- Her har tålmodighet og forsvarlighet gitt et godt resultat. Det kan vi glede oss over i dag, sier helseminister Jonas Gahr Støre om at et nytt psykiatribygg på Østmarka er innen rekkevidde.

- Er det forsvarlig at dette har tatt så lang tid?

- På slike dager ser jeg fremover mer enn tilbake. Men jeg tror at flertallsregjeringen de siste åtte årene har erfart hva det vi si å rette opp i store skjevheter i sykeshussektoren. Det har vært lett å be om mer aktivitet, uten å bevilge pengene, svarer Støre.

Endret modellen

Det er 30 år siden siden det første politiske vedtaket om nytt psykiatribygg i Trondheim. Siden den gang har lite skjedd, frem til nå:

  • Forrige torsdag ga styret i Helse Midt-Norge klarsignal til et nytt psykiatribygg på Østmarka.

  • Klarsignalet ble gitt etter at de rødgrønne endret finansieringsmodellen for nye sykehusbygg, og nå godtar inntil 70 prosent lånefinansiering.

Adresseavisen har gjentatte ganger denne våren omtalt de dårlige forholdene for psykiatriske pasienter på Østmarka. Forholdene ved fire akuttavdelinger beskrives som elendige.

–Må først gå i balanse

Jonas Gahr Støre er glad for at flokene løsner, og vil berømme styret i Helse Midt-Norge, ledelsen ved St. Olavs Hospital og de ansatte.

- De har brakt økonomien i orden. Det betyr at vi kan gjøre to ting: Førsteprioritet er et nytt sykehus i Møre og Romsdal. I tillegg kan vi tenke Østmarka og psykiatri, uten at det kommer i konflikt med førsteprioritet, sier Støre.

- Hvorfor har dette tatt så lang tid?

- Jeg har vært obs på denne saken fra før jeg ble helseminister. Men vi i Arbeiderpartiet gjør ting i riktig rekkefølge. Når vi står trygt på ett trinn, kan vi ta et nytt. I 2012 gikk alle norske sykehusforetak i balanse. Noen tror at man skal hive inn mer penger i dårlige tider. Men det er først ved balanse at man kan åpne for å investere, svarer han.

Angriper Høyre

Nærings- og handelsminister Trond Giske, som før helgen besøkte en rekke steder i Trøndelag sammen med helseministeren, vil gjerne gjøre et poeng av Ansgar Gabrielsens rolle i prosessen.

Høyre-politikeren Gabrielsen var helse- og omsorgsminister i Bondevik 2-regjeringen fra 2004 til 2005.

- Gabrielsen sa stopp til hele andre byggetrinn ved St. Olavs Hospital. Det var regjeringsskiftet i 2005 som sikret at det ble fullført et sykehus overhodet. Gabrielsen sa også nei til å utrede skjevfordelingen mellom helseregionene. Vi sørget derimot for det, noe som har gitt mye penger til Helse Midt-Norge, sier Giske, og fortsetter:

- Så sa vi i 2009 at vi ønsket et psykiatrisenter. Det har vært vårt valgløfte. Og nå har vi fått vedtaket på plass. I inneværende stortingsperiode.