To menn (27 og 28 år) fra Trondheim, er blant de syv som står tiltalt i Norges største dopingsak. Tiltalene ble tatt ut av statsadvokat Unni Sandøy mandag. 27- og 28-åringen anses av påtalemyndigheten som sentrale i dopingnettverket i Trondheim.

Påtalemyndigheten mener begge har bidratt til å produsere over to millioner dopingtabletter av over tretti kg virkestoff i løpet av fire år.

Knyttes til DNA-bevis

Produksjonen skal ha foregått mellom 2008 og frem til Operasjon Gilde ble offentlig kjent gjennom flere politiaksjoner i Trondheim 15. februar 2012.  De to nagles til tittelen «sjef2», og skal ha overtatt som oppdragsgiver for en medtiltalt (43) som drev dopingfabrikk i garasjen sin.

Driften av dopingfabrikken skal mennene ha tatt over fra en annen hovedmann på 38 år, som skal ha vært «trykkerns» første oppdragsgiver fra 2003.

SE BILDER: Trykket hundretusenvis av piller i garasjen

28-åringen ble pågrepet i politiaksjonene 15. februar og tilbrakte fem måneder i varetekt. 27-åringen ble pågrepet hele tre ganger i 2012. Ifølge en kjennelse fra Sør-Trøndelag tingrett, kan 27-åringen knyttes gjennom DNA-bevis til en pakke doping avisen Dagens Næringsliv kjøpte i forbindelse med sine avsløringer om dopingnettverket i Trondheim.

Mennene skal ha brukt dekknavn som «Dreams», «Guru» og «Karma» i forbindelse med nettsalg av dopingmidlene.

Ifølge tiltalen skal de ha bidratt til å opprette Anabolic Forums i januar 2011, sammen med en medtiltalt 26-åring. Det lukkede nettsamfunnet var kjent som dopingbørsen, og formidlet kontakt mellom kjøpere og selgere av doping for over 2000 registrerte brukere. Salget på dopingbørsen fortsatte etter politiaksjonene i februar 2012, frem til hele nettstedet ble beslaglagt av politiet i juni i fjor.

Nekter skyld

Advokat Ole Petter Drevland forsvarer 28-åringen. Han bemerker at tiltalen er svært detaljert, og ønsker ikke å si mye om innholdet. 28-åringen har tidligere nektet straffskyld, et standpunkt han ser ut til å opprettholde.

- Den er voldsomt omfattende så det er for tidlig å si noe om det.  I det alt vesentligste nekter han straffskyld, sier Drevland til adressa.no.

Advokat Sol Elden forsvarer 27-åringen. Han har tidligere nektet straffskyld, og skal ikke ha endret oppfatning.

- Jeg har ikke fått gått gjennom tiltalen med min klient, så jeg har ingen kommentar til den, sier Elden.

Skal ha hvitvasket penger med BMW

27-åringen er i tillegg tiltalt for hvitvasking. Han skal ha brukt hundretusenvis av kroner som påtalemyndigheten mener stammer fra dopingomsetning til å kjøpe seg en motorsykkel, to BMWer og en Toyota Yaris. Kjøretøyene ble solgt etter kort tid og pengene brukt til å nedbetale lån på en leilighet. Ifølge tiltalen dreier det seg om store beløp, på 79 000, 190 000, 160 000, 300 000, 190 000 og 30 000.

Påtalemyndigheten vil fremme et inndragningskrav mot mannen under rettssaken som starter i januar.

- Det er stort inndragningspotensial i denne saken, sier statsadvokat Unni Sandøy til adressa.no.

Statsadvokaten bekrefter at det kan komme til å bli aktuelt å kreve inn penger fra de andre tiltalte, penger påtalemyndigheten mener skal stamme fra innbringende dopingsalg.

Syv menn fra Trondheim på 26, 27, 28, 34, 37, 38 og 43 må svare for alvorlige anklager i retten. Foto: ADRESSEAVISEN GRAFIKK
En politispaner med datautstyr beslaglagt under en pågripelse av 27-åringen i november 2012. Foto: RUNE PETTER NESS