Adressa-glimt fra 1965

Episoder 48 år tilbake

Den Norske Opera hadde premiere på «Figaros bryllup» i Nidarøhallen, og 1400 «bryllupsgjester» var ventet. Tre av korets medlemmer fra Trondheim viser seg frem i finstasen, fra venstre Sissel Høyem, Tone Westgaard og Tove Berg. (Adresseavisen 28. januar 1965) 

Biltelling! Veivesenet hadde satt i gang telling av biler for å ha grunnlag for å avgjøre hvor ny bru over Nidelva burde gå. Tellekorpset (studenter) satt på strategiske punkter ved hovedgatene i byen. Her har en gjeng plassert seg i et vindu nær Ilen kirke, og de noterte alt som rørte seg av kjøretøyer: Magnus Myklebust (Fosnavåg), Bjørn Kolstad (Trondheim), Magne Rønneberg (Stranda) og Jens Vik (Ulsteinvik). (Adresseavisen19. februar 1965) 

Alabastlampene var i skuddet igjen i 1965. Nå var det bare å ta en tur på loftet og finne bestemors lampe fra 1890-årene, - eller man kunne kjøpe seg en helt ny en. Eva Jensen hadde lyst på en slik lampe. (Adresseavisen 9. mars 1965) 

Landets flotteste trafikkskole åpnet på Byåsen. (Adresseavisen 26. mai 1965) 

Åpning av landets flotteste trafikkskole på Byåsen ved at Lars Martin Hjorthol klippet over silkesnora. (Adresseavisen 26. mai 1965) 

Vikhammer skolekorps skulle ha konsert i Malvik kirke og tar en siste finpuss før konserten. Fra venstre Øivind Hofstad, Grete Melvold, Ragnfrid Malvik, Annbjørg Jordal og Kåre Moum. Bak ivrer dirigenten Einar G. Paulsen. (Adresseavisen 20. januar 1965) 

Smårollingene på Øya i Trondheim feirer 17. mai den 18. mai. Tradisjonen tro var det stort tog for de aller minste, og det var samling og oppstilling ved nye Barnas Hus. Skikkelig musikk hadde de også, åtte musikere fra Singsaker og en trommeslager fra Bispehaugen. (Adresseavisen 19. mai 1965) 

Harpen er kommet! Symfoniorkesteret hadde dermed fått et stort ønske oppfylt, sin egen konsertharpe. Orkesteret hadde allerede ansatt en harpistinne, hollandske Willy Postma. På bildet ser vi Gotfred Werner prøve harpen, mens Olaf T. Ranum lytter. Begge er visst fornøyd med klangen. (Adresseavisen 23. april 1965) 

Lettbent lektyre hører med på påsketuren. Øistein Grande fra Melhus supplerer påskelitteraturen før han hopper på toget og begir seg til Røros-traktene. (Adresseavisen 14. april 1965) 

Tre av elevene fra sanglek-partiet på Alma's Danseskole med lille Nina i midten - hun stjal showet! Jazz-seriene var ellers den store nyheten på danseskolens ballett-ball i Studentersamfundet. (Adresseavisen 27. april 1965) 

Dette er en automatisk tubefyllemaskin for hårkrem, ved E. Hørgårds fabrikk på Nyhavna. Til venstre sitter Anne Røstadsand ved tubefyllemaskinen, til høyre Lise Krigsvold ved kapselmaskinen. I bakgrunnen står formann Alfred Kobberød. (Adresseavisen 29. januar 1965) 

Kinogriser 1: Det fantes mange kinogriser i Trondheim i 1965. - Det tar aldri slutt på søppelhaugene, sukker Dagmar Magnussen … (Adresseavisen 23. mars 1965) 

Kinogriser 2: Gudrun Olsen bærer flere bøtter med kinosvineri ut fra benkeradene hver morgen. (Adresseavisen 23. mars 1965) 

Elever fra Blussuvoll fikk prøve arbeidslivet. Men å tappe tran på flasker var kanskje ikke Grete Lillebudals store drøm. Ella Kyllo (til venstre) gir Grete fra 8. klasse innføring i trantapping i kjelleren på apoteket Hjorten. (Adresseavisen 24. mars 1965) 

Gratis refleks til samtlige førsteklassinger i hele Norge. Her er det Helge Morten Sumstad og Arne Inge Gipling på Ranheim skole som får refleksbrikker av overkonstablene Johan Weie og Aage Sunde. Til høyre fester Trygg Trafikks distriktssekretær Jomar Jystad brikken på en av jentene i første klasse. (Adresseavisen 13. november 1965) 

Landets beste skoleavis. Idérike redaktører førte «Blæsuvoldens Efterretningstidende» til topps som beste skoleavis i stensiltrykklassen. Her er de avgåtte redaktørene Tore-E. Lundby (t.v.) og Jostein Melkstavik (ved skrivemaskinen). De gir råd til arvtagerne Torleif Paasche og Ola Strøm (t.h.). I bakgrunnen en del av redaksjonsstaben. (Adresseavisen 13. oktober 1965)  

Vidar Lønn Arnesen gjorde opptak for et «10 i skuddet»-program i Trondheim. 100 jenter og gutter fra yrkesskolen var trommet sammen for å stemme over populære plater ved hjelp av mentometer. Med på opptaket var også Kjell Karlsens orkester med vokalist Odd Børre. Her er programlederen i aksjon sammen med noen av de unge trondhjemmerne. (Adresseavisen 5. november 1965) 

DX-ing – kortbølgelytting - var en hobby som fikk mange tilhengere på 60-tallet. Her er Kjell Gunnar Holm i gang med å fange inn en fjern stasjon. På radioen ligger et album hvor han har limt inn tilsendte QSL-kort. (Adresseavisen 17. desember 1965) 

«Vellykket popshow i Nidarøhallen. 2500 tilhørere og øredøvende sang og jubel.» Det var kvalifiseringskonkurranse for popband 1965, ledet av Erik Heyerdahl. 13 band deltok, men hovedinntrykket man satt igjen med var mangel på originalitet, både sceneopptreden og repertoarvalg. Men Heyerdahl var likevel godt fornøyd med nivået. Og hvem vant? The Shirrows! (Adresseavisen 8. november 1965) 

På førsteplass i kvalifiseringskonkurransen for popband 1965 kom The Shirrows - Trondheims mest populære band. (2.plass The Saunters fra Trondheim og 3.plass The Sparrows fra Buvika.) Men kveldens høydepunkt var The Pussycats (bildet). Jimmy Aasegg la etter hvert fra seg gitaren og «utfoldet, til showets slutt, en beregningsløs aktivitet, bare bevæpnet med en tamburin». (Adresseavisen 8. november 1965) 

Luftig og glatt på toppen av Munken-bygget på Torvet. «Munken» var en seks etasjers murgård (byens høyeste), ferdig bygd i 1906, med navn etter kafeen i 1. etasje, Café Munken. På bildet ser vi blikkenslager Torbjørn Bellingmo reparerer takrenner, og han kan faktisk se NED på Olav Tryggvason. Bygget ble revet i 1960-årene. (Adresseavisen 27. mars 1965) 

Elever ved Valsetbakken husflidsskole var stolt av utstillingen sin. Fra venstre Sølvi Stornæss, Jorunn Sandvik og Lilly Skare. (Adresseavisen 19. juni 1965) 

Det ble ikke den store badedagen for Eva på 3 og Ivar på 1 år, men en fin dag på Øysand ble det nok likevel. (Adresseavisen 14. juni 1965) 

Kari Aasen fra 5. naturfag på Katta og Guttorm Eilertsen fra 5. ra på Strinda byr frem boka «Afrika» under Rødrussens og Kristenrussens Afrika-aksjon. (Adresseavisen 25. mai 1965) 

Blomsterpikene May-Brit fra Øvre Bakklandet og Randi fra Vollabakken symboliserte sommeren i Trondheims gater. (Adresseavisen 8. juli 1965) 

Dette var sannelig et uvant motiv på våre breddegrader - funnet i Brøsetvegen 119. Men så viste det seg altså at storken slett ikke var så levende opptatt av å bygge reir som bildet kunne tyde på ... (Adresseavisen 28. juli 1965) 

Byåsen idrettslag arrangerte vannshow ved Kyvannet der også aktive skiløpere deltok med forskjellige krumspring. Moten med «hendene på baklomma» var tydeligvis enda ikke avleggs i hoppsporten. (Adresseavisen 6. september 1965) 

Mitt skip er lastet med lekeplassunger. Det vanket brus og boller og luer (som mødre og tanter hadde laget) på Ugla lekeplass ved avslutningen for sommeren. Båten var en nyanskaffelse som var veldig populær. (Adresseavisen 1. juli 1965) 

