Skal ha hatt befatning med doping i ti år

Tidsperioden i politiets siktelser mot en mann i Operasjon Gilde, er kraftig utvidet.

Saken oppdateres.

Mannen i 30-årene ble pågrepet for andre gang i Operasjon Gilde på mandag. Samme dag ransaket sivilkledd politi lokalene til Kaliber Gym på Rosten i Trondheim.

LES OGSÅ: Tre pågrepet etter politirazzia

Det er generert voldsomme mengder dokumenter og bevis i Operasjon Gilde, som har pågått i flere år. I politiaksjonen mot det populære treningssenteret ble det gjort ytterligere beslag i dokumenter, data og regnskap.

- Det er hull i etterforskningen som vi er ute etter bevis for å dekke opp, sier politiadvokat Per Martin Utkilen til adressa.no.

Fra 2003

To andre menn som ble pågrepet mandag blir løslatt. Onsdag formiddag fremstilles mannen i 30-årene for varetektsfengsling. Han har siden februar 2012 vært siktet for grov omsetning av doping som ledd i det politiet mener er en organisert kriminell gruppe. I tillegg er han siktet for hvitvasking av penger.

Han har tidligere ikke erkjent straffskyld, opplyser mannens forsvarer, advokat Andreas Møller til adressa.no. Men mens siktelsen mot mannen i over ett år har omfattet tidsperioden fra 2007 til 2012, så utvides rammene i den voldsomt. Ifølge politiadvokat Utkilen går siktelsen nå helt tilbake til 2003. 

- Det er bevissituasjonen i saken som gjør at den er utvidet, sier politiadvokaten.  

Mannens forsvarer har foreløpig ikke vært i kontakt med sin klient og sier til adressa.no at han ikke kan kommentere siktelsen inngående. Advokaten opplyser at han har mottatt saksdokumenter som er klausulerte. Det er dokumenter han ikke kan si noe om.

Påtalemyndigheten begjærte mannen varetektsfengslet i to uker i full isolasjon. Sør-Trøndelag tingrett etterkom begjæringen. Mannen må sitte fullstendig isolert i fjorten dager med brev- og besøkskontroll.

- Det er bevisforspillelsesfare som er grunnlaget for begjæringen om varetektsfengsling, sier politiadvokat Utkilen.

Har eksistert i ti år

I november i fjor hadde politiet et gjennombrudd i dopingsaken da en mann ble pågrepet i Trondheim. Mannen erkjente å ha produsert hundretusenvis av tabletter i en provisorisk dopingfabrikk i garasjene tilknyttet boligene han disponerte.

Siktelsen mot denne mannen går også tilbake til 2003. Mannen, som nå er i 40-årene, skal ha brukt dekknavnet «trykkern» på nettet.

Avsløringen av det som var Norges største dopingfabrikk fikk politiet til å uttale at det angivelige, kriminelle dopingmiljøet i Trondheim kan ha eksistert enda mye lengre enn man da hadde bevis for.

- Vi har innhentet bevis mot organisasjonen som har eksistert i Trondheim. Vi har avdekket den organisasjon, sier politiadvokat Utkilen.

Foreløpig er kun én person dømt som følge av Operasjon Gilde.

Operasjon Gilde 2012

I slutten av 2011 begynner Sør-Trøndelag politidistrikt etterforskningen av et angivelig organisert dopingnettverk med utspring i Trondheim. Etterforskningen pågår i det skjulte i noen måneder før den blir offentlig kjent.

 • 15. februar: 100 politimenn er involvert i aksjoner mot flere adresser i Trondheim. Over ti menn og kvinner pågripes.
 • 17. februar: Seks menn varetektsfengsles av Sør-Trøndelag tingrett.
 • 18. februar: I en artikkel omtaler Dagens Næringsliv at bakteppet for politiaksjonene er et miljø som knyttes til dopingbørsen Anabolic Forums på nettet.
 • 15. mars: Hemmelige rettsdokumenter Adresseavisen skaffer tilgang til, viser at en mann (25) fra Trondheim erkjenner å ha opprettet Anabolic Forums i overgangen til 2011.
 • 30. mars: I flere slettede skjermbilder Adresseavisen henter ut fra internasjonale internettarkiv forteller flere av mennene som er siktet i Operasjon Gilde om dopingsalg så langt tilbake som til 2005.
 • 13. juni: Politiet stenger Anabolic Forums og beslaglegger databasen med informasjon om tusenvis av norske dopingbrukere.
 • 4. juli: Operasjon Gilde har vokst voldsomt. 14 politidistrikt er involvert i saken. Rundt 70 personer er siktet over hele landet.
 • 13. november: En mann som knyttes til dekknavnet «trykkern» pågripes. Han erkjenner å ha produsert dopingtabletter i garasjene sine i årevis.
 • 20. november: En mann (26) pågripes for tredje gang i Operasjon Gilde. Noen dager senere arresteres en 27-åring, som opprinnelig ble tatt i februar, igjen. Begge varetektsfengsles.
 • 19. og 20. desember: 26 og 27-åringen fengsles i en ny periode på fire uker. Begge anker beslutningen.
Operasjon Gilde 2013

Ved nyttår var over 100 personer siktet i det som har blitt Sør-Trøndelag politidistrikt største sak noen sinne. Operasjon Gilde er nå også den største dopingopprullingen i Europa.

 • 11. januar 2013: 21 av de over 100 siktede er siktet for organisert kriminalitet.
 • 15. januar: 26 og 27-åringen fremstilles for varetektsfengsling i fire nye uker. De blir imidlertid løslatt av tingretten mot politiets vilje.
 • 7. februar: En lærer pågripes på en skole i Bodø. Han fengsles i Trondheim.
 • 8. februar: Fem menn og en kvinne pågripes på Innherred i Nord-Trøndelag. To menn fremstilles for varetektsfengsling i Steinkjer.
 • Mars: Læreren løslates i Trondheim, i Nord-Trøndelag løslates begge mennene. En 38-åring sitter i varetekt i 1,5 måned.
 • 25. april: En betrodd leder i Trondheim kommune dømmes for uaktsom hvitvasking i forbindelse med dopingsaken.
 • 27. mai: Kaliber treningssenter ransakes av politiet igjen. Tre menn pågripes.
 • 28. mai: En mann i 30-årene varetektsfengsles i to uker.
 • 30. september: Tiltale tas ut av statsadvokaten mot 7 menn
 • 14. oktober: Fem menn ble pågrepet i Sør-Trøndelag. To varetektsfengsles. En av dem er blant de 7 hovedtiltalte.
På forsiden nå