Gjeter kongens hunder

- Dette skulle kongen ha sett. Han aner ikke hva han går glipp av.

Saken oppdateres.

To stolte «mødre» fryder seg over Cæsar og Kleopatras kåte sprell i nysnøen.

I rasende tempo fyker det fornemme søskenparet etter hverandre, de bråstopper, tverrvender og spurter av gårde igjen - med en akselerasjon fra null til hundre på ingen tid. Slitne blir de visst aldri . . .TV-ADRESSA: Se bildene av Cæsar og Cleopatra her!

Nesten to år er gått siden bror og søster sist møttes. Derfor tar det litt tid før de finner tonen. Men etter ti -femten minutter er leken i frydefull gang.

Kongelig gave

De to tajganvalpene fikk kjapt kjendisstatus da Kirgisistans president Askar Akajev kom på statsbesøk med de søte små i gave til kong Harald og daværende statsminister Kjell Magne Bondevik en høstdag i 2003.

Verken kongen eller statsministeren ville ha valpene - og en utenrikspolitisk krise var i emning. Rasen tajgan er svært sjelden - og i hjemlandet er en slik gave en stor ære. Heldigvis ordnet Trondheims-ordfører Rita Ottervik opp i rotet - og berget livet til de to.

- Det er vi glad for. Cæsar og Kleopatra har gitt oss mange fine opplevelser, sier Ingvild Espelien og Eva Vernstad.

De hentet hundene hjem etter at karantenetiden var over. Cæsar bor ved Jonsvatnet, sammen med familien og husdyrene til Ingvild.

- Han finner seg godt til rette både blant samojedene og lundehundene våre. Som trekkhund er han veldig utholdende, forteller matmor.

Lett å dressere

- Hva med gemyttet? Da valpene kom til landet ble de beskrevet som drapsmaskiner? - Dette er hunder som dreper selv når de er ute på jakt med eierne sine, både ulv, sjakal og fjellgeit. Jaktinstinktet til Cæsar er lett å merke, særlig i møte med ville dyr, men han var lettere å dressere enn jeg trodde. Da han holdt på å angripe kaninene våre, stoppet han straks da jeg ropte: «Nei!», sier Ingvild.

Hun er positivt overrasket over Cæsars kvaliteter som familiehund. Han er lojal og tett knyttet til familiens barn og voksne. Lek og ablegøyer setter han også stor pris på. Det liker elevene ved Øya videregående skole der Ingvild er smådyrlærer. Cæsar deltar ofte i undervisningen. (Skolen er hundens formelle eier.)

- Kan slike hunder være farlige for folk?

- Ikke farligere enn andre hunder. De fleste raser kan bite bare de blir provosert nok. Cleo er svært kjærlig mot dem hun liker, forteller Eva idet hun putter en godbit inn mellom kjæledeggens sylkvasse tenner.

På Haugen gård i Selbu har Cleo fått selskap av en annen tajgantispe: Taj ble hentet i Tallinn for to år siden.

Seks andre hunder av ulike raser har også god plass innenfor et høyt hagegjerde.

Flere tajganer?

- Blir Cæsar og Cleopatra foreldre noen gang? De to eierne kikker på hverandre. Spørsmålet har de diskutert mange ganger, både med hverandre - og i hver sine familier.

- Jeg har veldig lyst på et valpekull, men vet ikke om jeg tør. Vi må være kjempesikre på at nye tajganeiere vet hva de gjør. Dette er hunder som utvilsomt kan drepe om de slippes i utmark der bufe beiter. Rådyr, rev og hare vil også være i fare. Derfor må de aldri slippes løs i nærheten av sau, krøtter eller småvilt, sier Eva.

- Men dette er en utrydningstruet rase?

- Det er et poeng. I hjemlandet finnes rundt 200 individer. Det er lite. Men vi er usikre på om rasen bør reddes gjennom avl her i Vesten. Her kan vi uansett ikke tillate at dyrene får leve ut sine naturlige instinkter. Dermed vil vi fort ødelegge de egenskapene som er mest verdsatt i hundenes naturlige hjemmemiljø, sier Ingvild.

De to eierne tygger videre på spørsmålet. Ennå er de ikke klare til å svare et endelig «ja» eller «nei» til videre avl. Mulighetene er der.

En annen tajganhann er kartlagt i Oslo-området. Dermed kan både Cæsar og Kleopartra sikres raserene partnere.

Veldig forelsket

- Og hva vil hovedpersonene selv? - Det står ikke på Cæsar. Han blir like forelsket hver gang han møter en tispe med løpetid, ler Ingvild.

Hun vet hun vil ikke nekte om Eva ønsker å pare ham med Taj.

- Både Cleo og Taj ser ut til å bli gode mødre. Men hva gjør jeg den dagen jeg sitter her med ti tajganvalper? Vil jeg finne ti ansvarsbevisste eiere, undrer Eva. Både Eva og Ingvild har hatt pågang fra mulige tajgankjøpere, men ennå har de ikke møtt noen som har overbevist dem om hvorfor de trenger en hund av akkurat denne rasen.

- Hva med dem som opprinnelig var tiltenkt eieransvaret?

- Verken kongen eller Bondevik har gitt lyd fra seg. Heller ikke Trondheims-ordføreren har etterlyst opplysninger om tilstanden til de to, svarer tajganeierne nøkternt.

Selv har de aldri angret adopsjonen. Å oppdra Cæsar og Kleopatra har gitt de drevne hundeeierne nye og spennende utfordringer.

Kongehunder

At mange husker de søte valpene som kom til Norge en høstdag for drøyt tre år siden får de også ofte beviser på:

- Å, er det kongehundene? er et spørsmål som går igjen.

Noe kongelig er det også over dyrene som bykser rundt i tunet til Eva Vernstad.

- Cleo har åpenbare diva-fakter, både bitch og dronning på samme tid. Bare se på henne når hun hever hodet og ignorerer alt og alle, ler Eva.

Cæsar er også et staselig skue der han svever gjennom luften med viftende ører og halen i en aristokratisk krøll. Men i møtet med søsteren viker han unna, her er det dronningen som bestemmer.

TV-ADRESSA: Se bildene av Cæsar og Cleopatra her!

 
På forsiden nå