Småfolk med høstens nye strikkemodeller: fra venstre Heidi Elisabeth Nielsen i blå Laila-drakt, bror Geir Tore i barsk blå-hvit bunadsjakke, Stein Hofstad i samedraktinspirert genser og Hilde Darre i fin strikkekjole. (Adresseavisen 9. september 1965) 

The Hill Sisters var fire søstre fra Brekstad: Bente, Margrete, Maria og Sissel Bakken. Den yngste var 12, den eldste 17 år i 1965. Dette året var de leid inn av Unge Høyre til å være med på valgturné rundt om i Sør-Trøndelag. (Adresseavisen 14. august 1965) 

The Missing Links var et av Trondheims mest populære show-band på 1960-tallet. Medlemmene var Torbjørn Johansen, Torbjørn Jøssund, Erling Mylius og Snorre Tømmerås. Disse var også innleid av Unge Høyre til å være med en uke av valgturneen i Sør-Trøndelag. (Adressevisen 14. august 1965) 

Nidarosdomens guttekor med 51 guttesangere i alderen 9-15 år forbereder tur til Bremen. Ludvig Nielsen var dirigent for koret, og de hadde fire øvelser i uka i Nidarosdomen den siste tida før avreise. (Adresseavisen 11. september 1965) 

Nidarosdomens guttekor med dirigent Ludvig Nielsen etter turen til Tyskland der de hadde deltatt i et økumenisk kirkekorstevne i Bremen. De ser fornøyd ut (f.v.) Erik Jansen, Knut Møreaune, Svend Aage Berggren (bak) og Hans Kr. Solbu. (Adresseavisen 21. september 1965) 

Mange fant ly under uværsskurene som Trondheim Bilruter begynte å sette opp på 60-tallet, på de mest trafikkerte holdeplassene. Her ved Wullumsgården. (Adresseavisen 22. september 1965) 

Curlingbane i hage på Byåsen! Byåsen Curlingklubb ble stiftet i 1964, men bane for sporten var det dårlig med. Derfor tok familien Ingdahl grep og tilbød hagen sin som bane, og det ble spilt curling hver kveld! Her gjør fru Edith Ingdahl og Anders banen klar til trening. (Adresseavisen 1. desember 1965) 

Rutebilstasjonen ble lagt til Leüthenhaven i 1957, men allerede i 1965 var arealet altfor lite. Stasjonen var helt sprengt, og forholdene helt uholdbare. «Rutebiltrafikken på Trondheim står i dag foran sammenbrudd», skrev Adresseavisen 22. september 1965. 

Trondheim hadde fått to hypermoderne bilracerbaner, en med to og en med fire spor. Her er den minste i kjelleren på Kalvskinnet skole. Forrest en av de avanserte unge racerkjørerne, i midten Tor Glomstad fra BP Hobbyklubb og bakerst overkonstabel Aage Sunde som hadde bygd den største av banene og gjort et stort arbeid for de unge i hobbyklubben. Det var stuvende fullt i kjelleren den ene ukedagen «treningen» foregikk. (Adresseavisen 16. februar 1965) 

Fiskernes dag 1965. Småbåtparade fra Gryta opp Nidelva ved Gangbrua – til Fiskerimesse-området på Nidarø. Båtene ble først slept et stykke oppover elva mot Elgeseter bru og derfra rodd til messeområdet. (Adresseavisen 23. august 1965) 

Det er ikke morsomt å ligge på sykehus i jula. Derfor var det hyggelig for de små at nisseorkesteret fra Byåsen kom på besøk. Steinar Holten, Roy-Ruben Martinsen og Rolf Magnar Kirkbakk sitter i første rekke, mens Inga Marie Lund må holde senga. Anne Helene Naustang sitter trygt på søster Ingers arm. (Adresseavisen 31. desember 1965) 

Det skulle være direktesending på fjernsyn fra «strøket» i Trondheim. Kameraene skulle plasseres på forskjellige steder rundt i sentrum, og folk som ble kontaktet av Fjernsynet ble bedt om å være naturlig og forholde seg som normalt. Det var også stor aktivitet med tv-opptak på Ringve,og på bildet ser vi 14-åringen Hans foran kameraet. (Adresseavisen 4. august 1965) 

På forsiden nå