Nesten 100 siktet i dopingsaken

Politiet håper å få rettsavgjørelser i løpet av kort tid.

I midten av november slo politiet til mot en mann i 40-årene i Trondheim. Mannen erkjente å ha trykket dopingtabletter i årevis i sine garasjer i Trondheim. Nå er nesten 100 personer siktet i forbindelse med Operasjon Gilde. 

Saken oppdateres.

Operasjon Gilde startet med flere politiaksjoner i Trondheim 15. februar 2012. Siden den gang har opprullingen av norske dopingnettverk vokst voldsomt i omfang.

- Det er 98 personer som har status som siktet eller mistenkt, sier politiadvokat Per Martin Utkilen til adressa.no.

Norges største

Antallet gjør at Operasjon Gilde, som ledes av politiet i Trondheim, er den største dopingopprullingen i Norges historie.

Les mer om saken i faktaboksen til høyre.

I Operasjon Gullfugl, som hadde utspring i Førde mellom 2008 og 2009, ble nesten 70 personer siktet.

LES OGSÅ: Trykket hundretusenvis av piller i garasjen

I Gilde er tallet 98 siktede og mistenkte. Disse fordeler seg over hele landet. Totalt har 14 politidistrikt vært berørt av etterforskningen, som er politidistriktets største sak. 10 selskaper har også status som siktet.

Bøter eller fengsel

Det er ikke kjent når Operasjon Gilde vil være avklart i rettssystemet. Ifølge politiadvokat Utkilen håper imidlertid påtalemyndigheten at de første sakene blir ferdige i løpet av kort tid.

- Det er en stor sak å få avgjort alt dette. Jeg håper vi har de første dommene i vinter, sier Utkilen.

I korte trekk dreier Operasjon Gilde seg om kjøp og salg av ulovlige mengder hjemmelagd doping gjennom internett. Ettersom det dreier seg om et så stort antall siktede, vil det være forskjellige reaksjoner fra påtalemyndigheten, fra bøter til påstand om fengsel.

Fant dopingfabrikk

I Trondheim er en gruppe på opp mot 15 personer siktet for grovt salg av doping som del av en organisert kriminell gruppe. Politiet mener at disse personene har tjent penger på ulovlig salg av hjemmelagde dopingmidler i årevis. Det er ventet at en rettsak her vil drøye et godt stykke ut i 2013.

LES OGSÅ: - Organisert dopingmiljø i 12 år i Trondheim

I begynnelsen av november ble en mann i 40-årene arrestert. Mannen erkjente at han hadde brukt garasjene sine som produksjonslokale for hundretusenvis av dopingtabletter i opp mot åtte år. Verdien på pillene skal ha vært på flere titalls millioner kroner. To personer sitter fortsatt varetektsfengslet etter at fabrikken ble avslørt.

LES OGSÅ: - Unødvendig mye isolasjon

Dette har skjedd i Operasjon Gilde

Operasjon Gilde er trondheims-politiets opprulling av flere norske dopingnettverk.

 

 • 1. desember 2011: Politiet i Trondheim begynner en omfattende etterforskning mot et dopingnettverk med hovedsete i byen.
 • 15. februar 2012: 100 politimenn er involvert i aksjoner mot flere adresser i Trondheim. Over ti menn og kvinner pågripes.
 • 17. februar: Seks menn varetektsfengsles av Sør-Trøndelag tingrett.
 • 18. februar: I en artikkel omtaler Dagens Næringsliv at bakteppet for politiaksjonene er et miljø som knyttes til dopingbørsen Anabolic Forums på nettet.
 • 15. mars: Hemmelige rettsdokumenter Adresseavisen skaffer tilgang til, viser at en mann (25) fra Trondheim erkjenner å ha opprettet Anabolic Forums i overgangen til 2011.
 • 30. mars: I flere slettede skjermbilder Adresseavisen henter ut fra internasjonale internettarkiv forteller flere av mennene som er siktet i Operasjon Gilde om dopingsalg så langt tilbake som til 2005.
 • 13. juni: Politiet stenger Anabolic Forums og beslaglegger databasen med informasjon om tusenvis av norske dopingbrukere.
 • 4. juli: Operasjon Gilde har vokst voldsomt. 14 politidistrikt er involvert i saken. Rundt 70 personer er siktet over hele landet.
 • 13. november: En mann som knyttes til dekknavnet «trykkern» pågripes. Han erkjenner å ha produsert dopingtabletter i garasjene sine i årevis.
 • 20. november: En mann (26) pågripes for tredje gang i Operasjon Gilde.
 • 29. november: En 27-åring pågripes. Han ble opprinnelig pågrepet i februar. Begge mennene varetektsfengsles.
 • 19. og 20. desember: De to varetektsfengsles igjen i fire uker. Begge anker beslutningen til lagmannsretten.
 • 11. januar 2013: 98 personer er siktet i Operasjon Gilde. 21 av dem for organisert kriminalitet.
 • 15. januar: Mennene fremstilles for varetektsfengsling i fire nye uker. De blir imidlertid løslatt av tingretten.
 • 7. februar: En lærer pågripes på en skole i Bodø. Han fengsles i Trondheim.
 • 8. februar: Fem menn og en kvinne pågripes på Innherred i Nord-Trøndelag. To menn fremstilles for varetektsfengsling i Steinkjer.
 • Mars: Læreren løslates i Trondheim, i Nord-Trøndelag løslates begge mennene. En 38-åring sitter i varetekt i 1,5 måned.
 • 25. april: En betrodd leder i Trondheim kommune dømmes for uaktsom hvitvasking i forbindelse med dopingsaken.
På forsiden nå