Kampanjen har vart siden mandag 23. september, og de første sju dagene sto det at det var en hilsen fra både Sør-Trøndelag politidistrikt og AtB.

Har du lagt merke til plakater rundt omkring i byen hvor det står «Slik lager du falsk billett»?

Kanskje du har fått tilsendt tilbudet på Twitter, Facebook eller Instagram?

Hvem står bak?

Nettsiden falskbillett.net lover å vise deg hvordan du kan forfalske en vanlig bussbillett, sms-billett, mobillett og t-kort. Dersom du trykker videre avsløres det at det hele er en antisnik-kampanje.

Men i regi av hvem? På nettsiden står det klart og tydelig «Dette er en hilsen fra AtB og Sør-Trøndelag politidistrikt. Ikke la deg friste». Både politiet og AtB har logoene sine godt synlig øverst på nettsiden.

Skal ikke skremme

Kommunikasjonsrådgiver Hege Marie Vikaune ved Sør-Trøndelag politidistrikt fastslår at dette ikke er kampanje som de står bak.

- Vi ville ikke gjort det på denne måten. Jeg var ikke klar over at denne nettsiden eksisterte, sier hun.

Tidligere i år skrev Adressa.no at én av 200 passasjerer som blir kontrollert på bussen i Trondheim blir tatt for sniking.

Kommunikasjons- og markedssjef Grethe Opsal i AtB forklarer at kampanjen ikke er ment å skremme noen, men målet er å bevisstgjøre hva konsekvensene er.

- Den har pågått siden 23. september, men snart vil det være et brudd i kampanjen, og vi vil forklare at dokumentfalsk er ulovlig. Vi har fått henvendelser fra flere kunder, og budskapet har tydelig effekt. Nå håper vi andelen snikere går ned, sier hun.

Kun AtB som står bak

Hun forklarer at de har vært i dialog med politiet i forkant av kampanjen. AtB ønsket informasjon om strafferammene som gjaldt i forbindelse med dokumentforfalskning.

- Vi sendte over skisser og ba om bruk av logo, og fikk tilbakemelding på at dette var greit. Jeg forstår at det kan virke som om politiet står bak kampanjen, men det er bare vi, forklarer hun.

- Mer enn det jeg sa ja til

Påtaleleder i Sør-Trøndelag politidistrikt, Harald Moholt, forteller at de har fått noen spørsmål fra AtB som omhandler hvor straffbart det er med dokumentforfalskning og hvilke konsekvenser det kan medføre.

- Det er ingen fastsatte maler, og det må vurderes i hvert enkelt tilfelle, sier han.

SE VIDEO: - Jeg har aldri sett en kontroll

Han understreker at de ikke står bak kampanjen, til tross for at det kan virke sånn.

- Vi har bistått med kompetanse når det gjelder det strafferettslige. Det må være en misforståelse dersom det fremstår som om vi er ansvarlig for den. Det var mer enn det jeg sa ja til, sier han.

Hadde et møte med AtB

Moholt sendte mandag ettermiddag en epost til AtB der han ber dem om å redegjøre for ordbruk og logo.

- Vi blir stadig spurt om å bistå med forklaring av straffereaksjoner, men det er ikke dermed sagt at vi er med på hele opplegget. Vi hadde et møte, men det var ikke snakk om noe annet enn det strafferettslige, sier han.

- Har dere godkjent kampanjen slik den er nå?

- Nei, absolutt ikke.

Politiet har ingenting imot budskapet i antisnike-kampanjen, men synes det er problematisk at det ser ut som om de deltar i en kampanje sammen med det Moholt kaller en «kommersiell aktør».

- I den grad det fremgår at politiet er medarrangør, så blir det feil. Som en storaktør i samfunnet så er det vanskelig for oss å være med på slike ting, sier han.

Kan få konsekvenser

Selv om politiet ikke kan være en aktør i en antisnike-kampanje for AtB, er Moholt rask med å understreke at det er viktig å advare ungdommene mot å forfalske billetter.

- Det er ganske alvorlige saker, og det kan få store konsekvenser for jobbfremtiden og innreise til blant annet USA, sier han.

Opsal i AtB tok kontakt med politiet i etterkant av Moholts epost. Hun mener det er kommunikasjonssvikt internt i politiet som er årsaken til misforståelsen.

- Vi ville selvfølgelig ikke ha gjort noe sånt uten å vite at vi hadde alt på det rene. Dersom noe ble feil, må vi gjøre om kampanjen, sier hun.

Tirsdag morgen ble innholdet på falskbillett.net forandret, og det står nå at det kun er AtB som står bak kampanjen. Politiets hilsen og logo er fjernet fra nettsiden.

Fortsatt ligger det en post på Facebook hvor det står at kampanjen er i regi politiet og AtB. Foto: SKJERMDUMP FACEBOOK.COM
Det florerer av slike plakater i byen, og dersom noen fristes til å sende en sms eller besøke nettsiden så viser det seg å være en antisnike-kampanje i regi AtB. Foto: STIAN WALLUM
Dette er en av postene som er lagt på nettsiden, og som skal vekke oppmerksomhet. Foto: skjermdump falskbillett.net