Skriver taler for paven

Ola Åmodt er en av to trondhjemmere som har skrevet taler for paven. Det er en av hans oppgaver som medarbeider i Vatikanets radio, som er 75 år i år.

Saken oppdateres.

- Når en større gruppe fra et land møter frem til pavens tilstelninger på Petersplassen, vil paven gjerne fremsi en liten hilsen på gruppens eget språk. Tre ganger har jeg formulert noen norske setninger for pave Johannes Paul II, og det har selvfølgelig vært spesielle oppdrag for en trondhjemmer, sier Åmodt.

I likhet med flere andre guider i Nidarosdomen konverterte Åmodt til katolisismen på 1970-tallet. Deretter jobbet han i flere år som guide i Roma, hvor han ble knyttet til Radio Vaticana, Vatikanets egen radio, som i dag har medarbeidere i 58 land. Engasjementet fortsatte også etter at han kom tilbake til Trondheim i 1990.

- Radioen har sendinger fra skandinaviske land hver kveld kl. 20.40, og jeg lager et norsk innslag omtrent hver uke. I det siste har det dreid seg om Olavsfestdagene og Stiklestad. Ellers i året er sendingene viet temaer innen kirke og kultur, og det er ikke bare katolikker vi henvender oss til. Målet er å lage objektiv informasjon om Den katolske kirke og hva den står for.

Paveradio i 75 år

Den travleste perioden Åmodt har vært med på, var under det internasjonale kirkemøtet i Trondheim for tre år siden. Da laget han åtte sendinger i løpet av en måned.

Teknikken har forandret seg mye siden pave Pius 11. opprettet en egen radio i 1931 - to år etter at Vatikanet ble definert som egen stat. I radioens hovedkvarter i Roma - utenfor Vatikanstaten - finnes et lite museum som viser utviklingen fra de første sendingene frem til vår dataverden.

Via telefon

I dag overfører Åmodt sine innslag på telefon til Roma. Derfra kringkastes Åmodt-stemmen til store deler av verden via kortbølge (7250 og 9645 khz) og mellombølge (1611 og 1260 khz).

- Av og til får vi tilbakemeldinger fra lyttere som tydeligvis setter pris på de norske sendingene. Det gir inspirasjon til fortsatt innsats, sier Ola Åmodt som til daglig jobber i Norsk Rettsmuseum.

 
På forsiden nå