Trondheimskvinne reiste til Syria

- Jeg er blitt fange av overvåking og rettsløs, forteller trondheimskvinnen Margrethe Salvesen.

Margrethe Salvesen har følt seg overvåket, etter at hun hedret kvinnelige jihadister.  

Saken oppdateres.

I et intervju i Morgenbladet fredag forteller Margrethe Salvesen, som for tiden studerer i Ålesund, men i mange år har vært bosatt i Trondheim, om hvordan hun siden 2010 har følt seg trakassert av PST. Forfølgelsen startet etter et større intervju i Adresseavisen i juni 2010. Denne artikkelen ble dagen etterpå gjengitt i VG, og kort tid etter ble hun selv, familie og venner av Salvesen kontaktet av PST.

- De lurte på om jeg var i stand til å sprenge meg selv, hvor langt jeg ville gå, forteller Salvesen til Morgenbladet.

Gift med Bhatti

Da Adresseavisen brakte intervjuet i 2010, brukte Salvesen navnet Marjam Salvesen Bhatti. Hun hadde like før giftet seg med tidligere terrortiltalte Arfan Q. Bhatti, noe som ble kjent gjennom Adressa-intervjuet. Marjam er navnet som brukes av hennes familie i Algerie, hvor faren hennes opprinnelig kommer fra.

Hedret kvinnelige jihadister

I Adressa-intervjuet fortalte Salvesen om sitt engasjement for Gaza, sin anti-Israel-holdning, og om Facebook-siden hun hadde laget for å fremme kvinnelige jihadister. Der brakte hun flere bilder av kvinner med våpen og selvmordsbomber.

- Jeg har lagt ut bildene for å hedre palestinske, tsjetsjenske og andre muslimske kvinner som bidrar som frihetskjempere i motstandskampen. For meg er det langt mer skremmende med bilder av israelske jagerfly og amerikanske stridsvogner, enn muslimske kvinner med en AK47 (Kalashnikov), sa Salvesen den gangen.

Hun uttalte også at hun var villig til selv å dø for rettferdighet, og svarte «ingen kommentar» på spørsmålet om selv hadde deltatt i våpentrening eller våpenbruk.

LES OGSÅ: Hedrer kvinnelige jihadister

PST Trondheim reagerte

Salvesen reagerte sterkt på PSTs henvendelse til personer i hennes omgangskrets. Den gangen i 2010 ville ikke PST i Trondheim overfor Adresseavisen bekrefte at de hadde Salvesen under oppsikt, men uttrykte at de fulgte med på miljøer blant andregenerasjonsinnvandrere. Blant dem var det fare for at ekstreme holdninger kunne utvikle seg.

For PST var Adressa-intervjuet første gang noen i «jihadist-miljøet» åpent ga uttrykk for holdningene sine, og antakelig sterkt medvirkende til at Salvesen senere har følt seg overvåket.

LES OGSÅ: - Ikke forbudt med radikale meninger

LES OGSÅ: Holdninger som skremmer

Nektet inn i Egypt

Adresseavisen skrev også om da Salvesen sammen med sin datter høsten 2010 ble stoppet på flyplassen i Hurghada og returnert tilbake til Norge. Dette var første gang hun ble hindret i sin bevegelsesfrihet.

- Da opplevde jeg at jeg var rettsløs, uttaler hun til Morgenbladet.

Hennes advokat Ellen Holager Andenæs ba da Utenriksdepartementet om hjelp til å bringe på bane hva som var årsaken til at hun ble nektet innreise, og viste til at hun ikke kjente til lignende inngrep overfor ikke-straffedømte nordmenn. UD og den norske ambassaden i Kairo fikk aldri svar fra egyptiske myndigheter.

Reiste til Syria

I Morgenbladet bekrefter Salvesen at hun i 2012 var blant de første norske som reist til Syria.

- Jeg var i Syria for å kartlegge flyktningstrømmen fra Syria til Libanon, sier Salvesen, og forklarer at de fleste Syria-farerne gjør det for «at de ikke lenger kan sitte trygt hjmme når de ser sivilbefolkningen i Syria lide».

Slutt med Bhatti

I 2010 gikk Salvesen kledd i hijab, håndhilste ikke på menn og praktiserte islam på en annen måte enn i dag. Hun studerer nå sykepleie i Ålesund, og har for  en god tid tilbake avsluttet forholdet til Bhatti.

LES OGSÅ: UD kan ikke hjelpe Marjam Bhatti

LES OGSÅ: Min rettssikkerhet som norsk

På forsiden nå