Henlegger Obiora-saken

Spesialenheten for politisaker på Hamar offentliggjorde kl. 11 i dag konklusjonen i saken rundt dødsfallet til Eugene Obiora.

Saken oppdateres.

Les rapporten: Se hele vedtaket for Spesialenheten for politisaker

Tre av de involverte politibetjentene i Obiora-saken får saken henlagt etter bevisets stilling.

For den fjerde anses intet straffbart forholdt bevist.

Ble hissig

Lederen for spesialenheten, Jan Egil Presthus, opplyser at det er sjåføren av en politibil som går helt klar.

Obiora var på Sentrum servicekontor på Nedre Elvehavn den skjebnesvangre torsdagen i fjor. Hensikten var å be om sosialstønad.

Da han ikke fikk dette, ble han så opphisset at de ansatte ved kontoret etterhvert valgte å tilkalle politiet. Det oppstod et basketak der politiet måtte bruke makt mot Obiora.

Blant annet ble det brukt et omstridt halsgrep.

Like etter mistet Obiora bevisstheten. Han ble fraktet av politiet til St. Olavs Hospital, men ble konstatert død etter gjenopplivingsforsøk.

Påklager vedtaket

Bistandsadvokat Abid Q. Raja, som representerer de pårørende til Obiora, beskylder Spesialenheten for å ha gitt politifolkene spesialbehandling.

- En har selektivt vektlagt noen vitner mer enn andre, og allmenheten vil ha vanskeligheter med å akseptere at bukken passer havresekken; her frifinnes kollegaer ubetinger, sier advokaten i en pressemelding.

- I denne saken er min klare oppfatning at Spesialenhetens strafferettslige vurdering har vært foretatt etter særskilte bevisprinsipper. En skal vurderes etter de samme reglene, men er er det oppstilt mildere bevisregler, utdyper Raja.

Han vil påklage vedtaket til Riksadvokaten.

I konklusjonen fra Spesialenheten fremgår det at lederen for Spesialenheten i Midt-Norge, Arve Opdahl, innstilte på at Politidirektoratet skulle ilegges foretaksstraff.

SI DIN MENING: Har Obiora-saken svekket politiets omdømme?

Begrunnelsen var manglende informasjon og opplæring om faren ved mageleie og benlås. Sjefen Spesialenheten har imidlertid ikke etterkommet denne innstillingen.

- Ikke frikjent

- Jeg er sjokkert og lei meg. Jeg hadde håp om at Spesialenheten ville ta mer hensyn til vitneforklaringene i saken, sier Jan Roger Ljønes (36).

Han er en av bloggerne i gruppa Respekt som har identifisert en av politimennene på internett. Denne bloggen ble tidligere i uken anmeldt av Sør-Trøndelag politidistrikt for ærekrenkelser mot polititjenestemannen.

- Vi kommer nå til å gå hardere ut. Uten at jeg vil spesifisere, så kommer vi til å gi fullt trøkk slik at denne saken blir tatt opp igjen, sier Ljønes.

Selv om spesialenheten nå har kommet til at saken mot den identifiserte politimannen blir henlagt etter bevisets stilling, så vil ikke bloggerne fjerne navnet og bildet av ham på nettsiden.

- Nei vi vil ikke det. Spesialenheten er ikke en domstol, det er en anbefalingsinstans. Vi oppfatter ikke NN (navnet på den identifiserte politimannen) som frikjent, sier Ljønes.

Han opplyser at avgjørelsen fra spesialenheten vil føre til demonstrasjoner.

- Det vil bli demonstrasjoner, men jeg vet ikke når, sier han.

Dette er Obiora-saken
  • Den regionale Spesialenheten har siden 7. september etterforsket episoden der Eugene Obiora (48) døde etter at politiet pågrep ham på Østbyen servicekontor.
  • Rettsmedisinere som har avgitt rapport i saken konkluderer med at Obiora mest sannsynlig døde av kvelning.
  • De involverte har opplyst at det ble tatt halsgrep på Obiora i forbindelse med pågripelsen. Politimannen som skal ha tatt halsgrepet, er den samme som ble tiltalt og frikjent i Baidoo-saken.
  • Den 4. mai får tre av de involverte politibetjentene saken henlagt etter bevisets stilling. For den fjerde anses intet straffbart forholdt bevist
 
Eugene Obiora døde i september i fjor etter at han ble pågrepet av politiet på Nedre Elevehavn. 

Eugene Obiora døde i september i fjor etter at han ble pågrepet av politiet på Nedre Elevehavn. 

På forsiden nå