Treff for trans-kjønnete i Trondheim

Trans-kjønnete får sin egen forening i Trondheim. I morgen arrangeres et treff for personer som opplever at de har et annet kjønn enn det de er født med, og deres pårørende.

Saken oppdateres.

- Vi er omtrent der homofile var på 1940-tallet. Trans-kjønnethet er på mange måter samfunnets siste tabu, sier Ragnhild Vinkenes. Derfor vil hun få med seg trans-kjønnete i Midt-Norge, for å bli sterkere, sammen.

Som leder av det foreløpige interimstyret i det som skal bli Landsforeningen for transkjønnete – Trondheim, inviterer hun i morgen til et treff med fokus på helse.

- Én av fire transpersoner sliter med tunge depresjoner og mange har forsøkt å ta sitt eget liv. Det er en enorm påkjenning å skjule hvem man er i årevis, sier Vigdis Moen, sexologisk rådgiver i Aleris og medlem av interimstyret.

Ekstra problematisk blir det når man oppdager at helsepersonell og psykologer ikke har den kunnskapen som trengs for å gi skikkelig oppfølging av trans-kjønnete som trenger hjelp.

- Mange går fra den ene psykologen til den andre, uten at de blir skikkelig hørt, forteller Moen

Handler ikke om sex

I ennå større grad enn de homofile, opplever transpersoner at det blir fokusert på deres seksualitet. Mange forveksler begrepet trans-kjønnethet med både homoseksualitet og transvestisme. Men trans-kjønnethet handler om identitet og ikke om seksualitet.

- En gang var det en som introduserte meg før et foredrag ved å si at jeg skulle snakke om min «legning», men jeg har ikke noen legning mer enn du har. Jeg er først og fremst en kvinne. Det er en del av identiteten min, men har ikke noe med legningen min å gjøre, sier Ragnhild.

Derfor er den tidligere betegnelsen «transseksuell» nå byttet ut med «transkjønnet».

- Min erfaring er at en transperson er en stor ressurs. Å våge å komme ut i offentligheten og stå der som trans-kjønnet krever en veldig styrke som kan benyttes også i mange andre sammenhenger, sier Moen.

Ragnhild utdyper:

- Som mamma sier: Vi ser bredere enn andre, både fra et feminint og et maskulint ståsted. Du skulle hørt oss i syforeningen, der diskuterer vi alt fra innmaten i traktorer til matoppskrifter. Alt med samme engasjement, ler Ragnhild.

Ett treff i måneden

Landsforeningen for transkjønnete har base i Oslo, og ett lokallag i Bergen. Når lokallaget i Trondheim er oppe og går, planlegger de et treff omtrent en gang i måneden.

- Vi vet at det finnes flere som Malin der ute, både i Trondheim og ellers i Midt-Norge, og vi ønsker at flest mulig skal slippe å sitte alene i et skap. Men så er det dørstokkmila og det faktum at det er veldig trygt bak den skapdøra, sier Ragnhild.

På forsiden nå