De 53 kommunale grunnskolene er kategorisert i tre klasser: De røde skolene er de som har store investeringsbehov, de gule er de som har mindre investeringsbehov, mens de grønne er skoler som ikke har investeringsbehov i perioden frem mot 2025.

Kartleggingen skal legge grunnlaget for hvordan kommunen skal investere i skole frem mot 2025.

Dette er de røde skolene (skoler med store investeringsbehov):

Berg: Skolen består av et eldre hovedbygg som har behov for teknisk oppgradering. Inngangsparti bør forbedres. Skolen har ett frittstående paviljongbygg som er i dårlig teknisk stand.

Brundalen: Skolen består av et hovedbygg fra 1974 som ble rehabilitert i 2000. Et tilbygg fra 1997 er i god teknisk stand. Elevtallet antas å øke, behov for utbygging og ombygging av skolen. Dette er vedtatt, og vil være ferdig 2015.

Hoeggen: Bygd i 1982. Tre midlertidige paviljonger er i bruk. Varme- og ventilasjonsanlegget er svært dårlig, behov for funksjonsforbedringer og å erstatte paviljonger med permanente bygg. Vil få økende elevtall. Rehabilitering av skolen bør vurderes.

Huseby: Skolen ble bygd i 1978. Den har en lite tidsmessig konstruksjon og de tekniske anleggene er i drift langt over sin normale levetid. Rådmannen anbefaler totalrehabilitering av hele skoleanlegget.

Lade: Hovedbygget er fra 1954, og skolen har i dag seks paviljonger i bruk. Skoleanlegget fremstår som svært «rotete» og preget av midlertidighet. Det anbefales å få revet de eldre byggene, flyttet de midlertidige paviljongene og ført opp et nytt, tidsmessig skoleanlegg på tomta. Bystyrevedtak i forbindelse med skolebruksplan innebærer bygging av ny barneskole.

Nidarvoll: Skoleanlegget består av flere skolebygg fra ulike tidsperioder, ett av byggene har vernestatus. Diverse vedlikeholdsbehov. Forventet elevtallsøkning. Vedtak i formannskapet om å legge til rette for bygging av idrettshall i området, dette må føye seg inn i en helhetlig plan for området til skoleformål.

Nypvang: Hovedbygg i dårlig teknisk stand, og funksjonalitet i forhold til undervisning er dårlig. Benytter tre paviljonger. Behov for rehabilitering og utbygging for å møte økt elevtall, midlertidige paviljonger må erstattes av permanent bygg.

Sjetne: Består av et hovedbygg og en ungdomsskolepaviljong fra 1971 og et bygg for småskoletrinnet fra 2004. Leier kroppsøvingsareal i Sjetne grendahus. Benytter fem midlertidige paviljonger. Ungdomsskolepaviljongen er i dårlig forfatning og må rehabiliteres, evt. rives. Gymsal og garderobeforhold i forsamlingshuset er i dårlig forfatning. Midlertidige paviljonger må erstattes med permanente bygg. Kapasiteten må utvides.

Sunnland: Skoleanleget har tidligere vært folkehøyskole, ble i 1967 tatt i bruk til ungdomsskole. Skolen består av flere eldre bygninger og en paviljong. Skolen kan drives en del år med utvidet vedlikehold. En reguleringsplan for Nidarvollområdet omfatter flytting av Sunnland skole til Nidarvoll.

Utleira: Skolens hovedbygg fra 1970-tallet, tilbygg fra 1997 og 2000. Skoletomta for liten i forhold til antall barn. Elevtallet forventes å stige mye i takt med utbygging av boliger i området.

Dette er de gule skolene (skoleanlegg med mindre investeringsbehov):

Charlottenlund barneskole: Hovedbygget rehabilitert og bygd ut i 1997. Sammensatt bygningsmasse, hovedbygget har blitt bygget på i flere etapper. Tilbygg av ymse kvalitet. Uhensiktsmessig mange ventilasjonsanlegg. Svømmehall i dårlig stand. Gjennomfører vedlikehold nå. Behov for justeringer av skolekretsgrenser.

Flatåsen: Består av tidligere Furuhaugen og Flatåsen skoler. Nedre bygg ble totalrehabilitert i 2009, men noen mindre vedlikeholdsbehov er nødvendig. Øvre bygg fremstår som godt vedlikeholdt.

Ila: Skoleanlegget ble bygd i 1921, og totalrehabilitert i 2005. OK stand etter rehabiliteringen, men behov for å oppgradere 4. etasje til undervisningsareal.

Kolstad: Bygd i 1972, tilbygg satt opp i 1997. Behov for mindre funksjonsforbedringer med etablering av lærerkontor.

Lilleby: En av de store byskolene, bygd i 1911. Inneholder også helsestasjon, skoleteamet og dagskolen. OK tilstand. Behov for ombygging til skolelokaler når øvrige kommunale tiltak flytter ut.

Rosten: Skoleanlegg fra 1983. Barneskolen har vært midlertidig nedlagt, men ble gjenåpnet i 2009. Skolen fremstår som godt vedlikehold, men behov for utskifting av ventilasjon og varmeanlegg. Behov for oppgradering av uteareal og lærerkontor.

Rye: Bygd i 1981, tilbygg i 1997. Dårlig varme- og ventilasjonssystem. Usikker levetid på torvtaket.

Saupstad: Skoleanlegg fra 1978, ble rehabilitert i 2006. Behov for funksjonsforbedringer.

