Opplysningene stammer fra Operasjon Gilde-tiltalen mot syv menn politiet mener utgjør en organisert, kriminell gruppe i Trondheim.

De viser hvordan personer i Nord-Trøndelag skal ha samarbeidet med sørfylket om narkotikasalg og dopingproduksjon - før et feilslått forsøk på salg av narkotika skal ha utløst en pengekrangel.

Gjorde rekordbeslag i fraukjeller

Gilde-tiltalen ble tatt ut av statsadvokat Unni Sandøy i Trondheim mandag 30. september.

En av de antatte hovedmennene (38) må i tillegg til mafiavirksomhet og dopingproduksjon svare for alvorlige anklager om brudd på legemiddelloven. Saken har forgreininger til en kjent sak fra en fraukjeller i Nord-Trøndelag.

Februar, 2008. Under en razzia i Verdal, finner politiet 1,7 kg fenazepampulver. Pulveret lå skjult i en fraukjeller og er det største beslaget av «panda», som stoffet kalles, i Norge. Mengden er nok til å lage en million tabletter som skal gi brukerne en rohypnol-lignende effekt.

Stoffet skal ha blitt fraktet på ski over svenskegrensa etter forslag fra en nordtrønder (39) som utpekes som hovedmann. Han dømmes til fire års fengsel, men anker. I Frostating lagmannsrett blir nordtrønderen frifunnet, siden fenazepam ikke sto på narkotikalisten i 2008. I dag er «panda» ulovlig og klassifisert som narkotika.

Under rettssaken i Stjør- og Verdal tingrett i 2009 kom det frem at den 39 år gamle nordtrønderen skal ha kontaktet et miljø i Trondheim for å få omgjort «panda»-råstoffet til salgbare tabletter. Dette slo feil fordi tablettene ikke ga ønsket effekt. Da skal 39-åringen ha fått problemer med miljøet i Trondheim, og han endte med å bli satt i gjeld. Nordtrønderen skyldte angivelig 100 000 kroner etter fiaskoen.

I 2009 kjente ikke politiet identiteten til personene i Trondheim som nordtrønderen skulle få til å produsere tablettene.

Produserte 90 000 tabletter

Noen år senere, begynner det å skje ting med tilknytning til «panda»-saken fra razziaen i fraukjelleren.

November, 2012. En 43 år gammel familiefar pågripes på vei til jobb. Da etterforskerne i Operasjon Gilde ransaker garasjen hans i Trondheim hans får de et stort gjennombrudd. Norges største pillefabrikk avsløres.

Mai, 2013. Politiet pågriper en mann (38) for andre gang i Operasjon Gilde. Mannen har allerede en siktelse mot seg for dopingsalg, hvitvasking og mafiavirksomhet og varetektsfengsles umiddelbart. I tillegg siktes han for brudd på legemiddelloven.

Fire måneder senere er både 43-åringen bak pillefabrikken og 38-åringen blant de hovedtiltalte etter Operasjon Gilde. De er av påtalemyndigheten ansett for å være sentrale i dopingnettverket politiet skal ha avdekket i Trondheim. Begge har erkjent enkelte forhold, ifølge mennenes forsvarere John Reidar Aae og Arve Opdahl, men de nekter for å tilhøre en organisert, kriminell gruppe.

Fra tiltalen mot 38-åringen går det frem at han skal ha solgt hjemmelagde legemidler, sammen med 43-åringen fra 2006 til 2012. Viagra skal ha vært blant innholdet i varelageret.

Det skal også fenazepam, «panda», ha vært.

Fikk tilgang til kryperte e-poster

Etterforskningen av Operasjon Gilde ser ut til å ha samlet de siste løse trådene fra kjempebeslaget i fraukjelleren i Verdal i februar 2008. Ifølge Gilde-tiltalen skal 38-åringen fra Trondheim ha sørget for produksjon av 90 000 tabletter av «panda»-stoffet som nordtrønderen (39) fikk fraktet på ski over grensa fra Sverige.

- Oppklaringen har kommet som følge av beslag vi har gjort i Operasjon Gilde, sier politiadvokat Per Martin Utkilen, som har ledet Europas største dopingetterforskning fra Trondheim.

Etter det adressa.no kjenner til, stammer den avgjørende informasjonen fra krypterte e-postkontoer politiet har skaffet seg tilgang til.

Skal ha betalt narkogjeld med doping

Gjelden nordtrønderen (39) pådro seg etter fiaskoen med «panda»-tablettene, skal 38-åringen ha overdratt til en annen mann (34). 34-åringen er også blant de syv hovedtiltalte i Operasjon Gilde, og må svare for anklager om ødelagte bevis, dopingforbrytelser, trusler og grovt heleri.

Grunnlaget for heleritiltalen skal være 70 000 kroner som 34-åringen krevde inn fra nordtrønderen (39). I 2010 skal «panda»-gjelden fra Verdal ha blitt innfridd med pengene og 1500 hetteglass med flytende doping.

34-åringen er tidligere dømt for pengeinnkrevning. I 2011 ble han ilagt samfunnsstraff etter at han oppsøkte en tatovør for å hente penger.

- Du har sikkert fått med deg at han sjøl er bura inn og at jeg er budbringer for ham, skal 34-åringen ha sagt for å få 10 000 kroner fra tatovøren.

Sør-Trøndelag tingrett mente at «han sjøl» var identisk med Leif Ivar Kristiansen, som var den antatte lederen av Hells Angels i Norge på dette tidspunktet.

Følte seg truet på Facebook

Våren 2013 ble nordtrønderen (39) innblandet i Operasjon Gilde, da politiet siktet ham for produksjon og omsetning av doping i Verdal og Nord-Trøndelag.

Fra tiltalen mot de syv i Trondheim går det frem at nordtrønderen skal ha følt seg truet av 34-åringen i etterkant av at siktelsen mot ham ble kjent.

«Husk at du selv bestemmer hvordan du skal ha det og hva som påvirker deg..jeg tenker ofte sånn», skal 34-åringen ha skrevet i en beskjed til nordtrønderen på Facebook 15. mai i vår.

34-åringen har tidligere erkjent delvis straffskyld for enkelte av forholdene han var siktet for i Operasjon Gilde. Det har ikke lykkes adressa.no å komme i kontakt med hans forsvarer, Cecilie Lysjø Jacobsen.

Det ble tatt ut tiltale mot sju trondhjemmere i Operasjon Gilde. Foto: FAKSIMILE