Synagogen terrorsikres for 1,5 millioner

Det mosaiske trossamfunn i Trondheim får 1,5 millioner kroner fra Justisdepartementet for å sikre seg mot terrorangrep.

Saken oppdateres.

Det var i februar i fjor at en brannbombe ble funnet på trappa til synagogen i Trondheim. Flasken med det brennbare materialet knuste ikke, sannsynligvis fordi den landet på en dørmatte utenfor synagogens hovedinngang.

Politiet har fortsatt ikke avklart hvem som sto bak kastingen, opplyser politioverbetjent Geir Ole Momyr ved sentrum politistasjon i Trondheim.

Oppjustert

I et hemmeligstemplet brev til Justisdepartementet etter hendelsen ba Det mosaiske trossamfunn i Trondheim om penger til særskilte sikkerhetstiltak i synagogen.

– Dette er så alvorlig og uhyggelig at vi har sett oss nødt til å søke om ekstra midler. Å bedre sikkerheten er svært kostbart, og vårt budsjett tillater ikke så store utgifter, sa Rita Abrahamsen, formannen for Det mosaiske trossamfunn i Trondheim, til Adresseavisen i mai i fjor.

Sju måneder etter brannbomben ble funnet i Trondheim smalt det i hovedstaden. Flere skudd ble avfyrt mot synagogen i Oslo natt til 17. september, og flere menn ble deretter terrorsiktet.

Denne hendelsen satte nok en støkk blant jødene i Trondheim, og førte blant annet til at søknaden om midler til Justisdepartementet ble oppjustert.

Kommenterer ikke

Like før jul mottok den mosaiske menigheten i Trondheim et brev fra departementet med beskjed om at det var bevilget 4,9 millioner kroner til sikkerhetstiltak for de De mosaiske trossamfunn i Oslo og Trondheim.

Ca. 1,5 millioner kroner overføres direkte til trossamfunnet i Trondheim, heter det i brevet.

Fra før av er det etter det Adresseavisen erfarer installert alarm som overvåker området utenfor synagogen i Trondheim. Formann Abrahamsen ønsker ikke å kommentere hvilke sikkerhetstiltak de nå vil innføre ved synagogen etter å ha fått terrorbevilgningene fra myndighetene.

– Vi har fått den summen vi søkte om, og som vi antar at vi trenger for å utbedre sikkerheten i synagogen, sier hun.

Inngår i trusselvurdering

Sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Sør-Trøndelag, Halvor Hjelm-Hansen, har tidligere overfor Adresseavisen bekreftet at synagogen i Trondheim inngår i sikkerhetstjenestens trusselvurdering.

– Vi har god kontakt og dialog med politiet. Våre medlemmers sikkerhet ligger i deres hender, sier Rita Abrahamsen.

Det mosaiske trossamfunn i Trondheim har i dag rundt 150 medlemmer. Så mange har man ikke vært etter krigen.

 
        
            (Foto: GLEN MUSK)

  Foto: GLEN MUSK

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå