Müller hevder han aldri tilsto overgrep

Tidligere trondheimsbiskop Georg Müller hevder han har bevis på at han ikke er pedofil.

Tidligere trondheimsbiskop Georg Müller sier at han aldri tilsto overgrep i et intervju med Byavisa. Her fotografert i Roma i 2010. 

Saken oppdateres.

I et intervju med Byavisa uttaler Georg Müller i dag at han aldri tilsto noe overgrep. Dette er stikk i strid med hva Vatikanet meldte i 2010. Adresseavisen avslørte at den tidligere biskopen i den katolske kirke i Trondheim hadde tilstått overgrep mot en altergutt. tilstått overgrep mot en altergutt.

- Han tilsto med en gang han ble konfrontert med dette. Erkebiskopen presset ham veldig på spørsmålet om han hadde begått overgrep mot andre personer. Müller hevdet at det ikke var tilfelle, sa Bernt Eidsvig, biskop for Trondheim og Oslo, til Adresseavisen i 2010.

I dag uttaler Eidsvig at han mener uttalelsene fra Müller viser hans dårlige dømmekraft.

Tilståelsen om overgrepet skal ha vært årsaken til at han brått fratrådte sin stilling sommeren året før. Den katolske kirke betalte overgrepsofferet mellom 400 000 og 500 000 kroner i oppreisning.

- Ikke pedofil

I intervjuet med Byavisa, som ble gjort i Münster i Tyskland, hevder han også at overgrepsanklagene mot ham er falske og at han sitter på bevis på at han ikke er pedofil. Müller uttalte ifølge avisa at han «aldri har tilstått overgrep, og at det at han valgte å reise fra Trondheim i 2009 ble sett på som en tilståelse av andre. I tillegg flyktet han fra byen fordi han skjønte at det kom til å bli et mediekjør».

LES OGSÅ: Overgrepsofferet takker kirken

Intervjuet i Tyskland ble gjort i forbindelse med at katolikk og teolog Therese Bjørnaas oppsøkte den tidligere biskopen. I etterkant av møtet i Münster trakk Müller uttalelsene sine, men Byavisa publiserte likevel saken med begrunnelse at den har stor allmenn interesse.

Møttes på tivoli

Videre forteller Georg Müller at han i Vatikanet ble konfrontert med overgrepsanklagene, og at han deretter ble sendt til en klinikk i den tyske byen Osnabrück. Der ble Müller, ifølge ham selv, testet for pedofili. Han kaller dokumentet klinikken ga ham et medisinsk bevis, som stadfester at han ikke er pedofil. Verken Byavisa eller Therese Bjørnaas fikk se dette dokumentet.

LES OGSÅ: Prester får ikke være alene med barna

Straffen Müller fikk av Vatikanet, er at han ikke lenger får jobbe med barn og ungdom samt at han kun får holde lukkede messer ved et aldershjem. Et annet punkt i straffen er at Müller til enhver tid skal være under oppsyn. På et tidspunkt på tysklandsreisen dro Bjørnaas og Byavisas journalist på tivoli sammen med Müller. Byavisa skriver at han «virket ikke å være under oppsyn av noen, og virket å være fri til å gjøre det han vil».

LES OGSÅ: Altergutten: - Klarte ikke å tie om misbruk

På tivoliet forklarte Müller at han fortsatt er i jevnlig kontakt med sine støttespillere i Trondheim. I en e-post til Byavisa skriver Müller at saken på nytt skal opp i Vatikanet, og at han derfor ikke ønsker omtale.

Adresseavisen har forsøkt å få tak i biskop Müller via hans ordensbrødre i Tyskland, uten å lykkes.

På forsiden nå