Rødt-styret trekker seg i protest mot Byrkjeflot

Rødt-styret i Trondheim ønsket å ekskludere leder Arne Byrkjeflot etter at han innledet et forhold til en ung, kvinnelig tillitsvalgt. Partiet sentralt avviste dette, og åtte styremedlemmer gikk onsdag kveld i protest.

Etter at relasjonen mellom den profilerte lederen og den unge tillitsvalgte ble kjent for Rødt-styre, ble det fattet et vedtak som førte til at Arne Byrkjeflot måtte søke om ett års permisjon fra bystyret. Styret fikk ikke partiets medhold i å ekskludere ham. 

Saken oppdateres.

Dette skjedde etter måneders intern storm. Rødt i Trondheim er nå fullstendig i oppløsning på grunn av den sterke mistilliten til partiets fremste tillitsperson i en årrekke.

Nesten hele styret i Trondheim valgte denne drastiske løsningen etter at de ikke fikk medhold hos partiet Rødt nasjonalt. Styret i Trondheim ba før sommeren Rødts landsstyre om å behandle saken som en disiplinærsak, etter at Arne Byrkjeflot hadde innledet et forhold til en ung kvinnelig tillitsvalgt i begynnelsen av 20-årene. Arbeidsutvalget i Rødt avviste imidlertid dette, de nøyde seg med en reprimande.

LES MER: Partiledelsen retter sterk kritikk mot Byrkjeflot

Umiddelbar virkning

Dette skapte sterke reaksjoner internt i styret i Trondheim. Onsdag kveld trakk alle så nær som én seg fra sine verv med umiddelbar virkning. Ingen av styremedlemmene ønsker å la seg intervjue. Styrets nå avgåtte leder, Marek Jasinski, sendte i går Adresseavisen følgende uttalelse på e-post:

«Styret i Rødt Trondheim har siden våren 2012 hatt en disiplinærsak til behandling. Saken har vært behandlet konfidensielt. Styret innstilte overfor partiledelsen at saken skulle behandles i Landsstyret som en disiplinærsak. Arbeidsutvalget avviste vår innstilling. Flertallet i styret trekker seg derfor med umiddelbar virkning. Spørsmål om saken henvendes den sentrale partiledelsen».

Leder flere steder

Den svært betente og vanskelige saken startet allerede i fjor. Da ble det kjent internt i Rødt at den mangeårige lederen – som også er en høyt profilert og betrodd LO-leder og Nei til EU-leder – hadde innledet et forhold til en ung tillitsvalgt, uten at han skal ha informert om dette i partiet.

Kvinnen var også tillitsvalgt i de andre organisasjonene som Byrkjeflot ledet. Adresseavisen kjenner til at flertallet i styret har sett på relasjonen som uakseptabel, og vurdert det som maktmisbruk. Andre i partiet derimot, beskriver det som «et uheldig kjærlighetsforhold». Det blir påpekt at Arne Byrkjeflot ønsket å vise omsorg. Saken har splittet partiet, og enkelte partifeller makter ikke engang møte hverandre på gata, blir det sagt.

Etter at relasjonen ble kjent for partiets styre i Trondheim, ble det fattet et vedtak som førte til at Arne Byrkjeflot måtte søke om ett års permisjon fra bystyret. Denne permisjonen gikk ut 1. oktober i år, og Rødt-lederen skal nå være på vei tilbake. Adresseavisen kjenner til at styret i Trondheim hadde håpet at den partimessige behandlingen ville ført til eksklusjon, slik at Byrkjeflot ikke lenger kunne være partiets frontfigur i bystyret. Men det skjedde altså ikke.

Uaktuelt å fortsette

Etter det Adresseavisen erfarer skal Byrkjeflots partikollega i bystyret, Astri Holm, ha vært tydelig på at dersom Byrkjeflot vender tilbake – er det uaktuelt for henne å fortsette i samme bystyregruppe. Holm bekrefter dette i en sms overfor Adresseavisen, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Familien reagerer sterkt

Adresseavisen har vært i kontakt med et familiemedlem til den nå avdøde jenta. Vedkommende opplyser at de reagerer sterkt på at saken ikke endte som en disiplinærsak i Rødt.

Adresseavisen har vært i kontakt med Arne Byrkjeflot flere ganger, og har informert han om innholdet i saken. Han har ikke ønsket å kommentere den.

Tom stol: Vararepresentant John Peder Denstad var den eneste fra Rødt som møtte i bystyret på onsdag. Arne Byrkjeflot er ferdig med sin ettårige permisjon , men meldte forfall på grunn av reise. Partiets andre representant, Astri Holm, hadde meldt forfall på grunn av sykdom. 

Tom stol: Vararepresentant John Peder Denstad var den eneste fra Rødt som møtte i bystyret på onsdag. Arne Byrkjeflot er ferdig med sin ettårige permisjon , men meldte forfall på grunn av reise. Partiets andre representant, Astri Holm, hadde meldt forfall på grunn av sykdom. 

På forsiden nå