Profilert rockestjerne risikerer å bli anmeldt:

Stempler politi som drapsmann

Vokalist Kristin Jensen og bandet Samvirkelaget navngir på sin neste cd en politimann som ansvarlig for Eugene Obioras død.

Saken oppdateres.

Si din mening: Bør kunstnerisk frihet gå foran personvern?

Kristin Jensen er vokalist i Hopalong Knut og Samvirkelaget. Dessuten sitter hun i Kringkastingsrådet.

«Når alarmen går på sosialkontoret for ikke alle klarer å oppføre seg her i Gnore. Det er typisk svartinger som er jævla store lager bråk for dem som jobber der og tror de har krav på gratis penger ved å være duste. Når politimannen kommer bør de lære å lystre Hvis ikke kommer NN, han har jævla lyst til å holde armer rundt halsen hans til han lar være å puste», synger Samvirkelaget.

Hør utdrag fra den kontroversielle sangen her!Release 21. mai

Trondheimsbandet Hopalong Knut har slått seg sammen med rapperne i Gatas Parlament fra Oslo, og blitt til det mer hardtslående Samvirkelaget. 21. mai slipper de plate.

På den offentliggjør de navnet på én av fire polititjenestemenn som har status som mistenkt etter at Eugene Obiora døde. Selv om saken ikke er ferdig etterforsket, og det ikke er avklart om noen blir tiltalt, levner teksten ingen tvil om hvem bandet mener har ansvaret for Obioras død.

- Pressen har ikke turt å offentliggjøre navnet, antakelig fordi de er avhengig av å ha god kontakt med politiet. Derimot blir navn på voldsmenn i andre tilfeller offentliggjort, mener Elling Borgersrud fra Gatas Parlament, som tok initiativ til låta.

Medlem i Kringkastingsrådet

Kristin Jensen er vokalist i Hopalong Knut og Samvirkelaget. Dessuten sitter hun i Kringkastingsrådet - hvor hun er med på å avgjøre om NRK har brutt presseetiske regler og normer. Som for eksempel dersom P3 skulle spille den omtalte Samvirkelaget-låta, og noen klaget kanalen inn for Kringkastingsrådet for ærekrenkelser.

Likevel mener hun det er riktig å identifisere politimannen.

- Jeg synes denne saken er viktigere enn at jeg eventuelt skulle få smekk fra rådet. Derfor er det både riktig, og nødvendig, å gjøre dette. Ellers ville det bare vært en vanlig sak, som gled inn det ene øret og ut det andre. Nå blir det oppmerksomhet rundt saken.

- Hvordan ville du vurdert det dersom det kom inn en klage på tilsvarende forhold?

- Jeg hadde ikke gitt medhold til klager, fordi saken er som den er, og jeg er den jeg er. Og det er jo poenget med hele rådet, at man skal ha forskjellige vinklinger, forklarer Jensen.

Om låta er uproblematisk i forhold til hennes rolle som medlem av Kringkastingsrådet, synes hun det er vanskeligere å gi den ut på plate. Saken er likevel så viktig at den må ut, mener hun.

- Her er det noe feil som skjer, og det blir bare dysset ned. Vi kan ikke la sånt gå gjennom. Vår måte å ta det opp på er å synge om det.

- Så hensynet til saken veier tyngre enn hensynet til politimannen og hans nærmeste?-

- Ja, faktisk, i nettopp denne saken. Det er ikke bare lett å si det. Men faktisk synes vi det, sier Jensen. Hun mener heller ikke at de burde ventet på resultatet fra politiets etterforskning.

- Man kan ikke bare vente, det skjer jo ingenting likevel. Noe må skje. Er det ikke tre obduksjoner det har vært? Det virker som om de gjør alt som trengs for at han ikke skal bli tiltalt. Det har vært snakket om politivold i mange herrens år – vi har ventet lenge nok nå, fastslår Jensen.

Mener politiet er vernet

Ifølge Elling Borgersrud er saken spesielt alvorlig ettersom de mistenkte er polititjenestemenn. Han mener det gjør hendelsen til en rasistisk voldshandling fra staten, og at dette minsker sjansen for en objektiv behandling av saken.

- Så lenge den type saker blir behandlet av politiet selv, er det ikke snakk om rettssikkerhet. Politimenn blir beskyttet og vernet. Låta skal bidra til å øke presset på rettsvesenet og politiet for å behandle denne type saker ordentlig. Verken rasisme eller politivold blir tatt seriøst i politiet, mener rapperen.

- Hadde det vært en idé å vente på resultatet av etterforskningen?

- Poenget er at etterforskningen er en vits. Den er gjort av tidligere kolleger og kompiser av politimannen. Her er det jo slik at politimenn blir regnet som uskyldige selv om bevisene lyser mot deg. Er du afrikaner på gata i Trondheim derimot, holder det med hudfarge som bevis, hevder Borgersrud.

Adresseavisen har tidligere skrevet at bloggerne som offentliggjorde navnet på politimannen på sine hjemmesider, står i fare for å bli anmeldt for ærekrenkelser.

Ikke redd for anmeldelse

- Dersom vi blir anmeldt, er det jo grunn til bekymring for ytringsfrihetens kår. Men personlig har jeg har vært i hardt vær før. Hvis låta er kontroversiell, vil jeg ta det som et tegn på at jeg gjør noe riktig, kunstnerisk sett. Vi lager låter, og holder mikrofonen – da bør det kreves av oss at vi sier noe som er verdt å si, påpeker han.

- Hvilket grunnlag har dere for å rette så sterke anklager mot en navngitt person?

- Dette er den låta jeg har gjort mest research på i hele min karriere. Jeg har gjort rundt 15 intervjuer og lest fryktelig mye.

27. april spiller Samvirkelaget i Samfundet.

- Vi kommer absolutt til å spille låta, ja, bekrefter Elling Borgersrud.

Vil ikke påvirke

Det er Stein Vanebo i plateselskapet MBN som gir ut plata. Han vurderer fortløpende situasjonen, men vil ikke påvirke bandet til å droppe låta.

- Nei, den kunstneriske friheten bør plateselskapet blande seg så lite som mulig borti, mener han.

 
På forsiden nå