- Bruker penger som fulle sjømenn

Sør-Trøndelag fylkeskommune svidde av en halv million kroner på intranettfoto. Gruppeleder på fylkestinget, Torhild Aarbergsbotten (H), reagerer.

Saken oppdateres.

- Jeg ble rystet da jeg så prislappen på det prosjektet der. Jeg hadde ikke trodd i min villeste fantasi at de skulle velge å bruke så mye penger på dette, sier hun.

Adresseavisen skriver i dag at Sør-Trøndelag fylkeskommune punget ut en halv million kroner for å få kjendisfotograf Lasse Berre til å fotografere profilbilder av 2100 ansatte. Bildene skal kun brukes på organisasjonens interne nettsider.

Kjenner du til saker der det offentlige har «sløst» penger? Tips vår journalist her.

Totalt har fylkeskommunen brukt 499 000 kroner på å få fotografer fra Studio Lasse Berre til å reise rundt til blant annet 32 tannlegekontor, 22 videregående skoler og tre lokasjoner for sentraladministrasjonen.

- Jeg kjente til prosjektet og har selv blitt avfotografert, men prislappen var jeg ukjent med, sier Aarbergsbotten.

Hun hevder at dette viser at organisasjonen bruker penger som «fulle sjømenn».

- Vi har fremmet et budsjett som reduserer administrasjonskostnadene - vi ser at både rådgiverapparat og infoavdeling øker i omfang. Innenfor trange budsjett mener vi det er viktigere å bruke penger på for eksempel flere lærere og mer asfalt. Denne summen tilsvarer jo nesten en hel stilling i fylkeskommunen, sier gruppelederen.

- Men forstår du ikke argumentasjonen med at man ville gjøre dette profesjonelt? Å organisere dette på annen måte ville jo også kostet tid og penger?

- Man skal bruke rimelig mye arbeidstid for å bruke en halv million kroner. Man burde klart å ta i bruk kompetanse som finnes på alle skolene rundt omkring. For eksempel er det mange videregående skoler som har medielinje og mediefag. Her kunne man hatt et prosjekt som kunne både vært billig, nyttig og lærerikt.

- Men resultatet ble jo bra?

- Jeg har sansen for at ting blir gjort ordentlig, men å ta den typen bilder må det finnes folk i egen organisasjon som klarer. Vi har jo en stor kommunikasjonsavdeling, som tar bilder ved forskjellige arrangement, og jeg har aldri hørt noen har noe å utsette på disse, sier Aarbergsbotten.

En logistikkjobb

Lasse Berre omtaler oppdraget som et gigantprosjekt. En prosjektleder og fem arbeidere, inkludert ham selv, var i vigør over hele fylket i vår. Kjendisfotografen, som har tatt bilder av modeller og stjerner i en årrekke, som for eksempel Kate Moss, Therese Johaug og Kari Traa, fikk nå bryne seg på en litt mer kommunegrå palett.

- Vi fotograferte over 2100 personer av de 2800 ansatte. Det var et artig prosjekt. Dette er jo like mye, kanskje mer, en logistikkjobb og prosjektstyringsjobb, som en fotojobb, sier Berre til Adresseavisen.

Bildene er kun til bruk på fylkeskommunens interne og lukkede nettsider. Fylkesordfører Tore O. Sandvik er blant de som ikke er avfotografert. Han hadde pappapermisjon da fotograferingen fant sted.

Bort med «vaktmestern'n!»

Kommunikasjonssjef i Sør-Trøndelag fylkeskommune, Jørn Arve Flått, sier fotoprosjektet er en del av utviklingen av et helt nytt intranett for deres ansatte.

- Er dette en forsvarlig bruk av penger?

- Man kan alltids diskutere hva det er riktig å bruke penger på, men vi ønsket å gjennomføre dette på en profesjonell måte, og ha en visuell profil.

- Er ikke dagens tilgjengelige teknologi på fotofronten tilstrekkelig god nok for fylkeskommunen?

- Ikke vondt ord om de som tar slike bilder, men vi ønsket å gå bort fra «vaktmesterbildene», der man bare står mot en vegg. Vi ville ha noen som kan faget. Foto er et håndverk det også.

