- Det handler i grunnen om å bruke sunn fornuft, sier skadeleder Helge Frøyså i If skadeforsikring.

Frøysås anbefaler de som har terreng som skråner mot huset å lede vannet ut på sidene hvis det er mulig. Men noen ganger kommer det uventet store mengder vann, uten at man kan forutsi eller gjøre noe for å forhindre oversvømmelse.

Skadebegrensning

- Dersom kjeller eller sokkel står under vann,  må man redde det som reddes kan. Det er førsteprioritet. Da handler det om å bære bort løsøre av verdi. Dernest må jo vannet ut, og ofte er det nødvendig med pumpe, sier Frøyså.

Slikt utstyr får man leid hos saneringsfirma eller rørlegger, men forsikringsselskapet kan også bistå i å skaffe utstyr.

- Det er ofte like greit å koble inn forsikringsselskapet på dette. De må uansett kontaktes så tidlig som mulig.

Dokumenter verdier

Skadelederen mener det er viktig å sørge for dokumentasjon på verdier.

- Har man en smarttelefon er det fort gjort å ta bilder av inventar og det som finnes av verdi. Aller helst bør alle ta bilder av innbo og løsøre som har verdi, for å kunne dokumentere. Dessverre er det ikke alle som gjør dette, mener Frøyså.

Overflatevann er en vanlig skade, som normalt dekkes av en villaforsikring.

- Villaforsikringen dekker både innbo og løsøre. Men man må betale en egenandel, sier Frøyså.

For å oppsummere; Bruk sunn fornuft og vær i forkant, redd verdier ut av området og kontakt forsikringsselskapet.

Færre skader enn i fjor

Nye tall fra Finans Norge viser at det ble utbetalt til sammen to milliarder kroner i vannskadeerstatning i 2012.

– Vi får vannskader langt hyppigere enn vi er utsatt for innbrudd. Hvert tiende minutt meldes det om en vannskade, forteller Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge til Namdalsavisa.no.

Tall fra foregående år viser en tilbakegang på 17 prosent for antall skader, mens erstatningsutbetalingene har gått ned med 15 prosent.

I både 2010 og 2011 var det sprengkulde og frost og dermed svært mange vannskader.

Ettersom den enkelte vannskaden blir stadig dyrere samarbeider nå forsikringsselskapene med både forskere og håndverkere for å forebygge skader. I nye boliger skal det blant annet monteres lekkasjestoppere for å unngå vannskader.