Mistenkt politimann var involvert i Baidoo-saken

Den samme politimannen som ble tiltalt og frikjent i Baidoo-saken skal ha tatt halsgrep på mannen som døde etter pågripelse torsdag.

Saken oppdateres.

- Den foreløpige obduksjonsrapporten av avdøde tyder på at dødsårsaken kan skyldes kvelning, eventuelt mekanisk press mot halsen som kan ha utløst hjertestans via nervøse mekanismer, opplyste regionleder Arve Opdahl (bildet) i Spesialenheten for politisaker i går.

Samtidig har de involverte politifolkene i løpet av helga forklart at de måtte ta halsgrep på avdøde for å få kontroll på ham.

Etter det Adresseavisen erfarer var det politimannen som var involvert i Baidoo-saken som tok halsgrepet, etter at avdøde skal ha påført ham et ribbeinsbrudd med albuen.

Frikjent

Saken om Sophia Baidoo skapte stor oppmerksomhet i 1999. Den 21 år gamle vaskehjelpen, opprinnelig fra Ghana, utløste ransalarmen i banken på Heimdal da hun kom på jobb for å vaske. Da politiet kom til stedet kunne ikke Baidoo identifisere seg, og patruljen bestemte seg for å undersøke nærmere. Da hun ikke etterkom, eller ikke forsto, politiets formaning om å sette seg på en stol, oppsto et basketak.

Baidoo hevdet at politimannen kalte henne «faens svarting», mens politimannen hevdet han sa «svarte faen». Politimannen hevdet også at Baidoo hadde bitt ham, noe hun nektet. I etterkant av episoden fikk politimannen en bot på 3000 kroner for å ha kalt henne «svarte faen», men senere ble han frikjent i retten og boten ble annullert.

Påsatt håndjern

Opplysninger Spesialenten har, går ut på at den avdøde mannen sist torsdag kom til det kommunale servicekontoret for å be om dagpenger, men fikk søknaden avslått. Dette skal ha gjort at han ble svært opprørt. Politiet ble tilkalt, og ankom cirka klokken 13.55 med en patrulje bestående av to polititjenestemenn.

Etter å ha bedt mannen om å gå, skal den ene politimannen ha holdt i avdødes overarm for å føre ham ut. I det den andre politimannen forsøkte å ta tak i den andre armen, skal avdøde ha rettet albuen mot denne politimannens ribbein. Avdøde skal også ha løftet opp begge politimennene samtidig.

Politimannen som fikk albuen i brystet skal ha sett det som nødvendig å ta halsgrep på mannen for å få ham under kontroll. Ved hjelp av halsgrepet fikk politimennene ifølge forklaringen tilstrekkelig kontroll over mannen til å sette på ham håndjern. Straks håndjernene var på, skal halsgrepet ha blitt sluppet.

Tilkalte assistanse

Cirka klokken 14.10 ba politifolkene om assistanse fra ytterligere en patrulje. Da den andre patruljen kom til stedet skal avdøde ha blitt ført til utsiden av bygget, der han ble lagt på magen. En politimann forsøkte å sikre føttene hans, men skal ha blitt sparket unna.

Samtidig var en av politimennene dratt til politistasjonen for å bytte til en større bil, egnet for å transportere mannen til politistasjonen. Idet politimannen skulle returnere til servicekontoret kom det melding over sambandet om at en ambulanse måtte tilkalles.

Da politimannen som hadde hentet en større bil kom tilbake til servicekontoret var ambulanse fortsatt ikke ankommet, og politiet bestemte seg for å legge den pågrepne mannen i politibilen og selv frakte ham til sykehuset. Dit ankom de cirka 14.40. Avdøde ble erklært død 15.20.

Det er uklart i hvilken tilstand han ankom sykehuset, og om det ble forsøkt livreddende tiltak før han til slutt ble erklært død.

Livstegn etter grep

For Spesialenheten blir det nå sentralt å avklare om det er en sammenheng mellom halsgrepet og mannens død. Selv om obduksjonen viser at mannen kan ha dødd av kvelning og/eller mekanisk press mot halsen, skal avdøde ha vist livstegn etter halsgrepet.

Blant annet skal han ha ropt «someone help me» eller «are you trying to kill me». Politifolkene skal også ha konstatert at han på vei til sykehuset hadde puls.

- Vi har gitt patologene et utvidet mandat, der vi ber dem utrede sammenhengen mellom halsgrepet og det som videre skjedde med mannens livsfunksjoner, sier Arve Opdahl. Han ser ikke bort fra at det også kan bli aktuelt å be om uttalelser fra andre fagpersoner enn patologene.

Ingen siktelse. Den foreløpige obduksjonsrapporten peker på kvelning som dødsårsak, men regionleder Arve Opdahl i Spesialenheten for politisaker har ikke endret de mistenkte politifolkenes status til siktet.

På forsiden nå