Lykkens portal skal repareres

REVET I STYKKER: Gamle Bybro kan bli reparert og åpnet for biltrafikk igjen i løpet av neste uke. LES MER - Mye tyvkjøring over brua Sjåføren slipper med bot Et symbol er revet ned. Krasj med Lykkens portal BILDEGALLERI: Se bildene av den ødelagte brua her

Saken oppdateres.

Men lykkens portal må gjennom en omfattende reparasjon.

- Det kan ta lang tid før den er på plass på bybrua igjen, sier Rolf Brødreskift i Trondheim kommune.

Nidelven er stille og vakker der den renner forbi Valøya på Tempe. Men den ene av bybruas portaler er et sørgelig syn der den ligger i gjørma, revet i stykker av en lastebil som slett ikke hadde lov til å bruke Gamle Bybro.

Mye kan lappes

- Dette blir et tidkrevende arbeid. Her er det mye som er ukurant, og som må spesialbestilles, konstaterer Rolf Brødreskift fra Trondheim bydrift. Han synes det er trist å se den ramponerte portalen som ble overhalt og malt så sent som i mai. Nå ligger den som et puslespill. - Det går an å reparere dette. Det er mye som kan lappes. Men det beste er nok å skifte ut alle de fire bæresøylene. De har vært lappet på tidligere, og bør kanskje ikke lappes på nytt, sier Bjørn Stavnes, byggeteknisk rådgiver i firmaet Aas-Jakobsen. Hans firma var med på planleggingen av rehabiliteringen av Gamle Bybro i vår.

- Det er mange som har ment at det har vært råteskader i Gamle Bybro. Men det kan vi i alle fall konstatere at ikke er tilfelle, sier Stavnes.

Åpnes for trafikk

Men til Brødreskifts store lettelse, ble ikke selve bybrua ødelagt da portalen ble revet ned mandag ettermiddag. Stavnes og hans kollega Rolf Mære gikk i går over brukonstruksjonen, og kunne konstatere at de bærende konstruksjonene er uten skader. Dermed blir reparasjonene på selve brua ikke så store som først fryktet.

- Deler av rekkverket er borte, og det må vi få satt på plass. Men de delene som mangler, har vi på lager etter arbeidet i vår, sier Brødreskift.

Sannsynligvis blir det firmaet som i vår satte opp et splitter nytt gjerde på bybrua, Viking Bygg, engasjert til å erstatte lengdene som er blitt revet ned og til å reparere portalen.

- Når vi har rekkverket på plass, vil vi igjen slippe trafikken over brua, sier Brødreskift.

I går ble det satt opp et midlertidig gjerde langs deler av brua, slik at fotgjengerne igjen fikk rusle korteste vei fra Bakklandet til Midtbyen.

Den ødelagte portalen ble i går undersøkt. Brukonstruksjonen er like god, og portalen kan repareres. Rolf Brødreskift og Hugo Vordal fra Trondheim bydrift fikk hjelp av de byggetekniske rådgiverne Bjørn Stavnes og Rolf Mære fra Aas-Jakobsen.

Den ene av bybruas portaler er et sørgelig syn der denligger i gjørma. 
        
            (Foto: RUNE PETTER NESS)

Den ene av bybruas portaler er et sørgelig syn der denligger i gjørma.  Foto: RUNE PETTER NESS

På forsiden nå