 

Aktivitør Wenche Pedersen har vært en av kurslederne i sinnemestringskurset. 

På forsiden nå