Professor Edvard I. Moser og professor May-Britt Moser er begge ledere ved Kavli Institute for Systems Neuroscience / Centre for Neuronal Computation ved NTNU.  Hjerneforsker-ekteparet har satt Norge på kartet innenfor sitt forskningsfelt.

- Superstolte

I 2011 fikk forskerparet den høythengende Louis Jeantet-prisen og den prestisjefulle Anders Jahre-prisen etter å ha oppdaget hjernens mentale rutekart (såkalte gridceller).

Nå kan forskerne henge opp nok et diplom etter at de ble tildelt Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning. Det er en pris som tildeles norske forskere, eller forskere fast bosatt i Norge, som har levert vitenskapelige bidrag av internasjonal betydning på meget høyt nivå.

- Vi er overrasket og superstolte, det er fantastisk! Vi hopper rundt av lykke. Vi kan jo følge Oslo-skolen helt tilbake til Fridtjof Nansen, og vi er en del av Oslo-skolen siden vi var studentene til Per Andersen – så da er det ekstra stort å få Nansen-prisen, sier May-Britt Moser til Adressa.no.

- Anerkjennelse til hele teamet

Hun synes det er fantastisk å se navnet sitt på ei liste med svært mange andre kjente forskere.

- Vi er veldig takknemlige for at dette synliggjør også arbeidet til det store teamet av medarbeidere vi har som har gjort og fremdeles gjør det mulig for oss å holde forskningen vår på et høyt internasjonalt nivå. Dette er en anerkjennelse til oss alle, sier Moser.

Takker døtrene

Ekteparet og deres team har fått støtte fra Forskningsrådet, NTNU og Det europeiske forskningsrådet, og Moser er glad for støtten som de har fått opp gjennom årene.

- Til slutt er vi meget takknemlige for å ha en familie som støtter oss og følger med på hva vi gjør – ikke minst våre to døtre, Isabel og Ailin, understreker hun.

For ett år siden var statsminister Jens Stoltenberg til stede for å åpne Norwegian Brain Centre på Øya i Trondheim. Forskerne har vært banebrytende innenfor hjerneforskning som har handlet om stedssans og hukommelse.

Økonom fikk også pris

Prisvinnerne får en medalje, diplom og 150 000 norske kroner. Overrekkelsen skjer på Det Norske Videnskaps-Akademis årsmøte fredag 3. mai.

En annen som også har grunn til å sprette champagnekorken er Bård Harstad som er ansatt ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo. Han ble tildelt Fridtjof Nansens belønning for yngre forskere for sine forskningsresultater innen politisk økonomi. Han kan glede seg over 50 000 i prispenger.

Glad i gnagere: Ekteparet May-Britt og Edvard Moser har ved hjelp av rotter fått informasjon om hvordan hukommelse og stedssans oppstår. Den banebrytende forskningen har ført til flere høythengende priser. Foto: Kjell A. Olsen