Kommunen flytter NDL-demo

Antiislamsk gruppe sendes til Marinen lørdag.

Norwegian Defence League hadde demonstrasjon i Ilaparken i mai. 

Saken oppdateres.

Først fikk den antiislamske gruppen Norwegian Defence League (NDL) lov å demonstrere foran Trondheim folkebibliotek, men kommunen ombestemte seg.

Nå blir demonstrasjonen flyttet til Marinen.

– Det var jeg som bestemte at demonstrasjonen skulle flyttes, og det av sikkerhetsmessige hensyn, sier Tor Espnes, eierskapssjef i Trondheim kommune.

– Det var egentlig bestemt at demonstrasjonen kunne holdes på Petter Egges plass, men fordi det er forhåndstemming på biblioteket, mange arrangementer i byen, godvær og sikkert mye folk i Midtbyen, så blir dette flyttet til Marinen. Det er videreformidlet til NDL, fortsetter Espnes.

Rømningsveier

Trondheim folkebibliotek har to innganger, den ene fra Petter Egges plass.

Kommunaldirektør for kultur og næring, Morten Wolden, opplyser at politiet krevde at denne inngangsdøren måtte stenges i forbindelse med demonstrasjonen.

– Det har vi ikke anledning til. Stenger vi den ene døren, har vi ikke lov å bruke lokalet av hensyn til brannsikring. Vi må ha rømningsvei både foran og bak, sier Wolden.

Andre hensyn som gjorde det problematisk for biblioteket at demonstrasjonen var planlagt på Petter Egges plass, er hensynet de mange barna som besøker biblioteket på lørdagene samt forhåndstemmingen som skjer i bygget.

- Jeg er godt fornøyd med at demonstrasjonen ble flyttet. Nå kan vi holde åpent og ha valglokale, sier Wolden.

Prøver å ha dialog

Fungerende stabssjef Torkjel Rendal ved Sør-Trøndelag politidistrikt opplyser at politiet mener å ha ha kontroll på arrangementet.

– Nå skjer demonstrasjonen på et nytt sted. Da må vi planlegge ut fra det. Vi prøver å ha en dialog med NDL og partene som har vært i konflikt med dem tidligere, sier Rendal.

På sin facebookside skriver Nye SOS rasisme at de «vil sabotere» NDLs markering.

Arve Mauseth, nestleder i NDL, forventer da også bråk under demonstrasjonen. Det opplyste han til adressa.no tidligere i uka.

– Det vi ønsker er å få brakt frem budskapet vårt bedre enn sist, sa Mauseth.

På forsiden nå