For tre uker siden begynte den første tappingen av den tradisjonelle julebrusen hos Ringnes E. C. Dahls bryggeri i Trondheim. Nå er bryggeriet i ferd med å avslutte årets tapping.

- Fra og med 14. oktober er det mulig å få tak i julebrus i butikkene i Trondheim. Vi tapper rundt én million liter E. C. Dahls julebrus, forklarer kommunikasjonssjef i Ringnes AS, Nicolay Bruusgaard, til Adressa.no.

Trenger ikke reklamere for julebrus

I fjor ble det produsert 800 000 liter, mens i år det altså én million. Bruusgaard forteller at det er ganske stabilt hvor mye julebrus man sender ut.

- Det er mye tradisjon og lokal tilhørighet inn i bildet, og de som er svært glade i julebrus har gledet seg til dette siden forrige jul. Det som er spesielt med julebrus, er at vi slipper å bruke penger på markedsføring. Det er jo fansen av julebrusen som holder liv i dette, sier Bruusgaard.

Patriotiske trøndere vil helst ha de velkjente flaskene med den noe gammeldagse etiketten.

- Trøndere vil ha julebrus fra E.C. Dahls. Det er ingen tvil om at det er der vi selger mest av akkurat den julebrusen, konstaterer Bruusgaard.

Selger like mye brus som øl

Juleølen tappes også i disse dager, og vil være i butikkhyllene fra og med 21. oktober.

- Julebrusmarkedet er faktisk like stort som juleølmarkedet, så det er ingen tvil om at julebrus er et etterspurt produkt, sier kommunikasjonssjefen.

Hvert år får Ringnes høre at julebrus og juleølen kommer for tidlig, men Bruusgaard forteller at mange tar imot julebrusen med åpne armer i midten av oktober.

- Den første uka med julebrus utgjør en betydelig del av omsetningen. Det er snakk om nærmere 15 prosent, mens uka før jul er den på 30 prosent. For enkelte er ikke 14. oktober én dag for tidlig med julebrussalg, forklarer Bruusgaard.