25 000 kroner, diplom og hederlig omtale går til Trondheim kommune og Ladeparken som mandag ble kåret til Norges beste uterom i klassen for byer i 2013.

- Det er kjempestort. Det har ikke blitt delt ut en slik pris på fem år, så Ladeparken er da det beste uterommet som er blitt bygd i en norsk by på fem år. Det er jo strålende. Vi ønsker å ligge litt foran med tanke på hvordan vi utvikler byen vår, og dette er et bevis på at vi faktisk gjør det, sier landskapsarkitekt Marit Solum i Trondheim kommune til adressa.no.

Solum har jobbet med parken fra den spede begynnelse da hun var ansatt i Asplan Viak. Trondheim kommune utlyste i 2007 en plan- og designkonkurranse om utforming av den nye bydelsparken, og Asplan Viaks bidrag «Balansegang» vant. Et team av landskapsarkitekter fra Trondheimskontoret, har i samarbeid med kunstner Trude Westby Nordmark og Stokkan lys AS, utformet parken som sto ferdig i september 2011.

Sirkusparken

Ladeparken, som ofte kalles Sirkusparken på folkemunne, er bygd på samme tomt som både tivoli og sirkus har brukt under Trondheimsbesøk de siste førti årene. Det er assosiasjoner fra denne tiden som har gitt inspirasjon til utformingen av parken, og de ulike manesjene har fått sirkusnavn som Akrobat, Sjonglør, Trapes og Klovn – etter innhold og stemning. Selve hovedinngangen til parken er en knall rød portal inspirert av et sirkustelt.

- Vi ønsket å ta tak i den nære historien på tomta, samtidig som parken skulle være sprudlende og kreativ. Sirkus og glamour ble tema for parken, og det synes vi at vi har lyktes godt med, sier Solum.

- Bruker du parken selv?

- Ja, det gjør jeg. Og om jeg ikke bruker den, så bruker resten av familien min den. Jeg får støtt og stadig bilder på mobilen fra min mann og barna som bruker parken. Det hender at andre småbarnsfamilier også sender meg hilsninger fra barna deres som insisterer på å dra dit og leke med vann. Det er veldig hyggelig å høre.

Fornøyd ordfører i Trondheim

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, er også strålende fornøyd med at Ladeparken har vunnet tittelen «Norges beste uterom 2013».

- Dette er en fantastisk fin anerkjennelse av et viktig uterom som er laget for aktivitet og trivsel for alle aldersgrupper. Det er viktig med slike byrom i en by som vokser raskt, sier ordføreren i en tekstmelding.

Det er ikke bestemt hva de 25 000 kronene som kommunen vant forparken skal brukes til, men man skal ikke se bort fra at parken kan få et nyttsirkuselement på tomta.

- Utmerker seg

«Ladeparken er en bydelspark som utmerker seg spesielt på grunn av sine grønne kvaliteter og varierte opplevelser som den tilbyr for nærområdet. At kommunen prioriterer så store arealer til grønne områder i et presset byutviklingsområde er forbilledlig. Det vitner om langsiktig tekning, og prioritering av grønne verdier i byutviklingen», heter det i juryens begrunnelse.

Juryen legger også vekt på at bruken av vann i parken fungerer vellykket både mot akustisk trafikkstøy og som lekeelement for barna, og at parken kjennetegnes av en generell god håndverksmessig utførelse.

Konkurransen ble arrangert av Kommunenes Sentralforbund og Norsk Kommunalteknisk Forening og har som mål å fokusere på kvaliteter i det offentlige rom som er viktige for miljø og trivsel for innbyggerne. Vinneren, som i år ble Ladeparken, ble offentliggjort på Telenor Arena mandag under messen Miljø & Teknikk/kommunalteknikk 2013.

De to andre finalistene i konkurransen var Fredrikstad kommune med Bjørndalen og Stavanger kommune med Ajaxparken. Uterommene ble bedømt ut fra om innbyggerne har tatt uterommet aktivt i bruk. Videre ble de bedømt ut fra estetikk, funksjonalitet og tilgjengelighet.

Marit Solum er glad for at Ladeparken har blitt så populær. Foto: Privat
1. september 2011 ble ladeparken offisielt åpnet av Trondheimsordfører Rita Ottervik. Foto: VEGARD EGGEN, Adresseavisen