- Andre fylkeskommuner gjør dette selv og kostnadsfritt. Var ikke dette aktuelt for dere?

- Det er ikke sikkert at det ville ha vært noe billigere å reise rundt og gjøre dette selv, enn å sette bort oppdraget til noen andre. Da måtte man kanskje ha fått lærere til å ta bilder, og det er ikke deres jobb. Dessuten har vi ikke kompetansen til å ta like bra bilder som Berre. Vi la oppdraget ut på anbud, og tok det beste blant de billigste alternativene.

- Hvorfor brukes bildene kun internt og ikke på websidene deres?

- Vi har kun hentet tillatelse til internt bruk fra våre ansatte. De må selv samtykke dersom de skal legges ut offentlig. Dette oppdraget var ment til utvikling av intranett, og vi skal gå i gang med å utvikle nye hjemmesider også. Under forutsetning at alle ansatte går med på det, kan vi muligens bruke disse bildene også der, men inntil videre er de altså bare for intern bruk.

- Har fylkeskommunen god råd?

- Vi må i alle fall ta oss råd til de verktøyene vi trenger. Det koster penger å utvikle noe slikt. Dette er et internt viktig arbeidsverktøy for oss, og det er ikke for å bygge merkevare, sier Flått.

- Tar bilder selv

Nord-Trøndelag fylkeskommune har 1700 ansatte, men har ikke noen budsjettpost som går på fotografering av ansatte til organisasjonens intranett.

- Nei, dette har vi ikke brukt noen penger på. Vi bruker egne digitalkameraer. På fylkeshuset har vi 211 ansatte og de tar vi bilder av selv. Dette er bilder som går både på adgangskort, til intranett og den offisielle internettsiden vår, sier kommunikasjonssjef Narve Nordmelan.

Resten av de ansatte, blant annet 1200 innenfor skolevesenet, blir avfotografert på den enkeltes arbeidsplass.

- Det kan være forskjellig praksis, men det ordnes som oftest med egne kameraer. Vi har ikke noe felles opplegg for fotograferingen.

- Frister det å gjøre som de gjorde i Sør-Trøndelag?

- Det er ikke et tema som har vært diskutert her, og egentlig har vi ikke tenkt over det heller.

- Hva tenker dere om denne typen pengebruk?

- Har de et opplegg på dette, så er det deres sak. Vi har ingen mening om det, sier Nordmelan.

De leide kun profesjonell fotograf da de tok bilder av det nye fylkesrådet.

- Vi gjorde litt ekstra og brukte 5000 kroner på det. Det var bilder av fem politikere og de holdt på i noen timer. Jeg anser det som en grei pris!

Uvanlig praksis

Heller ikke Nordland fylkeskommune med sine vel 3000 ansatte har tenkt på å gjøre mer stas på sine medarbeidere.

– Bildene tar vi som jobber i kommunikasjonsavdelingen. Jeg kan jo litt foto, så resultatet blir bra det. Det finnes også kompetanse ellers i organisasjonen som kan ta seg av dette. Vi bruker ikke penger på dette, sier Thor-Wiggo Skille i kommunikasjonsavdelingen.

Hedmark fylkeskommune har ikke heller tatt i bruk profesjonelle fotografer til å avbilde sine rundt 2000 ansatte.

- Vi har bilder på intranettet, men de er tatt av kommunikasjonsenheten. Når det gjelder nøkkelkort, tar serviceavdelingen bildene av de nyansatte i sentraladministrasjonen selv, og vi har dermed ingen utgifter til selve fotograferingen, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Thobiassen Strande.

- Hårreisende

Også fylkestingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) mener denne saken er et eksempel på elendig dømmekraft.

- Dette er hårreisende bruk av skattebetalernes penger. Dette tilsvarer nesten et helt årsverk innen for eksempel opplæringssektoren. Å flotte seg med noe annet enn «vaktmesterbildene» kan man gjøre om man bruker sine egne penger og har svært god råd. Det har ikke fylkeskommunen. Når kommunikasjonssjefen sier at dette er et viktig arbeidsverktøy internt i fylkeskommunen, lurer jeg på hva som blir så mye bedre med disse bildene kontra for eksempel Nord-Trøndelags bilder.

På forsiden nå