- Kvinner misbrukes på botiltaket ukentlig

– Kvinnelige rusmisbrukere blir ukentlig utsatt for seksuelle overgrep på botiltak i byen.

Trondheim skal bygge nytt boligkompleks for voksne narkomane som ikke har noe ønske om å slutte med rus, og som ikke kan bo i andre kommunale leiligheter. Jan Erik Skjølås er psykiatrisk sykepleier i Helse- og overdoseteamet i Trondheim 

Saken oppdateres.

Det varsler prosjektkoordinator for botiltak rus, Jan Erik Skjølås, i en e-post til kommunetopper i Trondheim.

Kommunen er i ferd med å omorganisere rusomsorgen, og Skjølås advarer mot oppsplitting av kvinnetiltakene. Han foreslår også at Veiskillet botiltak på Moholt opprettes som et nytt tilbud for kun kvinner, og at Valøya stenges for de kvinnelige rusmisbrukerne.

– Det som skjer på Valøya er svært alvorlig, og det er forferdelig at ikke disse jentene sikres bedre, sier psykiatrisk sykepleier Jan Erik Skjølås og legger til:

– Det er viktig å presisere at slett ikke alle menn i rusmiljøer begår overgrep.

LES OGSÅ: Valøya-saken utsatt

– Dører brytes opp

I e-posten beskriver han boforholdene slik: «Valøya bør stenges for jenter i rus, da erfaringer tilsier at det utføres seksuelle overgrep overfor jenter der ukentlig. Dette med at jentene utnyttes med bytte av dop mot seksuelle tjenester, dører brytes opp og ødelegges og menn tar seg til rette med seksuelle overgrep overfor jentene. Kun jenter, som er gift med en annen bruker, eller bor i leielelighet på utsiden, med egen inngang, bør få anledning til å få vurdert botilbud på Valøya».

Hvordan vet dere at slike overgrep skjer ukentlig?

– Vi har sett det og jentene har fortalt oss det.

Vil ikke anmelde

– Hva gjør dere for å forhindre det?

– På natta er det vakter fra Securitas der, men disse overgrepene foregår ofte i det skjulte. Det er også vanskelig for personalet på dagtid å få med seg at dette skjer.

– Er overgrepene politianmeldt?

– Nei. Jentene er åpne og ærlige når de snakker med oss, men de er livredde for konsekvensene av en politianmeldelse. Det er vanskelig å unngå at dette skjer, derfor vil det beste være å opprette flere kvinnetiltak, sier prosjektkoordinatoren.

– Sjokkerende og uholdbart

Kommunalråd for Høyre, Yngve Brox, fikk også e-posten fra Jan Erik Skjølås i går. I dag tar han opp saken i formannskapet.

– Jeg er opprørt over at dette kan skje i kommunale tilbud. Det er helt uholdbart, og jeg vil be rådmannen legge fram en sak med en vurdering av behovet for et nytt botilbud for kvinnelige rusmisbrukere. Jeg er ikke ukjent med at slike ting skjer i rusmiljøene, men at kvinner ukentlig skal bli utsatt for overgrep på et kommunalt tiltak er sjokkerende, sier Høyre-toppen.

På forsiden nå