- Mindreårige har ikke noe på Festningen å gjøre

Politiet advarer foreldre mot å la ungdommer ferdes på Festningen natt til 1. og 17. mai og har ekstra mannskaper på jobb i kveld.

Natt til 1. mai i fjor, anmeldte en 14-år gammel jente en voldtekt ved Kristiansten festning. Nå advarer politiet foreldre mot å la ungdommer ferdes i området. 

Saken oppdateres.

Sammen med Trondheim kommune ber de foreldre om å ta mer ansvar for tenåringene under årets festdager.

- Ungdommer ned i 14-årsalderen drikker seg overstadig beruset og debuterer seksuelt. Foreldre må passe bedre på barna sine. De må oppføre seg som ansvarlige og trygge voksne, sier stasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

- Ville ikke latt mine barn dra på Festningen

Operasjonsleder Ebbe Kimo i Sør-Trøndelag sier tirsdag kveld at politiet har mer mannskap på jobb enn en vanlig kveld.

- Vi er forberedt på at det kommer til å være mye folk ute i dag, sier han.

Festningen er et av områdene poltiet vil følge med på i løpet av kvelden. Her er det trolig store mengder ungdom.

- Mindreårige har ikke noe på Festningen å gjøre. Foreldre må tenke seg litt om hvor de lar barna sine dra. Jeg ville iallfall ikke latt mine barn dra dit, sier Kimo.

Les mer i dagens papirutgave.

- Utsetter seg for fare

Natt til 1. og 17. mai har lange festtradisjoner blant byens ungdommer. De to siste årene har over 1000 tenåringer samlet seg på området rundt Kristiansten festning. De fleste har vært mellom 14 og 16 år. Politiet kjenner til foreldre som reiser på hyttetur uten å forsikre seg om at ten åringene er trygge. De tror sammenkomstene på Festningen er offisielle og trygge.

LES OGSÅ: Natteravnene underbemannet natt til 1. mai

- Kommunen har aldri stått bak opplegget på Festningen. Ungdommene har selv tatt initiativ til å møtes via Facebook og SMS. De utsetter seg selv for fare når de drar dit. Foreldre må enten holde seg hjemme eller sørge for at andre voksne tar vare på barna deres, sier Even Ytterhus, SLT-koordinator (samordning av lokale kriminalitetsfore byggende tiltak) i Trondheim kommune.

Politiet og kommunen oppfordrer ungdom til å benytte seg av åpne kulturhus i nærheten av deres egne bydeler i år.

- Tryggere i nærmiljøet

- Det er mange interessante aktiviteter for ungdom disse kveldene. De er mye tryggere sammen med bekjente i nærmiljøet. Vi ønsker ikke at de kommer til byen i det hele tatt, sier Ytterhus.

SLT-koordinatoren bemerker at det ikke er kommunens intensjon å stikke kjepper i hjulene til festglade ungdommer, men at de ønsker at festingen skjer i trygge omgivelser.

LES OGSÅ: Tenåring siktet for voldtekt på Festningen

- Eldre ungdommer oppsøker ansamlingene for å utøve vold. Foreldre må våkne opp. De har tenåringer som risikerer å bli slått ned og voldtatt, sier  Ytterhus.

Han påpeker at kommunen har arrangert rusfrie konserter i Trondheim spektrum natt til 1. og 17. mai tidligere uten suksess.

Bør ungdom under 18 år holdes unna Festningen i natt?
Du må velge et alternativ
På forsiden nå