- Rumenere bak over halvparten av alle lommetyveri

Tyveri av lommebøker, vesker og telefoner har hatt en kraftig økning i 2012. Halvparten av alle sakene, hvor politiet har noen mistenkte, skal være begått av rumenere.

Politimester Nils Kristian Moe ved Sør-Trøndelag politidistrikt la mandag frem statistikk-tallene for 2012. 

Saken oppdateres.

- Vi har sett en markant forverring fra i fjor, sier politimester Nils Kristian Moe.

Politiet mener de kan knytte 16 rumenere mot over halvparten av alle anmeldte saker for vinningstyveri fra personer på offentlig sted. Dette skal være såkalte omreisende kriminelle.

- Bakmann tatt

Politimesteren for Sør-Trøndelag politidistrikt har i dag lagt frem statistikk-tallene for 2012.

Her er det i løpet av 2012 registrert 129 tyveri i distriktet. 74 av disse mener altså politiet er begått av organiserte rumenere.

- Dette er en kriminalitet som krever en fortetning av mennesker. Lommebøker, telefoner og håndvesker er typiske eksempel. Vi mener å ha avdekket én bakmann foreløpig. Denne personen er utvist fra landet, sier politimesteren.

Tatt med 100 000

Etterforskningen til politiet skal ha avdekket at store pengesummer overføres fra Norge til Romania. I ett av tilfellene skal en av politiets mistenkte ha blitt stoppet med rundt 100 000 norske kroner på seg.

- Kjennetegnene for de som er tatt i slike saker er at de også er dømt i sine hjemland, og i andre land.

Av fjorårets 129 saker skal 30 være begått av nordmenn, mens 25 knyttes opp mot personer fra andre land enn Norge og Romania.

På forsiden nå