Bak lukkede dører erkjente i går kommunelederen straffskyld i en såkalt tilståelsessak i Sør-Trøndelag tingrett. Mannen var siktet for uaktsomt heleri - eller hvitvasking - av 490 000 kroner.

Klokken 09.15 fikk lederen dommen forkynt fra sorenskriver Hilda Gerd Kolbjørnsen i Sør-Trøndelag tingrett.

Vedtok dommen

Handømmes etter siktelsen til fengsel i seks måneder - hvor fem av disse gjøresbetinget. Han må dermed sone en måned i fengsel. Dommen er i tråd medpolitiadvokat Eli Aaslands straffeforslag. Kommunelederen vedtok dommen påstedet.

Ifølgesiktelsen skal lederen ved to anledninger i 2010 ha mottatt totalt 490 000kroner i kontanter fra sønnen, som er antatt sentral i trondheimspolitietsdopingopprulling - Operasjon Gilde. Pengene tok kommunelederen med seg tilbanken og kjøpte bankremisser, som han igjen overlot til sønnen, ifølgesiktelsen. Retten mener at pengene kommunelederen fikk fra sønnen var utbyttefra straffbare handlinger.

Sorenskriverenviser i dommen til at uaktsomt heleri skal bedømmes mildere enn forsettligheleri, men uaktsomheten i denne saken ligger etter rettens mening i «øvresjikt». Dette fordi kommunelederen ikke gjorde noen undersøkelser med tanke på de pengebeløpene han fikk fra sønnen.

Ut fralederens utdanning og arbeidserfaring burde han ha hatt forutsetninger for åforstå at det dreide seg om penger fra ulovlige kilder, ifølge dommen. Rettenmener også at det er sannsynlig at han ved nærmere undersøkelser, ville haavdekket at pengene han fikk av sønnen ikke hadde lovlig opphav.

Ingen vinning

Rettenbeskriver heleri og hvitvasking som et alvorlig samfunnsproblem, og mener almennpreventive hensyn tilsier ubetinget fengsel. Forsvarer Terje Engebretsenba om at straffen mot klienten ble gjort betinget.

Tilståelseni retten, samt det at kommunelederen ikke har hatt noen økonomisk vinning avhandlingene, er formildende i forhold til straffutmålingen. Retten er i tilleggikke i tvil om at mannens ønske om å beholde et godt forhold til sin sønn, varhovedårsaken til at han utførte handlingene.

Sønnen kjøpte BMW

Denførste bankremissen ble kjøpt 23. februar 2010. Ifølge siktelsen skalkommunelederen ha mottatt 300 000 kroner i kontanter fra sønnen samme dag.Bankremissen på 300 000 kroner ble senere brukt av sønnen til å kjøpe en BMWpersonbil.

Den andrebankremissen på 190 000 kroner ble kjøpt 10. juni samme år. Denne satte sønneninn på egen konto to måneder senere.

Kommunelederenssønn, som er siktet for grov omsetning av doping som ledd i en organisertkriminell gruppe, har hele tiden nektet straffskyld. Han har heller ikke ønsketå forklare seg for politiet.

Suspendert fra jobben

I løpetav fjoråret ble sønnen arrestert tre ganger i forbindelse med Operasjon Gilde.Først i fjor sommer fant etterforskerne ut at han kan ha hatt en sentral rollei saken. John Christian Elden, sønnens forsvarer, opplyser at klientenbestrider at pengene han ga faren er utbytte fra straffbare forhold.

­- Politiethar sagt at denne saken med faren ikke har noe med vår klient å gjøre, og harderfor heller ikke gitt oss innsyn i dokumentene, sier Elden.

Densiktede lederen har en stilling i Trondheim kommune som i stor grad er basertpå tillit. Straffesaken har ikke noe direkte med jobben til mannen å gjøre, menhan har vært suspendert fra stillingen siden november, da siktelsen ble kjent.

- Pågående personalsak

Kommunaldirektørfor organisasjon i Torndheim kommune, ElinRognes Solbu, har tidligere overfor adressa.no opplyst at mannen har værtsuspendert siden november, da siktelsen ble kjent.

– Skjer det noe umiddelbart meddomfeltes ansettelsesforhold i kommunen etter at han nå har har vedtatt dommen?

– Vi har en pågående personalsak ogsaken er ikke endelig avklart. Personalsaken er underlagt ordinær behandling ihenhold til arbeidsmiljølovens bestemmelser både når det gjelder juridiskevurderinger og tidsfrister. Påbakgrunn av det verken kan eller vil jeg forskuttere utfallet av personalsaken,sier hun.