- Fryktelig mange feilparkerer her

Denne lastesonen er en konfliktsone.

Lastesoneskiltet står mellom to parkeringsskilt, noe som ser ut til å forvirre flere bilister.  Foto: TERJE SVAAN

Saken oppdateres.

Det er ikke alltid så greit å skjønne hvor man skal parkere. Det gjelder i høyeste grad denne lastesonen i Thomas Angells gate i Trondheim sentrum.

Beboere i området forteller at det daglig feilparkeres her.

På de minuttene adressa.nos fotograf var på stedet i midten av desember, fikk to personbiler som sto parkert midt i sonen bot, mens en tredje var på vei til å parkere her da han ble stoppet av en parkeringsvakt.

Daglig leder i Trondheim parkering, Erlend Solem, bekrefter at denne lastesonen bokstavelig talt er en konfliktsone.

- Det er fryktelig mange som feilparkerer i denne lastesonen. Dette er en av plassene det parkeres mest feil i sentrum. Det er trangt, det er forholdsvis få parkeringsplasser i gata, og de er i hyppig bruk, sier Solem.

Parkeringsvakten som adressa.nos fotograf snakket med dagen da bildene er tatt, bekrefter også at det svært ofte er folk som parkerer feil her.

LES OGSå: Gateparkering i Trondheim kan forsvinne

- Vanskelig for varebilene

Trondheim parkering løser slike saker ved å søke opp registreringsnummeret til bilen i Motorvognregisteret, og ringe bileieren.

- Ofte får vi tak i bilføreren etter kort tid, og bilen blir flyttet. I ytterste konsekvens hender det at vi tauer vekk den feilparkerte bilen, men det skjer sjelden, sier Solem.

- Transportnæringa i byen er også opptatt av dette, og vi får ofte telefoner når noen står feilparkert og lastebilene ikke har plass til å lesse av varene. Det er en konfliktsone, sier Erlend Solem.

- Om det er noen som tar sjansen på å stå der i kort tid, eller om noen parkerer i god tro, vet jeg ikke, sier parkeringssjefen.

- Det står nesten alltid biler der, og det står tre biler der nå også, sier assisterende daglig leder ved kafeen Godt Brød, Marie Welde Tranås, idet hun er på telefonen med adressa.nos journalist.

Kafeen ligger like ved lastesonen.

De ansatte ved kafeen sier ofte ifra til bilister som står feilparkert i Thomas Angells gate. Tranås synes det virker som om mange misforstår, fordi de betaler for parkering før de går fra bilen.

- Folk ser parkeringsskiltet, og mange tenker nok at det gjelder hele sonen. Av og til har folk allerede betalt, men flytter seg som regel med en gang vi sier fra, sier Tranås.

LES OGSÅ: Nekter å godta parkering her

- Skiltet etter standarden

Men at årsaken kan være forvirrende skilting, er ikke Erlend Solem enig i i dette tilfellet.

- I denne sonen er det skiltet etter standarden, så her har nok ikke bilførerne sett nøye nok på skiltene. Vi prøver å skilte så standardisert som mulig, slik at kundene opplever skiltingen likt. Generelt har bilister et ansvar for å se til at de står parkert på rett plass. Kommer man til en gate som er full, og det plutselig er en ledig plass, er det ofte en grunn til det. Det kan for eksempel være en handikap-plass eller en lastesone, sier Solem.

Av og til ser lastebilsjåførene seg nødt til å stille seg utenfor de feilparkerte bilene for å lesse av varer, noe som kan bli et problem hvis det kommer en brannutrykning eller ambulanse.

- Lastesonene er viktige for at Midtbyen skal fungere. Det er få av dem, og sjåførene har en stram tidsplan, ofte med mye ferskvarer som skal leveres. Hvis en bilist parkerer en meter utenfor sin plass, kan det være nok til at lastebilen ikke får plass til å lesse av, sier Erlend Solem.

LES OGSÅ: Se skrekk-parkeringene i Trondheim sentrum

50 000 feilparkeringer i 2011

Boten for å parkere på ulovlig plass er på 500 kroner, en sats som ikke har endret seg siden 1994. Boten for å stå på en godkjent parkeringsplass uten å betale, er på 300 kroner.

Parkeringsstatistikken for Trondheim parkering fra 2012 er ennå ikke klar, men i 2011 var det 50 000 feilparkeringer i Trondheim. 20 000 av disse var biler som sto på ulovlig plass.

- Mange av disse har nok tatt en sjanse, men en del har også parkert i god tro, og dette tallet er det vår oppgave å få ned, sier Solem.

LES OGSÅ: Alle disse skiltene er satt opp ulovlig


To biler sto feilparkert i lastesonen da adressa.nos fotograf var der, men de er ikke alene om å feilparkere her. 
    
      (Foto: TERJE SVAAN)

To biler sto feilparkert i lastesonen da adressa.nos fotograf var der, men de er ikke alene om å feilparkere her.  Foto: TERJE SVAAN

En av bilistene som fikk bot, hadde betalt for parkering. 
    
      (Foto: TERJE SVAAN)

En av bilistene som fikk bot, hadde betalt for parkering.  Foto: TERJE SVAAN

På forsiden nå