- Trondheim kommer ut som minst trafikkbelastet av de fire norske storbyene vi har undersøkt, sier Tore Bjørnsengen, Country Sales Manager i TomTom til adressa.no.

TomTom er en produsent av GPS-navigatorer. Selskapet har siden 2010 har samlet inn data om trafikkflyten i en rekke norske storbyer. I undersøkelsen fra 2012 er Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger med av de norske byene.

Se tabellen i bunnen av artikkelen!

Oslo verst i Norden

I ettermiddagsrushet i Trondheim er forsinkelsesgraden på 38,6 prosent. Det vil si at det tar 38,6 prosent lengre tid å kjøre en strekning enn om trafikken flyter fritt. En strekning som tar ti minutter ved fri trafikkflyt tar altså i snitt nesten 14 minutter i ettermiddagsrushet.

I Oslo er forsinkelsesgraden på 75 prosent. Dette er verst av alle de undersøkte byene i Norden. Stavanger har den nest verste rushtrafikken av de undersøkte norske byene, mens Bergen havner på tredjeplass.

- Vi har ikke gått nærmere inn på ha som er årsaken til forsinkelsene. Men vi vet at faktorer som veiarbeid, uforutsette hendelser og trafikkmengde spiller inn, sier Bjørnsengen.

Målingene er gjennomført siden 2010.

- Siden da har forholdet mellom de norske byene vært relativt stabilt. Vi bruker målingene til å gi våre kunder bedre informasjon, og den blir også benyttet av myndighetene i trafikkplanlegging.

Mest trafikk fredag ettermiddag

I Trondheim er det fredag ettermiddag som er dagen med mest ettermiddagsrush.

Mandag kommer ut som den hverdagen med minst rushtrafikk.

De nordiske byene i undersøkelsen:

Nordiske byerEttermiddagsrush
Oslo75,0 %
Stockholm70,0 %
Stavanger56,6 %
Göteborg52,0 %
Bergen42,1 %
Aarhus40,1 %
Helsinki40,0 %
Trondheim38,6 %
Copenhagen34,0 %
Turku31,9 %
Uppsala31,9 %
Odense20,4 %
Malmø18,0 %
Tampere16,9 %