Protesedeler som kan produseres fra materialet i boksringer. Foto: PRIVAT

Søndag fortalte adressa.no om Kristin Rognlie og Therese Rygg som reiste på tur til Thailand med 52 kg boksringer i bagasjen. Saken ble lest av svært mange, og ble lenket opp i flere sosiale medier. Flyvertinnene drar med seg skrapet til smilets land fordi ringene kan smeltes om, og brukes i deler til proteser.

Etter at saken ble publisert har Rognlie og Rygg blitt kontaktet av lesere fra flere deler av Norge, lesere som ønsker å bidra til å samle inn flere boksringer.

- Jeg har fått flere henvendelser fra folk som ønsker å være med å gjøre en innsats. Det er flott, sier Rognlie.

Besøkte sykehus

I debatten under saken får kvinnene mye skryt for initiativet. Også her gir flere uttrykk for at de ønsker å bidra til det høyst private innsamlingsinitiativet:

- Bra jobbet ladies!! Finnes det muligheter for å hjelpe å samle inn, spør en.

Rygg og Rognlie har så langt tatt med seg ringene på vei til ferie i Thailand. Under den siste turen fikk de imidlertid besøkt et sykehus i Bangkok som er en del av prosjektet hvor boksringer smeltes om til å bli ledd i proteser. Der fikk de mer informasjon om prosessen. Begge beskrev at de ble møtt med mye takknemlighet fra ansatte tilknyttet sykehuset.

Opplevelsene bidro til at de ser for seg at det blir flere ferier til Thailand med boksringer i bagasjen.

- Jeg ser jo at de bruker det vi har med, så jeg tar gjerne imot flere ringer, sier Rognlie.

Skal gi gratis proteser

I den samme debatten hevder flere lesere at boksringinnsamlingen er fånyttes, all den tid at legeringen i ringene ikke inneholder materialet titan. At titan brukes i boksringer, har i flere ulike nettforum vært akseptert som sannhet. Boksringene består i hovedsak av aluminium.

Proteseprosjektet i Thailand styres av leger og støttes av kongefamilien. I statuttene heter det at prosjektet skal gi gratis proteser til underpriviligerte pasienter, uavhengig av sosial status, religion og nasjonalitet. Samtidig skal prosjektet sørge for proteser som kan produseres fra «lokale ressurser». Under dette faller omsmeltingen av innsamlede boksringer.

På sine egne hjemmesider skriver prosjektet at de ønsker donasjoner av aluminium som enten smeltes om, eller selges til fordel for materialer til bruk i protesene. Innsamlingsbokser for aluminium skal være utplassert flere steder i Bangkok.

Rognlie sier hun tar med seg de positive tilbakemeldingene fra nordmenn som vil hjelpe, og at hun ikke er spesielt opptatt av de som er skeptisk til innsatsen de legger ned ved å samle inn boksringene.

- Den diskusjonen blir litt på siden, så lenge de bruker boksringene i protesene. For oss er det søppel, men der nede har de en klar nytteverdi, sier hun.

Under besøket ved sykehuset i Thailand fikk Kristin Rognlie en innføring i hvordan metallringene smeltes om til ledd i proteser. Foto: PRIVAT
På sykehuset fikk kvinnene se eksempler på proteser som gis til underpriviligerte. Foto: PRIVAT