Natteravnene mangler frivillige

- Foreldrene har totalt sviktet oss

- Vi kan ikke kontrollere det som skjer i de mørke skogholtene rundt Festningen, sier leder for Natteravnene i Trondheim, Karl Sellgren.

Færre Natteravner i Trondheim gjør byen enda mer utrygg for ungdommen i russetida. 

Saken oppdateres.

En feiring av 13 års skolegang er utgangspunktet for den årlige russefeiringen, og over tusen avgangselever i Trondheim forbereder seg nå til 17 dager med fest, dans og moro sammen med likesinnede.

Politiet, Røde Kors og Natteravnene frykter derimot at den kommende måneden vil bli preget av noe helt annet, nemlig fyll, slåssing og voldtekter.

Trenger flere Natteravner

Som tidligere år kommer Natteravnene til å patruljere gatene i Trondheim hver kveld i mai, men i år ser styrken ut til å bli sterkt redusert.

- I fjor var vi rundt 50 Natteravner som gikk ut fra Munkegata natt til 1. mai. I år har vi hittil bare registrert litt over 20 frivillige for denne natten. Folk er for opptatt av sine egne ting, og tenker ikke på at de kunne vært til hjelp. Færre Natteravner gjør byen enda mer utrygg for ungdommen, sier leder for Natteravnene i Trondheim Karl Sellgren til adressa.no.

Natteravnene er en frivillig virksomhet som er å finne i Trondheims gater året rundt.

- Det er i gjennomsnitt ni ravner i Midtbyen hver fredag og lørdag året rundt, i alt 110 nattvandringer i 2012, en ganske formidabel innsats av 220 frivillige. Det er 4700 timer helgenattarbeid. Dessuten hadde vi 62 kvelds- og maivandringer med 1630 frivilligtimer nedlagt. Totalt en utrolig frivilliginnsats i Midtbyen. Men dette året har foreldre ved byens ungdomsskoler totalt sviktet oss! Det var de 20 ekstra vi hadde i fjor, sier Sellgren.

Det er fortsatt mulig å melde seg som Natteravn. Det kan gjøres på epost på trondheim@natteravn.no eller på SMS til 2097 med kodeord ravn. Skriv deretter inn navn, fødselsår og hvor du vil patruljere. Eller møt opp i Munkegata 4 klokken 21 tirsdag kveld.

- Umulig å ha kontroll

Fram til og med 2007 samlet ungdommene i Trondheim seg på Marinen natt til 1. og 17. mai, men fyll og bråk førte til at Marinen ble stengt året etter. Siden har området rundt Kristiansten Festning blitt brukt som samlingssted for russen.

Men etter to voldtektssaker de to siste årene anses heller ikke festningsområdet som trygt. I 2012 ble en tenåring siktet for å ha voldtatt en 14 år gammel jente på Festningen natt til 1. mai. Saken ble henlagt på grunn av manglende bevis.

- Det var veldig ubehagelig det som angivelig skal ha skjedd i fjor. Vi hadde så sterk mobilisering og delte opp området rundt Festningen i soner der vi holdt vakt. Men det er helt umulig å ha kontroll over det som skjer i de mørke skogholtene rundt Festningen, sier Sellgren.

- Hold ungdommen hjemme

Både Natteravnene og politiet fraråder nå foreldre om å sende sine ungdommer til byen natt til 1. og 17. mai.

- Vi ønsker rett og slett at ungdommen blir holdt hjemme. Spesielt de på 13 – 14 år. Eller så kan foreldrene bli med Natteravnene slik at de kan følge med på hva ungdommen gjør. Effekten alkohol har på unge gutter og jenter er ikke særlig gunstig, og de kan finne på å gjøre noe som de i utgangspunktet ikke vil, sier Sellgren.

Kulturhus og fritidsklubber i de forskjellige bydelene i Trondheim er åpne både 1. og 17. mai, og politiet ser heller at ungdommen drar dit disse kveldene.

Leder for natteravnene, Karl Sellgren 

Leder for natteravnene, Karl Sellgren 

Holder du dine ungdommer hjemme?
Du må velge et alternativ
På forsiden nå