Mye vann må ut av båten før man kan ta ombord passasjerer. Foto: Espen Bakken

Journalist i Adresseavisen, Lina Leth-Olsen, tester ut forskjellige jobber i serien «Sommervikaren». I sommer kan du se henne prøve seg på yrker som melkebonde, arkeolog, elmontør, greenkeeper og bunadskledd kartutdeler.

Send oss bilde av din sommerjobb på Instagram med #adressavikaren, eller send bilde på e-post til lina.leth-olsen@adresseavisen.no. Husk å skrive hvilken sommerjobb du har og hva vi ser på bildet.

«Sommervikaren» Episode 4

I denne episoden tar Lina årene fatt og skal prøve seg som fløtmann. På sommers tid kan du nemlig bli rodd over Kanalen i Trondheim fra Ravnkloa til Fosenkaia og tilbake.

Historien til fløtmann strekker seg over 120 år tilbake, og har sitt opphav i oppføringen av Brattøra og anlegget rundt jernbanen i begynnelsen av 1880-årene. I helgene ble fløtmann mye benyttet av folk som la spaserturen over Brattøra, og fløtmannstrafikken besto frem til 1965. I anledning byjubileet i 1997 gjenopptok Kystlaget Trondheim denne gamle tradisjonen, og fikk bygd en båt på Fosenkaia som fortsatt tjener sin misjon hver sommer.

Se Lina ta årene fatt øverst i artikkelen

Yrke: Fløtmann.

Utdanning: Alle over 18 år har anledning til å ta et kurs for å bli sertifiserte fløtmenn, et kurs som er nødvendig for å få jobb som fløtmann. Kurset gir en gjennomgang av sjøfartsregler, ordensreglement for fløtmenn, lokalhistorie, samt at man lærer praktiske kunnskaper omkring tauverk og knuter, og ikke minst det å kunne behandle båten på en skikkelig måte.

Arbeidstid: Mai til september. Fløtmannen stiller opp så lenge det er noen som har lyst på en båttur.

Lønn: Fløtmannen tjener tredve kroner per person per tur.

Pluss: Trivelig arbeidsmiljø. Å menge seg med glade turister eller pratelystne trondhjemmere er aldri feil. Og roing i sterk strøm er unektelig god trim.

Minus: Er det dårlig vær kommer det få eller ingen kunder, og det betyr mindre lønn. Om det er mye strømføring i Kanalen kan roingen være veldig tung.

Følg adressa.no på Facebook her

Tidligere episoder av «Sommervikaren»:

Energimontør

Bunadskledd kartutdeler

Greenkeeper

Fløtmannen er en idyllisk måte å komme seg over kanalen på. Foto: Espen Bakken
Lina tar tak og prøver seg som fløtmann. Foto: Espen Bakken
Eneste måten å få oppmerksomheten til fløtmann på å ringe i bjellen. Foto: Espen Bakken