Rystet over Hagas OL-kupp

Kommunalminister Åslaug Haga peker på Tromsø som ny norsk OL-by. Midtnorske politikere og OL-general Marvin Wiseth er rystet og forbannet, og kaller det et forsøk på kupp. - Dette er å gjøre Tromsø en bjørnetjeneste, mener Wiseth.

Saken oppdateres.

Folkemøtet på Levanger fikk en ny vri da meldingen om kommunalministerens holdning til OL kom via Dagsrevyen. OL-general Marvin Wiseth fastslår sindig at dette er en alvorlig sak.

- Det er norsk idrett, ikke regjeringen som skal bestemme dette. Og da er ikke dette utspillet spesielt klokt. Det er en utidig innblanding, fastslår OL-general Marvin Wiseth og legger til:

- Jeg vil kalle det et dårlig politisk håndverk. Hvis Tromsø skal vinne dette må det ikke være «fordi de fortjener det» – men fordi de er best. Haga gjør Tromsø en bjørnetjeneste, mener Wiseth.

- Så du tror ikke dette får noen praktiske konsekvenser?

- Dette kommer ikke til å påvirke den jobben vi skal gjøre. Vi arbeider upåvirket videre og forventer en avklaring av regjeringen, sier Wiseth.

- Forsøk på kupp

- Jeg er rystet og forbanna. Å forsøke å kuppe OL er helt håpløst. Nå har hun gjort det nesten umulig for idretten å velge Tromsø, mener Høyres fylkestopp, Yngve Brox.

- Dette er usedvanlig uproft. Haga viser en manglende rolleforståelse og har liten respekt for idrettens organer. Det er idretten som skal peke på hvor de vil ha OL, da må statsrådene evne å holde fingrene av fatet, sier fylkesordfører Tore Sandvik.

- Når Haga sier dette må jo dette være regjeringens syn?

- Nei, det er det ikke. Denne saken er i regjeringen håndtert av idrettsministeren. Og idrettsministeren er klar på at politikerne skal respektere idrettenes organer. Hvis nødvendig får idrettsministeren ta kommunalministeren et kurs på førstkommende regjeringskonferanse, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik og Trondheims-ordføreren er ikke dårligere:

- Uhørt

- At en statsråd kan uttale seg om dette er i beste fall spesielt, det er i hvert fall uhørt, sier Trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) som også forventer at Giske «setter Haga på plass når det gjelder rollefordelingen».

Ottervik synes det er svært irriterende at statsråden har uttalt seg om etterbruken i Tromsø.

- En kan lure på om hun har satt seg inn i planene til Trondheim som tar sikte på massivt gjenbruk. Dette er meget spesielt, sier en opprørt ordfører.

- Hva vil du gjøre?

- Jeg har tillit til at idrettsminister Trond Giske ordner opp og at idrettsstyrets tar sine valg ikke lar seg påvirke av Hagas synsing.

Høyres gruppeleder Frank Jenssen mener kommunalminister Åslaug Haga må holde fingrene av fatet og ikke utøve politisk press på idrettsstyret.

- Kandidaturet på spill

Kommunalråd Frank Jenssen (H) mener statsrådens utspill vitner om en meget utidig inngripen. Han mener i tillegg at det kan sette hele Norges OL-kandidatur på spill fordi hun peker på en by som kanskje ikke engang tilfredsstiller IOCs krav.

- Hva betyr dette for søkerbyen Trondheim?

- Jeg skjønner at Haga nå legger et politisk press på idrettsstyret, men jeg stoler på at idrettsstyret opptrer profesjonelt og velger den søknaden som vil gi det beste OL og ikke det som måtte passe Haga best for tiden.

Jenssen reagerer på at et regjeringsmedlem går ut på denne måten.

- Dette må idrettsminister Trond Giske avkrefte med det samme. Regjeringen har nå en mulighet til å avfeie at de prøver seg på en politisk overprøving av idretten, men da må Giske på banen umiddelbart.SI DIN MENING: Er det riktig av Haga å uttale seg i OL-debatten?

 
        
            (Foto: LEIF ARNE HOLME)

  Foto: LEIF ARNE HOLME

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå