- Stoler ikke på politigranskning

Afrikanske minoritetsorganisasjoner i Oslo krever egen observatør under granskningen av dødsfallet i Trondheim sist torsdag.

Saken oppdateres.

Bakgrunnen er episoden torsdag forrige uke hvor en 48 år gammel mann døde i forbindelse med en pågripelse.

- Ikke tillit

- Vi har ikke tillit til spesialenheten for politisaker, skriver Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) i en pressemelding. I dag klokken 12 levere OMOB, sammen med ni afrikanske minoritetsorganisasjoner, et brev til justisministeren med krav om en uavhengig granskning av denne saken.Les brevet til justisministeren her (pdf)Akhenaton Oddvar de Leon, daglig leder i OMOD, uttrykker overfor adressa.no også et ønske om at en uavhengig observatør skal få innsyn i Spesialenheten for politisaker sitt allerede pågående arbeid.

- Vi har ikke tiltro til Spesialenheten. Det er eks-politi, eks-politijurister og eks-advokater som etterforsker politi, og det har vi ikke tiltro til. Derfor vil vi ha en ordning slik de blant annet har i England hvor det også er uavhengige granskere som delta i slike saker, sier de Leon.

- Maktmisbruk

Dødsfallet fra Trondheim settes også i sammenheng med det OMOD hevder er et gjentakende problem.

- Det er et problem med politiets maktmisbruk overfor etniske minoriteter, sier Akhenaton Oddvar de Leon til adressa.no.

«Flere ungdommer med afrikansk bakgrunn rapporterer om en opplevelse av at politiet opptrer annerledes overfor ungdom med afrikansk/annen minoritets bakgrunn, enn overfor hvite » skriver OMOD til justisministeren.

- Anerkjenner ikke problem

OMOD sier deres erfaring er at ledelsen i politiet ikke anerkjenner at forskjellsbehandling forekommer.

«Om dette er på grunn av rasisme, fordomsfulle holdninger, uvitenhet, tilfeldigheter, dårlig språk/kommunikasjon, uprofesjonalitet eller høyt testosteron nivå hos noen er for oss likegyldig»står det videre.

På forsiden nå