Onsdag morgen begynte behandlingen av en såkalt tilståelsessak i Sør-Trøndelag tingrett. Den meget betrodde lederen i Trondheim kommune, var ventet å tilstå forhold som påtalemyndigheten mener utgjør uaktsomt heleri – eller hvitvasking. Siktelsen mot lederen har kommet som følge av etterforskningen i Operasjon Gilde (se faktaboks).

Da retten ble satt ba begge parter umiddelbart om at dørene ble lukket under mannnens forklaring. Politiadvokat Eli Aasland begrunnet dette med «sakens opplysning». Retten tok ønsket til følge.

Suspendert

Lederen har vært suspendert fra sin stilling siden siktelsen mot ham ble tatt ut i november 2012.

- Vi mener å kunne utelukke lovlig adkomst til penger, sier politiadvokat Eli Aasland til adressa.no.

Aasland har ikke ønsket å gi ytterligere kommentarer om grunnlaget for siktelsen, eller hendelsesforløpet. Etter det adressa.no erfarer er lederen far til en av de sentralt siktede i Operasjon Gilde. Sønnen, som er siktet for grov omsetning av doping som ledd i en organisert kriminell gruppe, har hele tiden nektet straffskyld. Sønnen har ikke ønsket å forklare seg for politiet.

I løpet av 2012 ble sønnen arrestert tre ganger i forbindelse med Operasjon Gilde. Først i fjor sommer fant etterforskerne ut at sønnen kan ha hatt en sentral rolle i saken.

LES MER OM DETTE I DAGENS PAPIRUTGAVE AV ADRESSEAVISEN.

I slutten av oktober ble det holdt et rettsmøte hvor politiet ba retten om hefte i 1 400 000 kroner av verdien i sønnens leilighet. Formålet var å sikre summen med tanke på en eventuell inndragning i forbindelse med hovedforhandling og eventuell dom i dopingsaken.

Etterforsket økonomisk situasjon

I retten la sønnen frem dokumenter som han mente viser at han har finansiert leiligheten med lovlige midler.

Denne dokumentasjonen ble ettergått av politiet.

- Det var etterforskning av forklaringen og hans økonomiske situasjon som har ført til dagens sak, sier politiadvokat Aasland.

Straffesaken skal ikke ha noe med jobben til den meget betrodde lederen å gjøre.

- Jeg er kjent med at en ansatt i kommunen er siktet i en alvorlig sak, sier kommunaldirektør for organisasjon, Elin Rognes Solbu til adressa.no.

– Min klient har kommet med en erkjennelse i forhold til siktelsen. Men det er viktig å påpeke at dette er snakk om uaktsomt forhold, sier kommunelederens forsvarer, Terje Engebretsen til adressa.no.

Advokaten var imidlertid enig med Aaslands begjæring om lukkede dører onsdag.

Adressa.no har rettet flere henvendelser til sønnens advokat, Sol Elden, for å få en kommentar til hvordan siktede stiller seg til straffesaken mot faren, men uten å lykkes.

Dom i saken er ventet torsdag.