Stabbursmoen: Skolen har i tillegg til hovedbygget to paviljonger med spesialrom. Skolen fremstår som noe «slitt» og det er behov for teknisk oppgradering.

Tonstad: Skoleanlegg fra 1980. Fikk et tilbygg i 2012 som erstatning for en eldre paviljong. I år forbedres uteområdet, og det settes opp vegger i undervisningsarealene. Alderen tat i betraktning, så må det påregnes stadig større vedlikeholdsutgifter fremover.

Dette er de grønne skolene (skoleanlegg uten investeringsbehov):

Bispehaugen: Hovedbygget gjennomgår nå en teknisk oppgradering av ventilasjon, samt noen funksjonsforbedringer. Kulturbygg rehabilitert i 2010. Etter oppgradering i 2014 vil det ikke være ytterligere større behov i perioden.

Blussuvoll: Nytt skoleanlegg fra 2008 med normalkapasitet for 540 elever.

Bratsberg: Nytt skoleanlegg fra 2002, leier kroppsøvingsareal i idrettslagets anlegg.

Breidablikk: Skolen fremstår godt vedlikeholdt. Hovedbygg rehabilitert i 2005, oktogonbygget er OK. Skolen vil leie kroppsøvingslokaler i nye Heimdalshallen.

Byåsen: Nytt skoleanlegg ferdigstilt i 2005 med nytt skolebygg og idrettshall, rehabilitert kulturbygg.

Charlottenlund ungdomsskole: Nytt skoleanlegg stod ferdig i 2007. Leier Charlottenlundhallen til kroppsøving.

Dalgård skole: Tidligere spesialskole, ble i 1998 endret til barneskole med en avdeling for multifunksjonshemmede barn. Fikk et nybygg i 2005, ny gymsal i 2007. Oppgradert i 2010. Oppgradering av svømmehall i år.

Eberg : Nytt skoleanlegg åpnet i 1997.

Hallset: Skolebygg fra 1971 med tilbygg i 1997 og 2001. Skolen fremstår som godt vedlikeholdt. Behov for nytt skolekjøkken.

Hårstad: Ny skole i 1997, elevgarderober på småskoletrinnet bygd ut i 2008. Ingen behov.

Kalvskinnet: Eldre byskole fra 1887, skoledriften ble midlertidig nedlagt i 2010 på grunn av elevtallsnedgang. Leies ut til Birralee. Totalrehabilitert i 2011.

Kattem: Bygd i 1983. Skolen har blitt betydelig oppgradert de siste årene. Fremstår som godt vedlikeholdt.

Markaplassen: Ny skole og fleridrettshall bygd i 2011.

Nardo: Nytt skolebygg kombinert med barnehage fra 2008.

Nyborg: Det gamle skoleanlegget ble i 2005 revet og erstattet av nybygg.

Okstad: Ny skole i 1997 bygd i forbindelse med skolestart for 6-åringer.

Ranheim: Nytt skolebygg fra 2010, bruker Ranheim friidrettshall til kroppsøving.

Romolslia: Ok bygningsmessig status, ingen behov i nåværende periode.

Rosenborg: Nytt skoleanlegg i 2010. Benytter Rosenborghallen til kroppsøving.

Selsbakk: Skoleanlegg fra 1978, består også av fire paviljonger for å ta økt elevtallsvekst. På sikt behov for å erstatte paviljongene med permanente bygg.

Singsaker: Et eldre hovedbygg, ble i en periode utleid til andre skoleformål, ble gjenåpnet som ordinær grunnskole i 1995. OK bygningsmessig status.

Solbakken: Stod ferdig i 1976 som grendaskole for elever i Jonsvannsområdet. Gjennomgår et omfattende teknisk vedlikehold dette skoleåret.

Spongdal: Nytt skoleanlegg med fleridrettshall ferdigstilles til skolestart 2014.

Stavset: Ble tatt i bruk i 1993, utvidet i 1999 og 2009. OK standard, men behov for bedring av lærerkontor.

Steindal: Skoleanlegg fra 1979. OK status, får utvidet garderobekapasitet dette skoleåret.

Strindheim: Skoleanlegget ble oppgradert i 2004. Normalkapasitet 525 elever, men skolen har i dag langt flere elever.

Sverresborg: Skoleanlegget ble rehabilitert og utvidet i 2008.

Ugla: Skoleanlegg fra 1968, skolen har fire paviljonger for å dekke opp høyt elevtall. Behov for å oppgradere skoleanlegget til samme standard som de øvrige nye ungdomsskolene med bl.a. elevkantine og aula. Midlertidige paviljonger må erstattes med permanente undervisningsareal.

Vikåsen: Skoleanlegg fra 1993, med påbygg i 1997 og 2001. OK bygningsmessig status.

Åsheim barneskole: Bygd ut i flere etapper mellom 1954 og 1997. Rehabilitert i 1997, mindre tiltak på uteområdet i år. I god bygningsmessig stand.

Åsheim ungdomsskole: Nybygg i 2005. Skolen bruker Åsheimhallen til kroppsøving.

Åsvang: Et bygg ble totalrehabilitert og flere andre bygg erstattet av nybygg i 2003.

Åsveien: Ny skole under oppføring, vil stå ferdig i 2015. Inneholder også fleridrettshall og en aveling for barn med diagnose innen atuismespekteret.

Midlertidige paviljonger ved Sjetne skole må erstattes med permanente bygg, ifølge kartleggingen. Foto: RUNE PETTER NESS