- Ballongsalget har ikke foregått i ordnede former, og vi har hatt problemer med å få kontroll over de som selger ballongene på 17. mai. Nå ønsker vi å få ryddet opp i saken, sier eierskapssjef Tor Espnes i Trondheim kommune til Adressa.no.

Ingen private selgere

Fjorårets nasjonaldag ble en travel affære for trondheimspolitiet med tanke på alle de ulovlige ballongselgerne. Til slutt ga politiet opp å loggføre alle meldingene som kom inn. De hadde rett og slett ikke kapasitet til å ta seg av alle sakene.

Ønsker man å selge på åpen gate i Trondhem må man søke om og få tillatelse på forhånd. På Torvet i Trondheim trampet en politibetjent i stykker et større knippe med heliumballonger da det viste seg at selgeren ikke hadde tillatelse. Ballongene ble destruert på stedet etter ordre fra lovens lange arm.

I år håper Trondheim kommune at man skal unngå lignende scener som publikum ble vitne til under 17. mai i fjor.

- I år er det ingen private som får selge ballonger. Det er kun lag, organisasjoner og klubber som får stå på henviste plasser som får dette privilegiet, sier Espnes.

Fikk ingen respons fra klubber

Fra og med 2013 vil kommunen regulere ballongsalget med hard hånd på nasjonaldagen. Midtbyen vil få åtte eller ni salgssteder og det vil kun være organisasjoner, lag, korps, klubber eller foreninger som kan disponere disse salgsstedene. De må selv skaffe heliumgass og ballonger.

- Vi har fått godkjennelse fra 17. mai-komiteen om å gjøre det på denne måten. Det blir førstemann til mølla som får lov til å selge, sier Espnes.

Kommunen har allerede vært i kontakt med flere frivillige organisasjoner, men foreløpig er det ingen som har vist interesse.

-  Det er ingen som har meldt seg. Det synes vi er litt rart. Vi mener at en slik plass kan gi 40 000 kroner i inntekt. Det må jo være kjærkomment til klubbkassa. Vi synes i alle fall at det er positivt at pengene går til noe som drives på frivillig basis, sier Espnes.