Rita Ottervik:

– Trøndere må få et annet tilbud

Ordfører Rita Ottervik (Ap) vil ha vekk utenlandske og omreisende tiggere fra gata i Trondheim. Men hun ønsker ikke at politiet skal bruke ressurser på å jage vekk byens egne innbyggere som tigger.

Saken oppdateres.

Kommunepolitiker Kristian Dahlberg Hauge (Frp) ønsker at Trondheim skal vurdere å innføre tiggeforbud i likhet med en rekke andre byer i Norge som vurderer et slikt forbud. Bakgrunnen er at byen den siste tida har opplevd en økning i antall utenlandske tiggere i sentrum - som enten selger blomster eller tigger penger.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) vil avvente med et forbud så lenge politiet har sagt at de er i ferd med å kartlegge tiggermiljøet.

– Vi må samarbeide med politiet for å vekk de tilreisende. Den organiserte tigginga må vi fjerne, men vi ønsker ikke at politiet skal bruke ressurser på å jage vekk byens egne innbyggere fra gata og torvet, sier Ottervik.

– Det betyr at trøndere får lov å tigge?

– Det betyr at vi som kommune skal gi trønderne et annet tilbud. Vi setter i gang gateavisa og dagsverket der de har en mulighet til å jobbe en dag. Det er mer konstruktivt enn å tigge penger på gata, sier hun.

Mulig forbud

Løsgjengerloven ble opphevet 1. juli i fjor, og gjennom dette falt også forbudet mot tigging bort. Kommunen kan likevel etter politiloven fastsette lokale politivedtekter innenfor visse områder. Oslo har tatt inn et slikt forbud mot tigging i politivedtektene

– Vi håper at vi kan få dette til uten et forbud. Men er dette eneste veien, skal vi ikke utelukke at vi også innfører det i Trondheim, sier Rita Ottervik.

Oppsøkende virksomhet

Odd Anders With (KrF) ønsket at kommunen kunne bli flinkere til å drive oppsøkende virksomhet i disse miljøene for å få kartlagt og avdekket de ulike behovene til tiggerne. Dermed kunne en i større grad også avdekke eventuelle kriminelle elementer gjennom samtaler med alle tiggere.

Men formannskapet var ikke udelt positiv til kommunalrådens samtaletanke.

– Hva synes du om ordføreren som mener det er greit at trøndere får tigge, men at politiet skal bruke ressurser på utenlandske og omstreifende tiggere?

– Det er en spennende spissformulering som kan oppleves som rasisme, men jeg tror det ligger noe positivt bak. Nå må vi få skilt tiggere med reelle behov fra de eventuelle som driver med kriminelle aktiviteter som per definisjon i dag er ulovlig. Et ensidig forbud vil ikke løse problemene verken på lang eller kort sikt, sier Odd Anders With.

 
På forsiden nå