NDL vil demonstrere i helga

Sist den antiislamske gruppen Norwegian Defence League (NDL) demonstrerte i Trondheim ble de møtt med pipekonsert og jordkasting. Lørdag prøver de igjen.

Arve Mauseth, nestleder i NDL. 

Saken oppdateres.

Politiet er forberedt.

– Vi har tatt noen grep før demonstrasjonen. Jeg vil ikke gå inn på hva vi har planlagt, men vi er forberedt på å takle situasjoner som kan oppstå.

Det sier fungerende stabssjef Torkjel Rendal ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Politi med skjold

Da NDL demonstrerte i Ilaparken i mai ble de møtt med skjellsord, pipekonsert og jordkasting fra motdemonstranter. Politifolk med skjold måtte eskortere NDL bort fra parken etter markeringen. På samme tid arrangerte organisasjonene Trondheim mot rasisme og Nye SOS rasisme punktmarkeringer i hver sin park. Politiet har ikke fått meldinger om at det er planlagt motdemonstrasjoner i helga.

– Ut fra tidligere erfaringer vet vi at det kan skje, men vi har en forventning om at dette vil foregår i rolige og verdige former, sier Rendal.

Ville på Marinen

Han opplyser at NDL har fått tillatelse til å holde demonstrasjonen på Peter Egges plass. I utgangspunktet søkte antiislamistene om å få demonstrere på Torvet. Det fikk de ikke, fordi området var opptatt denne datoen. De ba deretter om å få avholde markeringen sin på Marinen, heller ikke det førte frem. Til slutt endte de opp med plassen foran Trondheim folkebibliotek.

Ifølge søknaden til politiet er formålet med demonstrasjonen «å protestere mot islamiseringen av Norge».

Sympatisører fra Polen

Nye SOS rasisme var i går kjent med at NDLs skal avholde nye demonstrasjon.

– Vi har ikke søkt om å holde motdemonstrasjon, og har ikke noe eget arrangement denne gangen, sier Jon Kristian Grønli, leder for Nye SOS rasisme.

Under demonstrasjonen i Ilaparken i mai dukket et fåtall NDL-sympatisører opp. Arve Mauseth, nestleder i NDL, regner med det vil komme flere denne gangen – mellom 30 og 50. Det er blant annet ventet oppmøte fra NDLs søsterorganisasjoner i utlandet.

– Det kommer én eller to fra Polish Defence League og flere fra Swedish Defence League, sier Mauseth.

– Forventer du bråk?

– Ikke fra oss i alle fall, men sikkert fra andre – slik det bruker å være. Vi har en dialog med politiet om dette. Det vi ønsker er å få brakt frem budskapet vårt bedre enn sist, sier Mauseth.

Norwegian Defence Leage har demonstrasjon i Ilaparken. NDL 

Norwegian Defence Leage har demonstrasjon i Ilaparken. NDL 

På forsiden nå