- Mange går igjennom tunge stunder

Fengselsbetjent Maria Sundfær (29) vet aldri helt hva som venter henne når hun kommer på jobb.

Maria Sundfær har kjent adrenalinet pumpe mens hun har vært på jobb. 

Saken oppdateres.

- Å jobbe som fengselsbetjent er veldig spennende. Jeg begynte fordi jeg ville ha en jobb med mange utfordringer og jeg trives veldig godt, sier Maria Sundfær.

Og utfordringer har hun da også fått. Som fengselsbetjent på varetektsavdelingen har du nok av dem.

- De som sitter på varetektsavdelingen er noe mer innelåst enn de som sitter på en typisk fellesskapsavdeling. Dagsformen til de innsatte spiller inn. Mange kan være ustabile, og det kan være en utfordring å håndtere så mange ulike personer. Det er mange her som går igjennom tunge personlige stunder, sier fengselsbetjenten.

Kobler av følelsene

Og fengselsbetjentene er de som «må» lytte til alle historiene, fordi disse innsatte sitter såpass mye isolert.

- Vi betjentene er de som de innsatte først og fremst har å forholde seg til. Vi opplever mange av de innsatte fra flere sider. Vi blir godt kjent med de fleste og vi ser flere av de gode og de dårlige sidene. Det er spesielt å høre alle de personlige historiene om ting som har gått galt, men du lærer deg å koble av følelsene. Men selvsagt, man blir litt påvirket av det. Samtidig er det bra at de forteller også. Det er jo en slags tillitserklæring, sier 29-åringen.

Men stemningen kan også snu.

- Det kan variere veldig fra den ene dagen til den andre, alt fra en klapp på skuldra til at du må kroppsvisitere dem. En typisk arbeidsdag i fengslet kan variere veldig fra dag til dag. Vi vet hvor vi starter og forhåpentligvis hvor vi slutter, men alt imellom kan svinge veldig. Den forutsigbare delen av arbeidsdagen dreier seg om rutiner vi skal gjennomføre.

- Har du vært redd?

- Jeg vet ikke helt. Det har vært situasjoner der adrenalinet har pumpet skikkelig. Du får jo en virkning i etterkant. Men jeg synes det går greit for min del, og du vet at du aldri er alene.

Mannsdominert

Blant i overkant av 150 innsatte ved Trondheim fengsel, er kun seks kvinnelige. Det at det store flertallet innsatte er menn, har så langt ikke bydd på de store overraskelsene. Og hvis det er noe, handler det stort sett om utenlandske innsatte med et annet kvinnesyn enn vi er vant til.

- Det kan være en utfordring med innsatte av de som har annen kulturell bakgrunn. Men jeg har ennå ikke opplevd noen problemer med dette ved Trondheim fengsel, sier Maria Sundfær.

Som fengselsbetjent må man forvente at alt kan skje i løpet av en arbeidsdag. 

Som fengselsbetjent må man forvente at alt kan skje i løpet av en arbeidsdag. 

På forsiden nå